Readucem în atenţie un dosar celebru al justiţiei clujene, cunoscut sub numele de Dosarul “Motanul”,  în care doi foşti poliţişti ai Brigadei de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Otniel Podea şi Daniel Mora, au fost acuzaţi că l-au bătut pe Alexa Vaida, după ce l-ar fi confundat cu un proxenet. Cei doi poliţişti, condamnaţi de instanţa de la Cluj, au înaintat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen în dosar va fi pe 7 octombrie 2013, ultimele documente depuse la dosar fiind motivarea recursului şi o notă de probatoriu.

 

Sinteza dosarului “Motanul”

Incidentul s-a petrecut pe 13 aprilie 2010, în timpul unei acţiuni comune a poliţiştilor din Dej şi a BCCO, pentru combaterea traficului de persoane. Alexa Vaida se afla în apropiere de locuinţa sa, căutându-şi motanul ieşit din curte. Cei doi poliţişti l-au observat pe Vaida Alexa şi au considerat că acesta ar fi suspect, având în vedere ora târzie şi faptul că acel bărbat nu făcea nicio activitate precisă, stătea pur şi simplu. Unul dintre poliţişti i-a cerut cartea de identitate. Vaida i-a răspuns că nu are buletinul la el, dar este gata să îşi trimită soţia să îl aducă. În acel moment, Podea Otniel l-a apucat de încheietura mâinii şi i-a spus să urce în maşină, trăgându-l de mână pentru a-l sili. Cum Vaida nu s-a lăsat tras, tânărul l-a lovit cu piciorul în fluierul piciorului. În acel moment, şoferul maşinii, Mora Daniel, nu a stat degeaba, a ieşit din maşină şi, după ce l-a înjurat, l-a lovit cu brutalitate în zona cefei cu pumnul. Vaida căzut în genunchi între cei doi şi aceştia au continuat să-i aplice lovituri repetate cu picioarele, iar Podea l-a călcat pe ceafă. Vaida a strigat după ajutor, fiind auzit de soţie. Aceasta a venit în ajutorul soţului şi cei doi poliţişti nu au avut  nicio ezitare să o lovească. Abia după ce a fost dus cu duba la sediul Poliţiei din Dej şi după ce a leşinat într-unul dintre birouri, poliţiştii au chemat ambulanţa, care l-a găsit într-o stare foarte gravă.

Podea şi Mora au cerut să fie audiaţi de instanţă doar la ultimul termen al procesului care a durat mai bine de doi ani, susţinând că sunt nevinovaţi şi că nu au făcut decât să acţioneze conform legii, imobilizând o persoană care a refuzat să se legitimeze şi care s-a dovedit a fi agresivă. Poliţiştii nu recunosc decât o lovitură aplicată la unul din picioarele victimei, cu scopul de a o pune la pământ, pentru a putea fi imobilizată. Însă, raportul final de expertiză al Institutului „Mina Minovici” din Bucureşti a arătat că leziunile suferite de Vaida în data de 13 aprilie 2010 au fost multiple, cea mai gravă fiind o fractură de claviculă care a necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale.

 

Medicul legist, prins cu “motanul” în sac

Cazul este notoriu şi datorită neregulilor întâlnite pe tot parcursul derulării procesului, atât în faza de urmărire penală, cât şi în cea de judecată. Astfel, în timp ce martorii cheie nu se prezentau în faţa instanţei pentru a da declaraţii, de frica răzbunării poliţiştilor care i-ar fi ameninţat, de la dosar au dispărut radiografii concludente în aflarea adevărului. Medicul care efectuat una dintre expertize s-a ales cu dosar penal, fiind urmărit sub acuzaţia de favorizare a infractorului.

Este vorba despre medicului legist Paul Mucichescu, care a efectuat prima expertiză şi care susţinea că îngrijirile medicale de care ar fi avut nevoie Vaida Alexa nu ar fi depăşit o săptămână. Intraţi în posesia acestui raport, procurorii s-au autosesizat, medicul Mucichescu alegându-se cu dosar penal pentru abuz în serviciu. A doua expertiză, efectuată de medicii de la Institutul de Medicina Legala (IML) Cluj, de echipa formată din medicii Mugur Pop, Florin Popovici şi Cristian Gherman arată faptul că leziunile suferite de Vaida Alexa puteau fi cauzate de lovituri, practic confirmând varianta procurorilor. Referitor la fractura de claviculă, cei trei medici, cu ajutorul unei tomografii computerizate a  lui Vaida Alexa, au ajuns la concluzia că acesta nu a avut umărul rupt anterior incidentului. Concluziile acestui raport arătau faptul că Vaida Alexa ar fi necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale, iar leziunile ar putea data din data de 13 aprilie 2010, dată la care a fost bătut de poliţişti. După numeroase amânări ale termenelor de judecată, Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din Bucureşti a prezentat Curţii de Apel raportul cu privire la rănile suferite de partea vătămată a dosarului “Motanul”. Conform experţilor din capitală, rănile suferite de către partea vătămată Vaida Alexa au fost urmarea atacului suferit  în data de 13 aprilie 2010 din partea celor doi poliţişti de la BCCO.

Paul Mucichescu, medic legist din cadrul Institutului de Medicină Legală Cluj, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru mărturie mincinoasă, fiind acuzat de procurorii clujeni că i-ar fi favorizat pe poliţiştii Podea Otniel şi Mora Daniel.

 

Condamnaţi pentru vătămare

La sfârşitul lunii ianuarie, Curtea de Apel Cluj a decis condamnarea celor doi la pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare pentru fiecare, achitarea lor în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă faţă de soţia părţii vătămate şi obligarea lor la plata sumelor de 714 lei daune materiale şi 6000 de euro daune morale, pe lângă cheltuielile de judecată aferente.

Imediat după pronunţare, cei doi au formulat recursul către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sperând că  aceasta va repara sentinţa Curţii de Apel Cluj, care, din punctul lor de vedere, este greşită.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.