După doi ani de zile de când Gazeta de Cluj a semnalat frauda Caritas-ului unguresc, poliția clujeană a anunțat abia săptămâna trecută faptul că investighează câteva firme suspecte de fraudă. În comunicatul oficial, nu sunt evidențiate numele sau inițialele societăților și suspecților, însă, conform unor surse judiciare, este vorba de firma First Exit Group și de societățile ”satelit” care au fost deschise pentru a îi frauda pe cei care au nevoie de credite. Reporterii Gazeta de Cluj au prezentat cum cetăţeni maghiari îşi deschid în România societăţi comerciale prin intermediul cărora promit împrumuturi contra unor taxe şi comisioane, contractele nu se mai onorează iar patronii firmelor părăsesc ţara.
Abia la aproape doi ani după ce Gazeta de Cluj a prezentat cazul Caritas-ului unguresc, poliția clujeană a anunțat printr-un comunicat că cei care au nevoie de împrumuturi trebuie să fie mai atenți la actele pe care le semnează.
“Cum creditele sunt tot mai greu de obţinut, în ţară au apărut firme care promit împrumuturi cu dobânzi minime, uşor de accesat de persoane cu venituri reduse sau care figurează pe lista de rău platnici. Împrumuturile se aprobă rapid, fără verificări de bonitate şi cu termene de returnare de 10 – 20 de ani. Prin reclame sau verbal, sunt atrase persoane care nu sesizează clauzele ascunse din contracte şi nu realizează că achită, în avans, diverse taxe sau rate lunare, fără să fi primit efectiv creditul. Mai mult, nici nu se stabileşte când vor primi banii de care au nevoie”, arată polițiștii clujeni.
Chiar dacă nu apare explicit numele societății acuzate de fraudă, conform unor informații judiciare, este vorba de SC First Exist Group care funcţiona la Cluj Napoca şi se ocupa de acordarea de credite. Firma nu este bancă, iar acordarea de împrumuturi se face abia după ce clienţii plătesc o anumită taxă, calculată în funcţie de banii solicitaţi. Doar că, cei care apelează la acest tip de servicii plătesc taxa respectivă şi apoi sunt puşi să aştepte acordarea creditului până la calendele greceşti.
Mulţi dintre cei care au fost păcăliţi de acest sistem au depus plângeri la poliţie, însă până acum se pare că nici o investigaţie nu a fost finalizată, chiar dacă activitatea celor de la această continuă.
35 persoane înșelate la Cluj
”Clienții sunt sfătuiți să dea în avans cât mai multe „rate” pentru a avea prioritate şi pentru a primi cât mai repede creditul. Însă în contractul pe care l-au semnat se precizează, în termeni alambicaţi, că pot primi acest credit la finele contractului, spre exemplu la finele celor 20 de ani, dar nu este obligatoriu să îl şi primească. Victimele, când realizează că au fost păcălite, nu pot solicita ratele plătite, decât la finalul perioadei pentru care au luat creditul.
Mecanismul pus la cale de escroci este de tip piramidal. Se colectează astfel de la doritorii de credite rate lunare fixe, care constituie de fapt venitul societăţii. Din acesta, lunar, prin tragere la sorţi, poate ajunge la unul dintre cei care a solicitat împrumut”, arată comunicatul poliției. Poliţiştii de investigare a fraudelor economico-financiare au depistat şi la Cluj un astfel de caz, prin care au fost păgubite 35 de persoane, cu suma totală de circa 12.000 lei. În urma verificărilor efectuate, organele abilitate au închis definitiv activitatea societăţii, iar administratorii sunt cercetaţi penal. “Atragem atenţia cetăţenilor care doresc credite avantajoase să citească cu atenţie documentele pe care urmează să le semneze şi să ia în considerare factorul aleatoriu ce influenţează data la care vor primi banii. De asemenea, le recomandăm să acceseze împrumuturi de la instituţiile financiare autorizate de Banca Naţională a României”, mai arată comunicatul poliției clujene.
Sateliții First Exit Grup
În momentul de față, SC First Exit Grup și-a încetat activitatea, însă pe același tipar au fost deschise alte societăți de către persoane care par că fac parte dintr-un grup organizat. Una dintre societăți, o firmă de apartament de pe strada Horea nr 78, și-a deschis o filială în Timișoara și acolo a început să îi amăgească pe cei care au nevoie de împrumuturi. Societatea Saturnus Finance este administrată de cetățeanul maghiar GASPAR BALINT și deținută de acesta împreună cu Mate Istvan. Saturnus Finance este cea mai nouă denumire sub care își derulează afacerea care, până acum a trecut prin mai multe firme: Euro Credit Cassa SRL, Invest System Capital SRL, Favorit Solution SRL sau First Exit Grup SRL.
Ultima plângere care dezvăluie țepele date de aceștia este a lui Iosif Ciprian Ștefănescu care spune că a fost păcălit cu peste 2.000 de lei.
Pe de o parte, cei care îşi asumă prin semnarea unui contract riscurile la care se supun atunci când apelează la acest gen de împrumuturi piramidale ar trebui să suporte până la capăt consecinţele neglijenţei de care dau dovadă. Însă, în apărarea acestei categorii de oameni există legi care îi împiedică pe ţepari să profite de pe urma naivităţii, însă în România legile se aplică preferenţial şi arbitrar.
În Justiţie, firma ţepară câştigă la civil!
Numele firmei First Exit Group apare într-un dosar civil, deschis în luna februarie. În acest proces, Lung Leontin a deschis proces împotriva First Exit Group şi SC TBI CREDIT IFN SA SUCURSALA CLUJ, obiectul dosarului fiind “reexaminare anulare cerere”. La sfârşitul lunii martie, completul C2 al Judecătoriei Cluj Napoca a respins cererea clujeanului împotriva celor două societăţi care se ocupă de acordarea împrumuturilor. Chiar dacă patronii şi administratorii firmei sunt acuzaţi de înşelăciune, societatea funcţionează în continuare.
Cum funcţionează “Caritasul unguresc”
Modul în care firma acordă împrumuturi este următorul: doritorii sunt puşi să plătească ratele pentru credit înainte de a îl primi. Conform regulilor de acordare a banilor, oamenii primesc banii în urma unor decizii aleatorii făcute în cadrul unor şedinţe.