Un polițist clujean era să moară în urma unei intervenții de rutină care a avut loc în Câmpia Turzii. Echipajul a fost chemat să calmeze spiritele încinse de alcool ale membrilor unei familii, dar finalul intervenției s-a transformat într-un caz de tentativă de omor. Tatăl unuia dintre cei implicați într-o bătaie de stradă a sărit spre unul dintre polițiști, cu intenția de a-i secționa abdomenul. Norocul agentului a fost că și-a amintit exercițiile de autoapărare și a ripostat, reușind să îl dezarmeze pe atacator. Nu este primul caz în care polițiștii clujeni sunt atacați.
Într-o seară de iunie din 2018, mai multe persoane au început să se bată în mijlocul străzii. Scandalul s-a iscat pe fondul consumului de alcool și a manelelor date la maxim.
În locuința familiei Varga din Câmpia Turzii, bărbații s-au apucat să bea și să asculte manele cu difuzorul dat la maxim. La un moment dat, unul dintre vecini nu a mai rezistat și le-a atras atenția. Cele câteva vorbe au fost ca o scânteie care au aprins spiritele. Varga Ovidiu a sărit să îl bată pe Coloji Florian, vecinul reclamant, și, în câteva minute, aproximativ 70-80 de persoane s-au strâns în jurul celor doi. Cei doi bărbați au început să se lovească unul pe celălalt cu mâinile și picioarele. În acest timp, la lupta care se desfășura în stradă asista și Varga Alexandru, care își urmărea admirativ fiul, pe Varga Ovidiu.
Un alt vecin a chemat poliția și, în scurt timp, a apărut un echipaj format din doi polițiști și un elev de la școala de poliție din Cluj-Napoca.
”Potrivit procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante întocmit la data de 09.06.2018, agenţii de ordine publică s-au deplasat la faţa locului unde au constatat că pe stradă se aflau mai multe persoane, dintre care numiţii Coloji Florian şi Varga Ovidiu se manifestau agresiv unul faţă de celălalt, respectiv se loveau reciproc cu pumnii şi picioarele, în jurul lor fiind aproximativ 70-80 de persoane. S-a reţinut în cuprinsul procesului verbal faptul că organele de poliţie le-au cerut celor doi să înceteze acţiunile violente, moment în care inculpatul Coloji Florian s-a retras, conformându-se, iar inculpatul Varga Ovidiu a început să se manifeste agresiv verbal şi fizic faţă de organele de poliţie, adresând cuvinte şi expresii jignitoare şi vulgare, astfel că împotriva acestuia s-a folosit forţa fizică, fiind imobilizat şi încătuşat. Totodată, s-a consemnat în cuprinsul procesului verbal că la o distanţă de aproximativ 4-5m de locul în care a fost imobilizat inculpatul Varga Ovidiu se afla, în curtea locuinţei, tatăl acestuia, inculpatul Varga Alexandru, care se afla în stare de ebrietate şi avea în mână un cutter de culoare portocaliu cu negru şi lama de aproximativ 7-8cm”, se arată în dosar.
Când a văzut că fiul lui este culcat la pământ și încătușat, Varga Alexandru a văzut negru în fața ochilor.
Împleticeala din picioare dată de alcool s-a transformat în furie și a sărit cu un cutter spre polițist, pe care l-a atacat în zona abdomenului. Norocul agentului a fost că și-a amintit de cursurile de autoapărare și a reușit să îl dezarmeze pe atacator și să îl încătuseze. După ce a fost dus la circa de poliție, Varga Alexandru a continuat să îi înjure și să îi amenințe pe polițiști. O dată ce perioada de reținere a expirat, judecătorul nu a transformat reținerea pe 24 de ore în arestare preventivă, astfel că inculpatul a fost judecat în stare de libertate pentru tentativă de omor.
Pe parcursul procesului, agentul de poliție a cerut, inițial, daune morale de 30.000 de lei, dar după ce s-a consultat cu colegii, pretențiile lui au ajuns la 50.000 de euro. În final, a primit o despăgubire de 7.000 de lei!
În februarie 2023, atacatorul Varga Alexandru a fost condamnat la o pedeapsă de 7 ani, 11 luni şi 10 zile închisoare cu executare. Verdictul instanței nu este final procesul judecându-se acum la Curtea de Apel Cluj.
