Doi poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCO) Cluj , subinspectorul Alin Pintican şi inspectorul principal Adrian Balaj, sunt acuzaţi de purtare abuzivă (art 250, al 1 şi 3 din Codul de procedură penală). Concret, anul trecut cei doi au bătut o persoană pe care o anchetau cu pumnii şi picioarele. Conform cercetărilor derulate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Balaj şi Pintican susţin că persoana maltratată s-a lovit cu genunchiul în ochi. Dacă, Mureşan Radu Vadim, partea vătămată, în timp ce era anchetat şi încătuşat, s-a lovit sau nu cu genunchiul în ochi, va rămâne la latitudinea judecătorilor, însă cert este că Mureşan a luat bătaie de la cei doi poliţişti BCCO Cluj de la o simplă greşeală gramaticală. De remarcat este şi faptul că, împotriva celor doi poliţişti BCCO Cluj a depus mărturie chiar un coleg de-al lor, poliţistul Petru Filip.

Răzvan Robu

Dosarul penal (962/33/2010) în care Alin Pintican şi Adrian Balaj sunt acuzaţi de purtare abuzivă a intrat pe rolul justiţiei în 11.06.2010, dar pentru că primul termen a fost stabilit tocmai la mijlocul lunii septembrie, studierea lui nu este posibilă momentan. Cu toate acestea, pe adresa redacţiei a sosit un plic care conţine rechizitoriul. Urmărirea penală pe numele lui Pintican şi Bălaj a început pe 22 ianuarie 2010.
“Din declaraţiile părţii vătămate rezultă că învinuitul  Pintican Vasile Alin l-a întrebat în mod ironic raportat la discuţiile contradictorii anterioare dacă “este profesor de română”, şi după ce i-a cerut să ocupe loc pe un scaun, i-a aplicat o lovitură de picior peste tibia păiciorului său stâng, respectiv mai multe lovituri cu palma în zona capului. În această altercaţie a intrat şi învinuitul Balaj Petrică Adrian care a aplicat o lovitură de picior în zona ochiului drept al părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Tot din declaraţiile părţii vătămate rezultă că în timp ce a fost lovit ar fi fost înjurat de mamă de învinuitul Pintica Vasile Alin care l-ar fi făcut de asemenea “jegos şi drogat”, promiţându-i că până la terminarea anchetei în va transforma într-o “zână”, arată rechizitoriul.
Din fericire pentru victimă, care începuse să strige că ia bătaie, la un moment dat şi-a făcut apariţia Petru Filip, coleg cu Pintican şi Balaj în cadrul BCCO Cluj. Cei doi au încetat să îl mai bată pe Mureşan şi l-au mutat într-un alt birou de anchetă. Conform declaraţiilor date de Pintican şi Balaj, în această perioadă de timp Mureşan şi-ar fi tras un genunchi în ochi, chiar dacă era încătuşat cu mâinile la spate. Raportat la rechizitoriu, în acest moment declaraţiile poliţiştilor încep să se încurce, lucru observat de procurorul de caz.
“Din actele de urmărire penală rezultă că lucrătorii de poliţie cu această ocazie, între orele 15.00-15.30, au încheiat un proces verbal semnat de Balaj Petrică Adrian, Pintican Vasile Alin şi Filip Petru din care rezultă că partea vătămată s-ar fi lovit în faţă cu genunchiul drept . Deşi din acest proces verbal rezultă că cei doi învinuiţi şi martorul Filip Petru au văzut când partea vătămată s-a autovătămat, cu ocazia confruntării dintre învinuitul Balaj Petrică Adrian şi partea vătămată Mureşan Radu Vadim, primul a spus că nu a văzut momentul când Mureşan Radu Vadim şi-ar fi aplicat o lovitură de genunchi în zona feţei”, mai arată rechizitoriul. De asemenea, Mureşan a obţinut mai multe certificate medico-legale din care se arată că a fost bătut. Colegii celor doi poliţişti au declarat ca martori că nu l-ar fi văzut pe Mureşan lovindu-se cu genunchiul în ochi, iar la ieşirea din anchetă, din sediul BCCO Cluj, toţi declarând că partea vătămată nu prezenta urme de violenţe. Cu toate acestea, la arest, şeful de schimb, Radu Lungu a consemnat într-un raport că Murelan avea faţa tumefiată. Din nefericire, după un an de zile, Lungu nu şi-a mai adus aminte de acest raport, aşa că a declarat în faţa procurorului că “nu a constatat leziuni corporale vizibile” pentru a nu le crea probleme colegilor.

