Membrii CSM sustin ca in cadrul dezbaterilor privitoare la adoptarea legii care ii va scoate fara pata pe politicieni in cazul in care ei ar putea fi acuzati de fapte penale, nu au fost consultati.
„Desi, conform prevederilor art. 38 alin 3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii cu modificarile si completarile ulterioare, „ Plenul Consiliului Superior al Magistraturii avizeaza proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti„.proiectele de acte normative în cauza au fost dezbatute de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor în lipsa reprezentantilor Consiliul Superior al Magistraturii si nu au fost transmise spre avizare acestuia.
În ceea ce priveste redefinirea infractiunii prevazuta de art. 2531 din Codul penal de la 1968, prin adoptarea amendamentului în discutie se urmareste restrângerea sferei subiectului activ al infractiunii de conflict de interese doar la categoria persoanelor care exercita atributii de serviciu ce rezulta dintr-un contract de munca si o fisa a postului semnate cu o institutie dintre cele prevazute la art. 145.
Practic sunt eliminate din sfera subiectului activ al acestei infractiuni toate persoanele la care se refera art. 147 alin. (1) din actualul Cod penal, care nu au încheiat un contract de munca si nu au semnat o fisa a postului
Nu poate fi acceptata nici modificarea propusa pentru alin. (2) al art. 2531 din Codul penal, întrucât nu pot fi eliminate din sfera conflictului de interese activitatile de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, si nici cele referitoare la încheierea unui act sau a luarii unei hotarâri care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala, daca acestea se circumscriu ipotezelor vizate de alin. (1) al art. 2531. Practic, prin acest amendament se ajunge la golirea de continut a reglementarii infractiunii de conflict de interese întrucât cele mai multe dintre actele vizate de alineatul (1) se realizeaza pe calea emiterii unor acte administrative”, arata opinia consiliului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here