Începând cu ultima joi din luna febrarie, Antonel Tănase, deputat PNL si secretar general al guvernului Orban, a anunțat că poliția animalelor a devenit operțională. Sesizările se pot face telefonic la 112, pentru urgențe, și prin email sau direct la cea mai apropiată secție de poliție pentru animalele aflate în dificultate. Această nouă instituție a fost infințată pentru a ajuta animalele și pentru a-i pedepsi pe cei care le tratează cu cruzime. Pentru prima oară în România se va aplica pedeapsa cu închisoare pentru violența împotriva animalelor.

„După cum probabil aţi aflat, Poliţia Animalelor a luat fiinţă şi este operaţională. Încă se află la început de drum, dar este pentru prima dată în istoria legislativă a României când cruzimea asupra animalelor va fi pedepsită cu închisoarea. Legea obligă MAI şi DSV să aplice prevederile în colaborare cu instituţiile de specialitate, iar Poliţia Animalelor va aplica ferm legea faţă de cei care abuzează, maltratează sau omoară animale cu cruzime”, a scris Tănase, într-o postare pe Facebook.

Cu acest prilej, liberalul explică modul în care cetăţenii pot sesiza Poliţia Animalelor.

„Dacă animalul este într-o situaţie de urgenţă, în care este imediat necesară înştiinţarea Poliţiei, apelarea se face la 112, aplicabil pentru toate urgenţele de la nivel naţional. Dacă vorbim despre o situaţie cu animale aflate în dificultate, dar care nu este o urgenţă, oamenii pot depune sesizări direct la sediile Poliţiei, prin e-mail sau contactare directă a poliţiştilor din teren. Rolul Poliţiei Animalelor nu este doar să scoată în afara societăţii persoanele care comit fapte ilegale, ci să ofere protecţie animalului cu probleme. Ordinul de plasare este noutatea adusă de legislaţia nou adoptată, instrument mult aşteptat atât de societatea civilă, cât şi de Poliţie. Mai precis, poliţistul care constată că un animal se află în pericol, poate legal să îl extragă din situaţia, locul şi starea respective şi să îl încredinţeze unui serviciu specializat constituit la nivelul consiliilor judeţene, unde poate primi îngrijire”, a precizat deputatul.

Potrivit sursei citate, Poliţia Animalelor este condusă de comisar-şef Daniel Radu, „un mare iubitor de animale şi profesionist fără cusur”, şi se va ocupa cu „depistarea şi sancţionarea persoanelor care săvârşesc cruzimi asupra animalelor, prevenirea şi sancţionarea exemplară a celor care nu sterilizează şi abandonează animale; sancţionarea autorităţilor, consilii judeţene şi municipale, care nu au înfiinţate adăposturi; sancţionarea dură a traficanţilor de animale şi a braconierilor; înfiinţarea registrului unic de evidenţă a celor care au comis cruzimi asupra animalelor”.

„Sperăm că aceste veşti sunt bune pentru cei care iubesc animalele şi au aşteptat această lege care ne protejează mai bine prietenii. Să ne reauzim sănătoşi”, a conchis Tănase.

Sursă: TheEpochTimes România

Citește și: DIICOT, captură impresionantă de peste 1000 de comprimate de ecstasy

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.