Justiţiarii din Vişeu percheziţionează un pensionar care „îi ia la mişto”

Pensionarul maramureşean Vasile Coman ne-a scris în repetate rânduri despre abuzurile de care acuză autorităţile din Vişeu de Sus, cu care a avut mai multe conflicte, începând cu judecătorii, şi până la poliţişti. După ce a fost amendat, ridicat pe sus şi internat cu forţa la psihiatrie, Coman ne povesteşte episodul absurd al percheziţiei la casa părintească, în care poliţiştii au căutat să demonstreze că este autorul şi diseminatorul unor materiale „obscene” care iau în derâdere magistraţii din localitate.

În luna septembrie a anului trecut, Vasile Coman s-a trezit luat pe sus de poliţişti şi dus cu forţa la casa părinţilor săi, în prezent decedaţi, pentru a fi martor la percheziţia acesteia. „Cel care a dat ordin să fiu încătuşat şi îmbrâncit în maşina poliţiei a fost un domn pe care atunci nu-l cunoşteam şi care s-a prezentat totuşi: „Eu sunt şeful serviciului rupere afişe”. L-am întrebat de vreo două ori pe Coman Cristian (poliţistul care semnează procesul verbal al percheziţiei, n.r.) cine e de fapt domnul, aflasem între timp că nu există în cadrul Poliţiei un „serviciu de rupere afişe”. Posibil să fi existat, justificat, în campaniile electorale. Ulterior, pentru că ori pe cine întrebam cine e domnul, lumea râdea ironic spunând că nu-l cunoaşte, l-am întrebat chiar pe el cum îl cheamă şi ce funcţie are. „Ascultă, mă, dacă nu mă cunoşti pe mine, înseamnă că nu ai cultură generală”. Eu ştiu că a avea cultură generală, înseamnă altceva, am ripostat eu.”Păi atunci să ştii că eu sunt Danci Ştefan, şi sunt şeful Poliţiei de la Vişeu de Sus”, povesteşte Coman.

 

Percheziţii la casa altuia

Pensionarul reclamă faptul că locuinţa care a fost percheziţionată în Moisei nu numai că nu este proprietatea sa, ci chiar că nu a mai trecut pe acolo din 2001. De fapt, este vorba despre o casă care a aparţinut părinţilor săi, fiind acum în proprietatea fratelui său, Gheorghe, însă locuită de familia Tomoiagă, care are doi copii minori. Unul din aceştia a fost martor la percheziţie, aşa cum arată şi procesul verbal, şi a declarat clar că în locuinţa familiei nu există nici un fel de materiale ca şi cele căutate de poliţiştii din Vişeu.

Procesul verbal semnat de poliţistul Cristian Coman confirmă că nu au fost găsite aici astfel de documente şi că într-adevăr familia Tomoiagă este singura care locuieşte în acea casă. Aceasta după ce, în cererea înaintată de prim-procurorul Valentin Panţuru din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, se arată că poliţia a efectuat o investigaţie din care reiese că Vasile Coman nu a mai fost văzut de vecini la locuinţa din Vişeu de Sus de o lună şi că acesta ar fi locuit la momentul respectiv la casa din Moisei.

Situaţia este cu atât mai absurdă, cu cât tocmai judecătorul Toader Hojda, care este luat peste picior în caricaturile lui Vasile Coman, este cel care a aprobat percheziţia, aparent cu un grad ridicat de importanţă pentru poliţia din Vişeu de Sus. Pensionarul relatează că „făcând investigaţii, am aflat că poliţistul Coman Cristian a încercat să obţină oficial, de la Poliţia Moisei, falsurile de care aveau nevoie pentru a cere un mandat de percheziţie ilegal. Numai că poliţiştii de la Moisei, deşi au mai puţină şcoală, nu au şcoli înalte de poliţişti şi magistraţi, ştiu mai multă carte şi sunt mai cinstiţi decât poliţiştii şi magistraţii de la Vişeu. Aşa că le-a refuzat solicitarea. Gaşca de la Vişeu a fost nevoită să folosească drept „probă” pentru efectuarea unei percheziţii „discuţiile” cu o babă şi un pensionar”.

