În data de 23 mai 2019, în Piața Unirii din Cluj-Napoca un pensionar în vârstă de 64 de ani a fost bătut de polițiști și jandarmi pentru că a refuzat să se legitimeze. Scandalul a început după ce Tudorel Lupea a îndepărtat de pe statuia regelui Matia Corvin câteva coroane de flori ce aveau panglici în culorile drapelului național al Ungariei. Bărbatul a fost operat a doua zi și a avut nevoie de 80-85 de zile de îngrijiri medicale.

Vezi întreaga poveste AICI

Amintim că IPJ Cluj spune că nu au fost sesizați de vreun comportament abuziv al polițiștilor, în schimb a fost înregistrat un dosar penal pe numele clujeanului care, potrivit acestora, a tulburat ordinea și liniștea publică. Reprezentanții Jandarmeriei Cluj susțin că nu au plângeri înregistrate privind aspectele relatate mai sus. Ba mai mult, au declarat că la momentul respectiv, instituția nu a avut jandarmi în misiune în Piața Unirii.

Astăzi, Gazeta de Cluj a primit răspuns și de la Poliția Locală a Municipiului Cluj-Napoca care susține că ”imobilizarea și transportul persoanei arătate mai sus, în vederea continuării cercetărilor, a fost efectuată de către lucrători din cadrul Poliției mun. Cluj-Napoca, Secția 1 Poliție”.

”La data de 23.05.2019, orele 19.25, patrula de ordine si siguranță publică Zona 1 Poliție Locală, formată din Cioban Florin și Cicio Ciprian, a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex masculin, distruge jerbele de flori, depuse la ansamblul momumentul Matia Corvin, situat în Piața Unirii, din mun. Cluj-Napoca. 

Polițiștii locali au depistat la fața locului, o persoană de sex masculin, care arunca jerbele de flori de pe monumentul menționat. Acesteia i s-a solicitat prezentarea unui act de identitate sau de a da relații despre identitatea sa, a refuzat acest lucru, chiar și în prezența lucrătorilor Secției 1 Poliție Cluj-Napoca, fapt pentru care polițiștii locali, după identificare au sancționat contravențional în lipsă, persoana în cauză, în conformitate cu prevederile art. 2, pct.31, din Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. (refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

Menționăm faptul că imobilizarea și transportul persoanei arătate mai sus, în vederea continuării cercetărilor, a fost efectuată de către lucrători din cadrul Poliției mun. Cluj-Napoca, Secția 1 Poliție”, arată reprezentanții Poliției Locale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here