Poliția clujeana și-a prezentat bilanțul pe anul trecut, precum și ce așteptări are de la acest an. În general, reprezentanții poliției arată că infracționalitatea în Cluj s-a înscris într-un trend fluctuant de unul sau două procente. Conform raportărilor, în pofida crizei financiare, fenomenul infracţional la nivelul judeţului Cluj s-a diminuat, înregistrându-se o scădere procentuală de 8,87 % a faptelor penale sesizate faţă de anul 201, Clujul situându-se pe locul 30 la nivel naţional.

 

Conform unui plan al poliției clujene, pentru anul 2013 au fost stabiliţi următorii indicatori de performanţă, consideraţi  prioritari. Reducerea cu 1 % faţă de anul 2012 a numărului infracţiunilor contra persoanei sesizate  (omoruri, tentative de omor, lovituri cauzatoare de moarte, vătămări corporale grave), diminuarea cu 1 % a numărului infracţiunilor contra patrimoniului sesizate, diminuarea cu 2 % a numărului infracţiunilor stradale sesizate, diminuarea cu 2% a criminalităţii sesizate în mediul rural, combaterea cu eficienţă sporită a criminalităţii economico-financiare prin creşterea cu 2 % a infracţiunilor constatate și reducerea cu 1% a deceselor cauzate de accidente rutiere.

De asemenea, cei de la Departamentul de Protecție internă spun că au aplicat pentru un proiect menit să ofere o protecție îmbunătățită din punct de vedere informatic. “Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj a depus 1 proiect – „Proiect privind creşterea nivelului de protecţie a mediului operaţional în care funcţionează sistemul informatic al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Cluj”. Obiectivul acestui proiect este dezvoltarea unui sistem integrat de măsuri de protecţie fizică şi de mediu care să asigure îmbunătăţirea nivelului de protecţie a sistemului informatic, a datelor şi informaţiilor procesate, pe toată durata de viaţă a acestora (de la creare până la arhivare sau distrugere) şi indiferent de suportul pe care sunt acestea stocate”.

 

215 cazuri de evaziune fiscală

 

Pentru reducerea numărului infracţiunilor şi a participanţilor la săvârşirea faptelor de natură penală,  poliţiştii au organizat şi desfăşurat 79 razii în medii cu risc criminogen ridicat şi 1.870 acţiuni cu efective mărite şi în sistem integrat, care au condus la constatarea a 938 infracţiuni, dintre care 779 în flagrant.

În cadrul acţiunilor organizate s-a urmărit prevenirea şi combaterea comiterii faptelor cu violenţă în mediul stradal, a furturilor, precum şi depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor ce încalcă legea sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 30.531 sancţiuni contravenţionale, îndeosebi la regimul circulaţiei rutiere şi la Legea nr. 61/1991 republicată.

Din analiza activităţii   a rezultat că, în pofida crizei financiare pe care o parcurgem, fenomenul infracţional la nivelul judeţului Cluj s-a diminuat, înregistrându-se o scădere procentuală de 2,63 % a faptelor penale sesizate faţă de perioada similară a anului 2012 (locul 30 la nivel naţional). Criminalitatea de mare violenţă reprezintă 1,59 % din totalul infracţiunilor contra persoanei şi 1,18 % din totalul infracţiunilor contra vieţii, integrităţii şi sănătăţii. S-a menţinut trendul descendent al infracţiunilor contra patrimoniului sesizate, în trimestrul I 2013 fiind înregistrată o scădere de 11,08 % a acestui gen de infracţiuni. De asemenea, infracţiunile de furt sesizate au scăzut în perioada analizată cu 6,45%, acestea reprezentând 70,05% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului şi 41,90% din totalul infracţiunilor sesizate în primele trei luni ale acestui an. În domeniul criminalităţii economico-financiare s-a acţionat pe domeniile prioritare de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale stabilite la nivel judeţean. Au fost constatate 215 infracţiuni de evaziune fiscală, fiind cercetate un număr de 88 persoane.

 

Anul trecut Clujul a fost pe locul 13 la bătăuși

 

Comparativ cu acest an, în 2012 criminalitatea de mare violenţă reprezintă 1,39 % din totalul infracţiunilor contra persoanei şi 1,80 % din totalul infracţiunilor contra vieţii, integrităţii şi sănătăţii.

Infracţiunile contra patrimoniului sesizate au înregistrat o diminuare cu 0,90%. În acest sens se impune identificarea, de către structurile specializate cu atribuţii în domeniu, a unor soluţii în vederea atingerii obiectivului stabilit în Planul strategic, respectiv diminuarea cu 1 % a numărului infracţiunilor  contra patrimoniului. În această categorie de infracţiuni, infracţiunile de furt reprezintă 70,12% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate. Furturile au înregistrat în 2012 o uşoară creştere (+0,43%) faţă de anul anterior.

În domeniul criminalităţii economico-financiare s-a acţionat pe domeniile prioritare de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale stabilite la nivel judeţean. Au fost constatate 412 infracţiuni de evaziune fiscală, fiind cercetate un număr de 307 persoane. Obiectivul privind infracţionalitatea economico-financiară sesizată a fost întru totul îndeplinit, conform datelor indicate în Evaluarea activităţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj în anul 2012. În perioada supusă analizei, numărul total al infracţiunilor stradale sesizate cunoaşte o scădere de 3,08 % în comparaţie cu cele sesizate în anul anterior (locul 13 la nivel naţional).  Astfel din informaţiile furnizate de către reprezentanţii IPJ Cluj rezultă faptul că obiectivul referitor la diminuarea infracţiunilor stradale sesizate a fost realizat  cu succes.

 

 

 

Crina Crainic

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.