Cluj-Napoca poate fi considerat un oraș plin de zgomot, agitație și prea multă lume. De curând, ziarul nostru a făcut o cerere pentru a afla cine luptă și cu ce se luptă pentru a opri, pe cât posibil, excesul de zgomot din orașul fantastic al IT-iștilor și studenților. 

Potrivit răspunsului primit, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Protecția Mediului, subordonați directorului executiv al Direcţiei Inspecţie şi control şi directorului general al Direcţiei Generale Poliţia locală, au îmbrățișat misiunea de a proteja această liniște și de a pune capăt excesului de zgomot care poate să ne tulbure existența. Cum reușesc să facă acest lucru? Cu ajutorul unor instrumente puternice – sonometrele.

Mai exact, în anul 2023, oamenii legii au desfășurat 8 determinări ale nivelului de zgomot în municipiul Cluj-Napoca, prea puține, sincer, pentru un oraș atât de mare. Aceste determinări au fost realizate cu ajutorul sonometrelor, echipamente specializate pentru măsurarea nivelului de zgomot ambiental. În colaborare strânsă cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, au fost efectuate încă 4 determinări pentru a evalua și soluționa situații legate de disconfortul fonic.

Echipamente scumpe în valoare de mii de lei

Polițiștii locali au fost în măsură să monitorizeze și să evalueze nivelul de zgomot în diverse zone ale orașului cu un echipament de vârf, mai exact cu un sonometru integrator marca Bruel&Kjaer tip 2245, care a fost achiziționat pentru suma de 55.703,90 lei.

Acest sonometru este esențial pentru soluționarea sesizărilor venite de la cetățenii municipiului Cluj-Napoca. Folosindu-l, autoritățile pot să identifice sursele de zgomot excesiv și să ia măsuri pentru a restabili liniștea în comunitate”, se arată în răspunsul oferit. 

De asemenea, trebuie să amintim de faptul că Serviciul Control Protecția Mediului dispune și de un alt sonometru integrator marca Bruel & Kjaer tip 2250, un model mai vechi, dar care este funcțional. Acesta a fost primit în custodie de la Direcția Tehnică și este utilizat în aceleași scopuri atunci când sonometrul Bruel & Kjaer tip 2245 este în procedură de verificare metrologică la Biroul Român de Metrologie Legală.

Mai mult, în anul 2023, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control protecția mediului au efectuat au soluționat alte 27 de petiții cu privire la disconfort fonic, la care nu s-a impus efectuarea de măsurători.

Potrivit contractului numărul 265773/2019 încheiat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, SC Vibrocomp SRL a dezvoltat un plan de acțiune pentru reducerea nivelului de zgomot în oraș, respectând normele legale în vigoare. Aceste planuri au fost elaborate ținând cont de următoarele cerințe legale. Mai mult, elaborarea acestui plan de acțiune a avut la bază hărțile strategice de zgomot ale Municipiului Cluj-Napoca, realizate în 2018 de către SC ENVIRO CONSULT SRL. Anul de referință pentru elaborarea acestor hărți strategice de zgomot în Municipiul Cluj-Napoca a fost 2016.

Conform Hotărârii nr. 321 din 14 aprilie 2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Art. 4, al. (1): „Autorităţile administraţiei publice locale realizează cartarea zgomotului şi elaborează hărţile strategice de zgomot şi planurile de acţiune potrivit prevederilor prezentei hotărâri, pentru aglomerările aflate în administrarea lor, cu respectarea termenelor prevăzute la alin. (7) şi (8).” Autoritatea responsabilă pentru elaborarea hărţilor de zgomot şi realizarea planului de acţiune este nimeni alta decât Primăria Municipiului Cluj Napoca.

În decursul anului 2017, SC ENVIRO CONSULT SRL a elaborat Hărțile Strategice de Zgomot pentru Municipiul Cluj-Napoca. Această activitate a fost realizată etapizat, respectând cu strictețe cerințele specificate în caietul de sarcini și conform normelor legale în vigoare.

Cartarea zgomotului presupune prezentarea datelor referitoare la nivelul de zgomot existent sau prognozat în funcție de un indicator specific, care pune în evidență depășirile valorilor limită stabilite de lege, precum și numărul de persoane afectate sau numărul de locuințe expuse la anumite niveluri de zgomot într-o anumită zonă. 

În acest sens, s-a elaborat o hartă distinctă pentru fiecare sursă de zgomot, cu accent pe cei doi parametri acustici prevăzuți în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 321/2005 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental, republicată și actualizată cu ulteriorul (Lzsn – indicatorul de zgomot asociat disconfortului general și Lnoapte – indicatorul de zgomot asociat tulburării somnului în timpul nopții). În completarea acestor hărți, a fost întocmit un raport exhaustiv ce documentează toate etapele parcurse pentru finalizarea cartografierea acustică.

Trebuie să amintim că agentul constatator are obligația de a măsura nivelul de zgomot cu un sonometru omologat și verificat metrologic. 

Agentul constatator are obligaţia de a măsura nivelul de zgomot cu un sonometru omologat şi verificat metrologic. Amenzile pentru cei care fac gălăgie pot ajunge la 1.500 de lei, iar în cazul recidiviştilor acestea cresc cu 50%. 

DE ȚINUT MINTE! Contravenție este tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00 – 14.00 şi 16.00 – 23.00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau al imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical”.

4 COMENTARII

  1. SII///????De ce nu se desființează POLITIA LOCALA..ca toaca zilnic banii nostrii ai clujenilor…..Increderea clujenilor în așa zisa „PLITIE LOCALA ” este spre zero….DE CE MAI FUNCTIONEAZA IN ACESTE CONDITII????

  2. Avînd în vedere că în fișa postului a dl.Polițist local este cuprinsă și veghearea la respectarea legii 61 de către cetățeni ,sunt dotați și cu sonometre deloc ieftine plătiți din bani publici cum explică dl.Oltean gălăgia permanentă din cluburile,barurile din întreg centru și nu numai care încep la orele 23 și se termină la orele 5/6 dimineața,basurile,vociferările care deranjează de ani de zile,oare ce zgomote, depășiri monitorizează agenții din subordine că pe cea din vecinătățile sediului PL sub nici o formă,mă refer la cele din str.Memo 9,str.Ion Rațiu ( Revolut) ,fostul Ursus și străzile adiacente pînă în P-ța Muzeului. Laudele,informările Poliției Locale se pot interpreta cam așa: ” laudă-mă gură că-ți dau prăjitură” cu toate că efectele sunt =cu 0.

  3. Sistemul de ventilație la Kaufland și Lidl,cartier Gheorghieni face un zgomot groaznic și continuu ( 24 din 24),mult peste limitele normale. Trebuie modificată dispunerea ventilatoarelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.