Directoarea economică de la Primăria Apahida, Dana Aștilean, și soțul ei, Teodor Aștilean, încalcă legea fără să pățească mare lucru. Ultima pățanie este angajarea lui Teodor Aștilean la Primăria Apahida cu nevasta în comisie de concurs pe post de polițist local. Doar că acesta nu avea nici facultate, nici bac, dar și-a falsificat diplomele. Și a fost și prins. A primit pentru această ispravă doar o minoră amendă penală și nu a fost pus nici măcar să dea salariile înapoi. Decizia magistraților nu este motivată încă, dar nici definitivă.

 

A cumpărat pahare de whisky pe banii contribuabililor

Culmea, aceasta nu este prima ispravă a familiei Aștilean. Dana Aștilean a mai apărut într-un raport al corpului de control al lui Gheorghe Vușcan, fără să pățească absolut nimic. Nu că după isprava cu soțul ar fi pățit ceva. Dar haideți să lăsăm corpul de control al prefectului să vorbească ca să vă dați seama ce ”vrăji” a mai făcut directoarea economică. Oricum, să cumperi pahare de whisky pe banii contribuabililor este o chestie.

”Achizițiile efectuate de la Selgros în perioada 01.01.2010-22.06.2012 au fost în valoare totală de 29.424 lei. Niciuna dintre facturile aferente acestor achiziții nu au la bază referate de necesitate aprobate de conducătorul unității, produsele achiziționate nu sunt recepționate corespunzător și nu sunt întocmite bonuri de consum pentru a se evidenția departamentul unde acestea au fost folosite/distribuite. În unele situații facturile poarte pe ele înscrisuri cu posibilii destinatari ale produselor achiziționate. În toate situațiile persoana care face achizițiile este doamna Aștilean Dorina, director economic în cadrul primăriei Apahida și din niciun document nu rezultă oportunitatea și necesitatea acestor achiziții, confirmată de ordonatorul de credite prin semnătură. Printre produsele achiziționate de la Selgros în această perioadă se numără produse de protocol (cafea, dulciuri, apă minerală, suc), produse de curățenie(detergenți, săpun, soluții de limpezit etc), pâine, dar și prosoape, cafetiere, fierbătoare, pahare de whisky, fier de călcat, set ceai, espressor, tigăi, cești”, se arată într-un raport al prefectului Vușcan.

 

Sentința: o amendă penală

Pentru că și-a falsificat diploma de bac și de facultate pentru a putea accede la postul de polițist Teodor Aștilean a primit o pedeapsă ”modestă:” doar 4.800 de lei amendă penală. Desigur, decizia poate fi atacată cu recurs de către procurori. Dar ia să vedem ce spune sentința.

”Constata ca potrivit criteriului aprecierii globale conform Deciziei nr. 265/6 mai 2014, pronuntata de Curtea Constitutionala a Romaniei, legea penala mai favorabila aplicabila in prezenta cauza, este noul Cod Penal, sens in care mentine incadrarea juridica stabilita prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj Napoca, prin care au fost trimisi in judecata inculpatii. În temeiul art. 396 alin. 1, 6 raportat la art. 16 alin. 1 lit. g Cod Procedura Penal nou si art. 244 alin. 1 C.penal nou, cu art. 5 C.penal nou, încetează procesul penal fata de inculpatii Așchilean Teodor si CCR , ca urmare a impacarii partilor. Condamna pe inculpatul Așchilean Teodor pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 323 din Codul Penal, privind diploma de bacalaureat seria U nr. 238056 care atesta in mod nereal ca a absolvit Grupul Scolar Gheorghe Asachi din Iasi, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsa de 180 zile amenda, stabilind cuantumul unei zile amenda la suma de 20 lei, rezultand pedeapsa de: – 3600 lei amenda penala. Condamna pe inculpatul Așchilean Teodorpentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 323 din Codul Penal, privind diploma de licenta seria M nr. 320117 care atesta in mod nereal ca este licentiat al Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsa de 180 zile amenda, stabilind cuantumul unei zile amenda la suma de 20 lei, rezultand pedeapsa de: – 3600 lei amenda penala. In baza art. 38 si art. 39 alin. 1 lit. C C.penal, in urma aplicarii regulilor concursului de infractiuni, inculpatului Așchilean Teodor i se v-a aplica pedeapsa de: – 4800 lei amenda penala.

