Judecătorii Curţii Constituţionale a României au decis că există un conflict instituţional între Guvern şi Preşedinţie, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA. Prin decizie, Curtea îi impune preşedintelui să semneze decretul de revocare din funcţie a şefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Legat de acest subiect, parlamentarii din Cluj susțin că decizia Curții Constituționale trebuie respectată, fără a se comenta deciziile instanțelor.
Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia Curţii Constituţionale privind existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi preşedinte
Curtea Constituţională a admis, cu majoritate de voturi, că există un conflict înytre preşedinte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, din cauza refuzului şefului statului de a o revoca din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi. Legat de acest subiect, parlamentarii din Cluj ne-au împărtășit părerile.
Horia Nasra: „Deciziile Curții Constituționale să fie respectate ad litteram”
Horia Nasra, președintele PSD Cluj consideră că decizia Curții Constituționale trebuie respectată de Klaus Iohannis care ar trebui să renunțe la subiectivism.
„Nu este preocuparea mea să comentez vreo decizie a justiției, însă cred că toate deciziile Curții Constituționale trebuie să se respecte. Klaus Iohannis nu trebuie să facă campanie electorală din chestia asta. Inclusiv Comisia de la Veneția a făcut recomandarea ca deciziile Curții Constituționale să fie respectate ad litteram și asta trebuie să facă și Președintele. Alt comentariu politic nu vreau să fac că nu e treaba mea, dar deciziile CCR trebuie respectate și Președintele trebuie să înțeleagă acest lucru. De altfel, și în Constituție este chestia asta. Îmi pare rău că președintele României are interpretări și considerații personale față de un subiect care nu ține nici de natura, nici de funcția domniei sale și nici de subiectivism. Este singurul președinte al României care se află în această situație, care a comentat o decizie împotriva sa. Totuși, nu îmi permit să spun că e o decizie bună sau rea că nu e treaba mea. Asta au decis cei de la Curtea Constituțională și trebuie să respectăm decizia. Vă reamintesc că în 2012 noi, cei din PSD am respectat decizia Curții Constituționale în privința referendumului”, declară pentru Gazeta de Cluj, Horia Nasra.
Cornel Itu: „Noi nu am comentat în 2012”
De asemenea, deputatul PSD Cornel Itu susține că această decizie trebuie respectată. „Este o decizie care trebuie să se aplice. Dacă contestăm și Deciziile Curții Constituționale atunci unde ajungem? Nu pot comenta, așa cum noi nu am comentat în 2012 când a fost cu Băsescu”, declară deputatul PSD Cornel Itu.
Nicoară se abține
Marius Nicoară, senatorul PNL se abține în a comenta acest subiect, susținând că această decizie a instanței nu poate fi comentată.
„În general nu comentez decizii ale instanțelor. Nu am nici o părere despre acest subiect. Instanța este instanță și deciziile instanțelor sunt deciziile instanțelor. Eu nu am nici o părere negativă, nici pozitivă. Este o decizie de instanță ce nu poate fi comentată”, declară Marius Nicoară.