 

Scos nebun de instanţă, declarat sănătos de IML

Acesta povesteşte într-o scrisoare anterioară cum a ajuns la Psihiatrie la Sighetul Marmaţiei, în urma unui arest în baza unui dosar penal ”înscenat” pentru aceeaşi caricatură în care critica Poliţia şi justiţia. Coman subliniază că nu a opus rezistenţă pentru a nu fi lovit, atitudine la care a preferat să recurgă şi în cadrul internării. ”Nici la spital nu am opus nici un fel de rezistenţă, nu am comentat. Dar am declarat greva foamei şi am anunţat personalul medical de aceasta. Ca să nu pot comunica cu nimeni, am fost deposedat de telefon, pe durata internării nu am putut lua legătura cu nimeni”, povesteşte Coman.

Acesta povesteşte că i-a fost prescris un tratament cu tablete, pe care însă l-a refuzat. Din cauza acestui refuz, personalul l-a ameninţat că o să-i pună cămaşă de forţă. A doua zi, chiar de ziua sa de naştere, a fost legat de pat şi i-au făcut o injecţie. ”Pentru a-şi justifica abuzurile, medicul psihiatru inventează (falsifică) nişte acţiuni psihice nereale. Am solicitat autorităţilor o nouă expertiză, la o unitate sanitară din Bucureşti, unde sper ca structurile mafiote din Maramureş să nu aibă influenţă. Pentru a nu se afla adevărul, autorităţile locale refuză o trimitere la o unitate din Bucureşti. De asemenea, Poliţia Vişeu de Sus refuză să-mi comunice actul în baza căruia m-a internat forţat”, a explicat acesta.

Într-un document trimis Gazetei de Cluj recent, semnat în 8 februarie 2013 de medicii legişti Nicoleta Pintican şi Lia Şimon de la SML Maramureş Baia Mare, se arată că în urma examinării s-a constat că Vasile Coman „are discernământ, are capacitatea psihică de a aprecia conţinutul şi mai ales consecinţele faptelor sale”.

 

Caricaturi cu năbădăi

„Vă aduc la cunoştinţă că cele două caricaturi sunt forme artistice de exprimare, arta nu e penală decât în regimul comunist, cetăţenii având dreptul la liberă exprimare. Sugerez tinerilor din Poliţie şi Parchet să nu mai bage în seamă indicaţiile preţioase ale judecătoarei comuniste Șimon Mariana şi a boşorogului Hojda, uitat în funcţia de judecător de pe vremea lui Stalin şi având comportamentul la fel, care se folosesc de funcţia de magistrat pentru răfuieli personale”, scrie Coman în cererea sa adresată Parchetului Vişeu de Sus anul trecut, prin care solicită restituirea bunurilor confiscate de poliţie la momentul percheziţiei, printre care telefonul mobil, calculatorul, imprimanta, caricaturile şi lucrările literare, care susţinea că îi sunt necesare în campania electorală.

Acesta arată că, potrivit legii, „prin materiale cu caracter obscen se înţelege obiecte, gravuri fotografii, holograme, desene, scrieri, imprimate, embleme, publicaţii, filme, înregistrări video şi audio, spoturi publicitare, programe şi aplicaţii informatice, piese muzicale, precum şi orice alte forme de exprimare care prezintă explicit sau sugerează o activitate sexuală”. În schimb, potrivit DEX, caricatura este un gen aparte al artelor vizuale, de obicei un desen, care reprezintă o persoană sau o situaţie, printr-o exagerare intenţionată a unor trăsături sau caracteristici, în scopul satirizării, ridiculizării sau atragerii atenţiei.

 

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.