Polițiștii clujeni devin carne de tun în instanțe
Anul trecut, trei clujeni beți care au bătut un polițist s-au ales cu pedepse destul de lejere: câteva luni de închisoare cu suspendare și plata unor daune de 1.000 de lei. Chemat să aplaneze un conflict, polițistul a fost îmbrâncit până i-au rupt hainele și, la final, a primit și o lovitură cu pumnul în cap. Scandalagii au primit, însă, pedepse minime pentru că ”sunt integrați în societate”.
În februarie 2019, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca i-au trimis în judecată pe Emil și Radu Herțeg (tată și fiu), precum și pe Ioan Călin Petraș pentru ultraj.
Cu o lună înainte, cei trei bătuseră un polițist chemat să aplaneze un conflict iscat de cei doi Herțeg. Când agentul le-a cerut actele, spiritele s-au încins. Radu Herțeg i-a spus că nu are niciun act la el. Când i s-a spus că urmează să fie percheziționat, a intervenit tatăl lui, Emil, care i-a spus polițistului că nu îi dă voie să îi percheziționeze fiul și s-a îndreptat amenințător spre agent, care l-a imobilizat. Însă, în apărarea lui a sărit fiul lui. Cei doi au început să tragă de polițist și să-l împingă; în încăierarea produsă, hainele polițistului au fost rupte. Când polițistul abia reușise să scape din îmbrânceală, a intervenit și Ioan Petraș, care i-a tras un pumn în cap polițistului.
„Radu Herțeg a devenit violent, a început să mă amenințe cu acte de violență, m-a tras de haine. Fiul m-a îmbrâncit și m-a tras de cămașă de partea din față, rupând-o, tatăl mă trăgea în cealaltă direcție, tot de cămașă. Reușind să mă eliberez , am observat că o persoana mai înaltă, identificată ca fiind Petraș Ioan Călin, care până atunci a fost liniștită, a venit, cred, prin spatele meu și m-a lovit cu pumnul în urechea dreaptă, după care m-a împins și era să cad jos”, arată mărturia agentului de poliție care a fost bătut.
În timpul în care polițistul era împins și lovit, colegul lui se uita, fiindu-i frică să intervină.
Pe de altă parte, Herțeg Radu a spus că se afla în fața barului în momentul în care a apărut o mașină de poliție, că agenții „ nu aveau niciun drept să ne legitimeze ”, dar și că l-a tras pe numitul Ionuț Cosma, recunoscând că „ poate l-am bruscat un pic mai tare”.
„I-a spus și tatălui meu să se întoarcă cu spatele și a pus mâna pe el, dar tata nu a fost de acord pentru că nu a greșit cu nimic, motiv pentru care a mers un metru înapoi și a ridicat mâinile”, susține Radu Herțeg.
În cursul procesului, judecătorul a găsit o serie de ”circumstanțe personale” ale agresorilor. ”Se află la primul contact cu legea penală, sunt persoane integrate în societate, inculpații Herțeg Radu și Herțeg Emil depunând mai multe înscrisuri în acest sens (contracte de muncă și caracterizări), s-au prezentat la fiecare termen de judecată și au respectat obligațiile aferente controlului judiciar în perioada în care s-au aflat sub imperiul acestei măsuri.
De asemenea, chiar dacă inculpații nu au recunoscut săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina acestora, au colaborat cu organele judiciare, dând declarații cu privire la acuzațiile care li s-au adus și exercitându-și cu bună-credință drepturile procesuale.
Totodată, instanța are în vedere că există indicii, în sensul că inculpatul Petraș Ioan Călin suferă de hepatită.
Polițiști ninja la Câmpia Turzii
La momentul atacului din Câmpia Turzii, polițistul purta o cămaşă şi nu avea în dotare vesta anti-înjunghiere. Lovitura a fost aplicată de jos în sus înspre abdomenul său şi a parat-o cu ambele mâini unite în formă de X. La audieri, el a declarat că lovitura nu a fost nici cea mai uşoară, dar nici cea mai intensă pe care a simţit-o, în sensul că la antrenamentele cu echipament şi cu cuţite de lemn a simţit lovituri mai puternice; fără echipament şi cu cămaşă, a apreciat lovitura ca fiind de intensitate medie. Potrivit declarațiilor lui, la secția de poliție Varga Alexandru a spus că „Mai bine băgam cuţitul în el şi atunci să mă arestaţi”.
Liviu Arghir