Dacă nu va fi interzis, ultranaţionalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale care se vor relua în luna mai, a scris miercuri seara publicația Politico.
Călin Georgescu, la Curtea de Apel București Foto: Inquam Photos
Noul scrutin va avea loc pe 4 mai, iar al doilea tur a fost planificat două săptămâni mai târziu, pe 18 mai.
România a stabilit o dată pentru repetarea alegerilor prezidenţiale după îngrijorările legate de „acţiunea hibridă agresivă” a Rusiei la primul tur. Cu toate acestea, există în continuare riscul ca rezultatul să fie similar şi la a doua încercare şi Călin Georgescu să câștige alegerile, scrie Politico în urma unei analize despre situația alegerilor prezidențiale din țara noastră.
Publicația reamintește că primul tur al alegerilor din România din 24 noiembrie anul trecut a provocat o undă de şoc internaţională în urma victoriei lui Georgescu, care a fost propulsat din obscuritate de o campanie TikTok de mare succes. Competiţia a fost anulată înainte ca turul al doilea să poată avea loc.
Chiar dacă victoria lui Georgescu – cu 23 la sută – a declanşat panica ce a dus în cele din urmă la anularea votului, el pare încă foarte bine plasat în competiţie pentru reluarea scrutinului. Multe vor depinde acum de faptul dacă va fi descalificat de Curtea Constituţională din cauza acuzaţiilor de finanţare nedeclarată, notează publicaţia de la Bruxelles. Popularitatea sa continuă, şi poate chiar în creştere, se datorează în parte suspiciunii profunde faţă de clientelismul şi nepotismul vechilor partide tradiţionale, care sunt considerate de mulţi români ca fiind cele care au tras sforile pentru anularea primului vot, mai explică Politico.
Documente declasificate ale serviciilor de informaţii au susţinut că influenceri plătiţi, împreună cu membri ai grupurilor extremiste de dreapta şi persoane care au legături cu crima organizată, au promovat online candidatura lui Georgescu înainte de 24 noiembrie. În timp ce documentele au afirmat că Rusia a încercat în general să submineze alegerile, acestea nu au afirmat în mod direct că Moscova a influenţat în mod specific campania lui Georgescu – deşi au sugerat puternic acest lucru.
Radu Magdin, analist politic român, în legătură cu anularea primul tur: „Avem nevoie de o anchetă serioasă”
În ciuda acestei presupuse interferenţe străine, majoritatea românilor consideră în continuare că anularea alegerilor a fost o decizie proastă, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, un grup de reflecţie, pe aproape 1.000 de respondenţi. Georgescu ar fi câştigat al doilea tur de scrutin, dacă acesta nu ar fi fost anulat, potrivit sondajului.
În cursa de anul trecut, Georgescu ar fi trebuit să se confrunte cu Elena Lasconi, candidata partidului de centru-dreapta Uniunea Salvaţi România. Aceasta a criticat, de asemenea, decizia instanţei de a anula alegerile şi de a ordona o reluare a scrutinului.
„Pentru a ne recâştiga influenţa ca ţară serioasă, avem nevoie de o anchetă serioasă în privinţa a ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Radu Magdin, analist politic român, în legătură cu primul tur. Altfel, este foarte greu ca oamenii să meargă mai departe, aşa cum ar dori unele partide din coaliţia de guvernare, a adăugat Magdin.
Georgescu a contestat fără succes decizia de anulare a Curţii Constituţionale pe plan intern şi a depus, de asemenea, o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acesta a făcut apel la români să semneze o petiţie către Curtea Constituţională prin care cere ca turul doi – în care urma să se confrunte cu Lasconi – să aibă loc în cele din urmă.
„Georgescu a avut ocazia să se prezinte ca victimă în faţa electoratului său”, subliniază Magdin.
Sondajul lui Nicușor Dan, criticat și în presa internațională
Din noiembrie, profilul lui Georgescu a explodat şi el rămâne favorit pentru alegerile din mai, potrivit unui sondaj comandat de primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, care candidează şi el la preşedinţie. Acest sondaj arată că cel puţin 40% dintre români intenţionează să voteze pentru Georgescu, a declarat edilul pentru Digi24, fără a preciza câte persoane au fost chestionate.
„Frustrările pe care le canalizează în calitate de candidat, vibe-ul anti-sistem, precum şi promisiunile sale pentru viitor nu pot fi uşor egalate de un alt candidat”, consideră analistul Radu Magdin.
De asemenea, Victor Ponta, deputat social-democrat în Parlamentul României şi fost prim-ministru, a sugerat că sondajul primarului este fictiv. „Nu faci sondaje în perioada sărbătorilor – este o invenţie – domnul Nicușor Dan nici măcar nu a specificat numele aşa-zisei companii de sondaj”, a declarat Ponta pentru Politico.
adevarul.ro
Are Mutul grija sa-l scout din cursa ..stati liniștiti!!..bineînțeles încălcând tot ceea ce înseamnă democrație și lege…..ca așa l-au învățat consilierii!!