Partidul Național Liberal (PNL) este ultimul partid istoric rămas pe scena politică după Revoluție și totodată cea mai veche formațiune politică din țară. De-a lungul vremii PNL-iștii s-au aflat la conducerea a 30 de guverne, iar la momentul actual este cel mai votat partid politic din țară, cu toate acestea imaginea partidului a fost pătată constant de politicieni corupți care au slăbit încrederea românilor în partid. 

Reporterii Gazeta de Cluj au întocmit o listă cu politicienii din Cluj care au contribuit la distrugerea imaginii PNL.

Partidul Brătienilor, care acum mai bine de 100 de ani se lupta cu Conservatorii și cu Țărăniștii a ajuns să fie târât prin mocirlă de politicienii care au uitat sau nu au știut niciodată principiile de baza ale partidului și s-au întrecut în dosare penale. 

Mihai Seplecan și-a falsificat diploma de licență 

Pe lista celor mai controversați PNL-iști clujeni se numără Mihai Seplecan, fost preşedintele al Consiliului Judeţean Cluj în perioada iunie – decembrie 2015. Seplecan a fost condamnat la închisoare cu suspendare de 1 an şi 2 luni pentru uz de fals în formă continuată. Fostul liberat a fost acuzat că a folosit diploma falsă de absolvire a Facultăţii de Drept  a Universităţii „Spiru Haret” din Bucureşti, pentru a fi angajat în diferite posturi. Acesta a fost condamnat pentru infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, mai precis 8 acte materiale, comise în perioada august 2008 – aprilie 2013. Seplecan a motivat că nu știa că diploma este falsă și nu a stat foarte mult timp departe de politică, la începutul anului 2020 a fost desemnat preşedintele Organizaţiei Judeţene Cluj a Partidului Verde, al cărui lider la nivel național este actorul de teatru şi de film şi realizatorul de emisiuni TV Florin Călinescu. Seplecan nu s-a mai băgat și în alte bele de la ultimul proces, iar pe pagina sa de Facebook distribuie constant citate din Biblie, semn că problemele din trecut l-au apropiat mai mult de divinitate. 

Ioan Petran fuma marijuana pe-nfundate și a fost implicat în celebrul dosar „Mită la CJ Cluj”

Înainte ca Mihai Seplecan să se înscrie în Partidul Verde, Ioan Petran s-a apucat de consumat „verde”. Petran a fost liderul PNL Cluj-Napoca, consilier județean și nu în ultimul rând șef peste Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP). Dosarele s-au ținut scai de Petran în 2014, când a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii DNA Cluj pentru luare de mită în procesul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Liberalul a fost acuzat că ar fi primit mită 10.000 de euro de la reprezentantul unei firme din București pentru a rezolva extinderea unei parcări. În urma perchezițiilor domiciliare, Petran acesta a fost surprins de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Cluj cu droguri în casă, însă acesta a spus că substanțele interzise nu îi aparțin și a dat vina pe soția sa, Simona Petran, la acea vreme directoare la BCR Cluj care, ocazional, ar fi obișnuit să fumeze astfel de țigări deoarece era depresivă. 

Horea Uioreanu – liderul politicienilor compromiși din Cluj

Dacă tot am adus vorba de celebrul dosar „Mită la CJ Cluj”, era păcat să nu amintim și de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care a fost condamnat, la șase ani şi patru luni de închisoare cu executare pentru pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani. 

În 2018, dosarul lui Uioreanu a dus spre prăpastie sau mai bine spus a băgat după gratii mai mulți oameni influenți din Cluj-Napoca, printre care se numără Ioan Bene, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, Vasile Pogăcean, condamnat la 3 ani de închisoare, Ioan Petran, condamnat la  3 ani de închisoare cu suspendare, şi Gabriel Davidescu, condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. Chiar dacă a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare, în anul 2020 a fost eliberat condiționat. Arestul a fost presărat și cu momente de glorie pentru Uioreanu, acesta a câștigat un proces intentat de Consiliul Județean Cluj, în timp ce se afla în spatele gratiilor.  CJ Cluj i-a cerut lui Horea Uioreanu 165.044 de lei cu titlu de prejudicii. Procesul a venit ca urmare a unei sesizări a Curții de Conturi în care Uioreanu a dispus plata unor cheltuieli pentru proiectul noii piste a Aeroportului Cluj Napoca. Horea Uioreanu este destul de activ pe rețelele de socializare, unde publică constant fotografii alături de familia sa, semn că își dorește să recupereze cei doi ani petrecuți după gratii. 

Marius Nicoară s-a urcat beat la volan și a făcut parf un taxi

Un alt liberal care nu a mai ținut cont de lege sau de funcție este Marius Nicoară, fost parlamentar și preşedinte al PNL Cluj. În anul 2014, acesta a fost implicat într-un accident rutier pe o stradă de lângă locuinţa sa din Cluj-Napoca și a intrat violent într-un taxi, după ce se urcase băut la volan și a apăsat pedala de accelerație prea tare. Nicoară a fost trimis în judecată în noiembrie 2016 pentru conducerea sub influenţa alcoolului, la doi ani după accident și în 2018 a fost condamnat la la un an cu suspendare și efectuarea de muncă în folosul comunității. Marius Nicoară nu a putut sta departe prea mult de partidul în care a fost implicat de mai bine de peste 28 de ani, chiar dacă în 2018 a „înșelat” formațiunea politică și s-a alăturat ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. În 2020 a primit permisiunea din partea președintelui PNL de la acea vreme, Ludovic Orban, să revină în partid. De altfel, președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda a confirmat că Nicoară este din nou parte din echipa liberală, precizând că senatorul își reia rolul de membru de partid, conform dispozițiilor din statutul PNL.

Virgil Pop, condamnat într-un dosar de corupție

Tot din seria foștilor parlamentari de Cluj face parte și Virgil Pop, acesta a fost condamnat în anul 2012 la 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție săvârșite între anii 2007 – 2008. Virgil Pop a fost acuzat că se folosea de numele superiorului său, Marius Nicoară, la acea vreme președintele consiliului județean Cluj, pentru a reuși să-și dobândească influența. Virgil Pop a fost primul deputat ajuns direct din închisoare, și primul deputat care și-a ispășit pedeapsa în timpul mandatului. Virgil Pop nu a recunoscut faptele de corupție de care era acuzat, încercând să-și influențeze complicele să mintă procurorii.

Politicienii liberali din Cluj nu s-au abținut din a nimici fața PNL-ului, fiind implicați în diferite dosare penale. De la corupție, conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, uz de fals, până la consum de droguri, liberalii clujeni au avut grijă să dea „ce e mai bun” Clujului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.