Ion Zvunca și Daniel Hăran, polițiști locali în cadrul Direcției Generale Poliția Locală a municipiului Cluj-Napoca, au fost sancționați disciplinar de către primarul Emil Boc, după ce i-au aplicat fiecare câte o amendă de 500 de lei unui clujean care a reclamat de mai multe ori că diferite persoane aruncă deșeuri în mod necorespunzător, în zona Piața Abator. Cei doi polițiști locali au întocmit două  procesele verbale de constatare identice în care au consemnat că bărbatul i-ar fi alertat nejustificat, fără motiv întemeiat, cu toate că zona era inundată de deșeuri și nu puțini au fost cei care au reclamat problema. 

Încă din anul 2021, persoanele care locuiesc în zona Piața Abator au semnalat prin intermediul aplicației MyCluj că există mai multe nereguli în ceea ce privește modul în care sunt aruncate deșeurile în punctul gospodăresc. 

Locatarii sunt nevoiți să facă slalom printre fecale și resturi de mâncare 

Clujenii au reclamat faptul că la ghena de gunoi sunt aruncate diferite elemente de mobilier și deșeuri din construcții, cu toate că legislația în vigoare interzice acest lucru. De asemena, a fost sesizată prezența unei persoane care a făcut o pasiune din a-și petrece timpul la punctul gospodăresc pentru a organiza deșeurile, după reguli numai de ea știute. Persoana în cauză „sorta” deșeurile din tomberoane pentru a identifica resturi de mâncare pe care le împrăștia mai apoi pe stradă pentru a hrăni animalele din zonă. Piața Abator s-a transformat într-o adevărată cantină socială pentru porumbei și pisici, deoarece o altă locatară pregătește în fiecare zi câte o mămăligă pe care o aruncă de pe balcon direct pe stradă. În aceste condiții, persoanele care locuiesc în zonă simt un disconfort semnificativ în momentul în care intenţionează să se apropie de zona de colectare selectivă a deşeurilor. Resturile de mâncare aruncate pe caldarâm atrag zeci de porumbei, pisici și chiar rozătoare, care-și lasă fecalele în urmă, conturând un peisaj apocaliptic, deloc demn pentru un oraș smart, cum se vrea a fi Cluj-Napoca. 

Pentru a pune capăt situației dezastruoase, mai multe asociații de locatari au formulat sesizări către Direcția Generală Poliția Locală Cluj-Napoca – Serviciul Control Protecția Mediului  și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj. 

Reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj s-au prezentat la fața locului, iar la finalul lunii martie 2022, au transmis un răspuns către asociațiile de locatari prin care arătau cele constatate: „spațiul destinat tomberoanelor este îngrădit, dar nu este securizat; s-a constatat aruncarea deșeurilor menajere în afara punctului gospodăresc., inclusiv de către locuitorii rezidenți în zonă”. Garda de Mediu Cluj a oferit o soluție superficială pentru rezolvarea problemelor recomandându-le asociațiilor de locatari să restricționeze accesul în incinta punctului gospodăresc, având în vedere că spațiul este împrejmuit, iar accesul se poate face doar pe o ușă. Cu alte cuvinte, reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj i-au îndemnat pe oameni să pună lacătul pe ușa de acces în punctul gospodăresc, însă nu au dat nicio soluție și nu au luat nicio măsură împotriva celor care aruncă deșeurile direct pe stradă. 

Sesizările transmise către Serviciul Control Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca au fost repartizate polițiștilor Ion Zvunca și Daniel Hăran. Cei doi nici măcar nu s-au obosit să verifice situația semnalată și au preferat să redirecționeze către compania de salubritate sesizările, în vederea remedierii problemei. Potrivit locatarilor, polițiștii locali se prezentau la fața locului la câteva zile de la data înregistrării sesizărilor, abia după ce angajații companiei de salubritate ridicau deșeurile și curățau zona. Astfel, polițiștii locali nu mai reușeau să identifice cine a aruncat deșeurile neconform. 

Clujeanul care semnala problemele din comunitate, amendat de două ori pentru că i-a deranjat pe Zvunca și Hăran

Un clujean care locuiește în zona Piața Abator a formulat mai multe sesizări în care reclama situația dezastruoasă generată de persoanele care aruncă deșeuri în afara punctului gospodăresc. Acest lucru i-a enervat la culme pe polițiștii locali Ion Zvunca și Daniel Hăran, astfel cei doi s-au decis să facă o vizită la domiciliul clujenului care le strica ploile. În loc să aprecieze că bărbatul a semnalat o problemă din comunitate, polițiștii locali i-au atras atenția că a alertat autoritățile în mod nejustificat, i-au solicitat să prezinte un act de identitate, iar „cadoul” a venit după câteva zile. Daniel Hăran și Ion Zvunca au întocmit fiecare câte un proces verbal prin care i-au aplicat clujeanului sancțiunea maximă pentru alertarea autorităților în mod nejustificat: 500 de lei. Cei doi polițiști s-au prezentat la adresa clujeanului în echipaj, dar și-au dorit să-l ardă la buzunare pe cel care le strica somnul de prânz. Astfel s-au folosit de datele de identificare ale bărbatului pentru a întocmi două procese verbale identice, unul încheiat la data de 25 iulie 2022, iar cel de-al doilea la data de 29 iulie 2022, aplicând sancțiuni în sumă totală de 1000 de lei, pentru a-l intimida.   

Imaginea Poliției Locale, călcată în picioare

După aceste evenimente, clujeanul le-a cerut reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca să ia măsuri împotriva celor doi polițiști care și-au bătut joc de imaginea  Poliției Locale și au aplicat sancțiuni în mod abuziv, încercând să arate că problemele semnalate de mai multe persoane fizice și de către asociațiile de proprietari nici măcar nu există. De asemenea, bărbatul amendat de Zvunca și Hăran a contestat în instanță cele două procese-verbale de contravenție. 

Până la acest moment, primarul Emil Boc a dispus sancționarea disciplinară a celor doi polițiști locali printr-o mustrare scrisă. Ion Zvunca a contestat deja decizia primarului în instanță, în încercarea de a-și păstra uniforma curată. 

Reamintim că Ion Zvunca nu se află la prima decizie de sancționare. În anul 2021, acesta a fost sancționat disciplinar cu diminuarea drepturilor salariale cu 5% pe o perioadă de trei luni, pentru că ar fi refuzat nemotivat să preia sesizările repartizate în vederea soluționării acestora. Judecătorii de la Tribunalul Cluj au hotărât că primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost prea dur și au înlocuit sancțiunea cu o mustrare scrisă. Sentința nu este definitivă și a fost atacată deja cu recurs de către Zvunca. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.