 

Diploma falsificată era de Universitatea Ștefan cel Mare

Atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 63 C.penal, privind inlocuirea pedepsei amenzii penale cu pedeapsa inchisorii. Condamna pe inculpata CCR pentru savarsirea infracţiunii de complicitate la uz de fals, fapte prev. si ped. de art. 48 C.penal raportat la art. 323 din Codul Penal privind diploma de bacalaureat seria U nr. 238056 care atesta in mod nereal ca coinculpatul a absolvit Grupul Scolar Gheorghe Asachi din Iasi, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsa de 180 zile amenda, stabilind cuantumul unei zile amenda la suma de 20 lei, rezultand pedeapsa de: – 3600 lei amenda penala. Condamna pe inculpata CCR pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la uz de fals. fapta prev. si ped. de art. 48 C.penal raportat la art. 323 din Codul Penal, privind diploma de licenta seria M nr. 320117 privind pe coinculpat, care atesta in mod nereal ca acesta este licentiat al Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, cu art. 396 pct. 10 Cpp, art. 5 Codul Penal. la o pedeapsa de 180 zile amenda, stabilind cuantumul unei zile amenda la suma de 20 lei, rezultand pedeapsa de: – 3600 lei amenda penala. In baza art. 38 si art. 39 alin. 1 lit. C C.penal, in urma aplicarii regulilor concursului de infractiuni, inculpata CCR i se v-a aplica pedeapsa de: – 4800 lei amenda penala. Atrage atentia inculpatei asupra prevederilor art. 63 C.penal, privind inlocuirea pedepsei amenzii penale cu pedeapsa inchisorii. In baza art. 274 Cod pr. penala, obliga pe fiecare inculpat in parte, sa plateasca statului suma de cate 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare”, se arată în sentința dată de Judecătoria Cluj-Napoca.

 

Alte nereguli de la Apahida

Gazeta de Cluj a relatat în repetate rânduri despre neregulile de la Primăria Apahida și felul cum doar cu corpul de control al Prefectului și cu audituri mai se pot rezolva chestiuni. Chiar dacă până în momentul de față au fost dezvăluite mai multe nereguli, nici o instituție de control nu a anunțat public că persoanele responsabile de prejudiciile cauzate în bugetul primăriei Apahida sunt chestionate vizavi de modul în care au dispus de fondurile respective, se arăta într-un articol anterior. Spre exemplu, unii angajați din Primăria Apahida au beneficiat de sporuri salariale nemeritate în valoare totală de peste 1,2 milioane de lei!

”În anul 2010 au fost efectuate plăți către Întreprinderea Familială Bojan Vasile, prestator, în valoare de 62.000 de lei pentru evaluări și reevaluări la mijloacele fixe din patrimoniul primăriei. În fapt mai există un contract cu AF Bojan Vasile, cu același obiect și cu aceeași valoare, de 62.500 de lei, prestatorul având același cod fiscal, iar plata se face de două ori”, se arată în audit.

 

La Apahida contabilitatea se ține bine

În cadrul Primăriei Apahida, persoana care exercită controlul financiar preventiv este Dana Aștilean care, contrar prevederilor mai sus menționate, este direct implicată în operațiunile supuse vizei CFP. Mai mult decât atât, Aștilean este implicată efectiv și în activitatea de achiziții directe, marea majoritate a achizițiilor efectuate direct de la furnizorii mai sus menționați sunt efectuate direct de ea, și gestionează efectiv bunurile cumpărate, consumabilele și furniturile de birou fiind depozitate în biroul ei. În absența referatelor de necesitate aprobate de către conducătorul instituției, în condițiile în care Dana Aștilean face achiziții de bunuri și produse direct, fiindu-i înscris numele ca numele delegatului pe facturile de achiziție, tot ea semnând și ordinele de plată și ordonanțările, și acordând viza CFP, putem spune că nu există, în aceste condiții, nici un control intern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.