Conform unor anchete publicate în numerele anterioare ale Gazetei de Cluj, Pintican şi Filip sunt implicaţi, alături de şeful  BCCO Cluj, Horea Oltean, în mai multe dosare penale. Ancheta a fost începută de către un procuror de la DIICOT Cluj, în mai 2005, după care a fost preluată de DNA Cluj în 2007. Robert Cicoş, cunoscut în lumea interlopă drept “Ceapă”, aflat în Italia, trimitea la comanda lui Nedelea produse de marcă (haine, parfumuri, bijuterii), care ajungeau "strategic" în custodia politiştilor – Oltean, Filip şi Pintican, care le vindeau mai departe. În primăvara anului 2005 dosarul politiştilor este înregistrat la DIICOT Cluj. Acuzaţia adusă acestora este că au primit bunuri de la Cristian Nedelea, care se bănuieşte că ar fi fost furate din Italia. În 2007, DNA Cluj preia dosarul "Nedelea-poliţiştii". În 5 noiembrie 2007 este chemat la audieri procurorul DIICOT Mircea Hrudei, un apropiat al lui Toma Rus, care, invocând probleme personale, nu se prezintă. În cele din urmă, la sfârşitul lunii noiembrie 2007 Mircea Hrudei se prezintă în faţa procurorilor DNA. Pus în faţa unor probe indubitabile şi a unor interceptări telefonice aflate la dosar, procurorul Hrudei a recunoscut că a intermediat si a cumpărat bunuri furate din Italia, dar a motivat că le-a plătit şi că nu le-a primit drept foloase necuvenite. În dosarul instrumentat de DNA Cluj se reţine că cei trei angajaţi ai BCCO Cluj – Horea Oltean, Petru Filip şi Alin Pintican – acuzaţi de luare de mită au fost protejaţi de către comisarul- şef Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj, în prezent urmărit penal într-un alt dosar instrumentat de DNA pentru fapte de corupţie. (Gazeta de Cluj)

Numele lui Mureşan Radu Vadim apare într-un dosar penal de trafic de droguri instrumentat de poliţiştii BCCO Cluj. Dosarul a fost înregistrat în instanţa Tribunalului Cluj în data de 02.06.2009. Mureşan apare ca inculpat alături de Cosma Rares Cristian, Tudorache Dan Vlad, şi Chesches Ovidiu Flaviu. De asemenea, aceleaşi nume apar şi ca membri ai unei reţele de cămătari destructurate tot de poliţiştii BCCO Cluj primăvara lui 2009.  

5 COMENTARII

  1. sa-i bage la puescarie si pe aia asa cum l-a bagat si pe el. cand el a facut o fapta penala a platit, sa vedem ce vor pati si acesti „ofiteri”.

  2. odata trebuia sa se sparga si buba asta…curios va fi de aflat cu cu fost chelner cu radacini in Panticeu a ajuns agent si apoi subit a castigat un concurs de ofiter…despre Balaj..pareri de rau…avea o alta educatie…cat despre Filip…o legenda vie…cica si mare lider de sindicat…intr-o tara din vestul civilizat nu ar fi ajuns politist niciodata….poate macar in al 12 la ceas justitia din Cluj îşi va face treaba…pacat de cei care muncesc in Brigada asta…

  3. cu ce sa plateasca politistii ? ati inebunit ? ei apara legea si tot ei sa plateasca ? si domnul sebi ce stie , ce a mancat azi dimineata ca altceva vad ca este habarnist ?

  4. la puscarie cu toti militienii corupti! astia de la DICOT in loc sa mearga sa inchida magazinele cu dorguri legale ei se ocupa de tineri amarati pe care ii transforma in retea de traficanti!
    niste gunoaie!
    asteptam cat mai multe articole privind abuzurile celor de la DICOT!
    niste tarani inculti care bat pe saracii tineri!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.