Politologul Alina Mungiu-Pippidi a vorbit în podcastul România lui Cristache despre cum serviciile secrete care s-au infiltrat în toate ramurile au distrus treptat societatea civilă din România.

„Statul din România a subminat presa prin infiltrările de servicii secrete și prin banii direcți prin care îi dă guvernul.

Și tot statul și Serviciile au subminat complet societatea civilă, care există, ea există pentru că am văzut-o cu Ucraina. și ăsta e unul dintre motivele pentru care ar trebui să intrăm în Schengen, pentru că s-a văzut că ne putem organiza, că există un barometru moral al oamenilor, care funcționează și care e dezinteresat”, a explicat politologul român.

Societatea civilă există doar în momente critice

În continuare, Mungiu-Pippidi a explicat cum societatea civilă apare doar atunci când țara este lovită de tragedii și asta pentru că puterea și-a construit o pseudo societate civilă.

Ea s-a referit apoi la spusele directorului SRI, care a vorbit despre cum oamenii politici îi trag de mânecă și vor să îi folosească împotriva adversarilor lor.

Potrivit Alinei Mungiu-Pippidi, oamenilor le este frică de serviciile secrete, fiind foarte clară influența lor.

„Oamenilor le este frică de servicii. Tinerii de la Roșia Montană erau speriați de Servicii. Am auzit de servicii implicate în selectarea invitațiilor la emisiuni de talk show-uri.

Din păcate statul încă controlează foarte multe în România, de asta oamenii care nu vor să aibă de a face cu asta s-au izolat complet din viața publică. SRI ar trebui să reia publicarea rapoartelor anuale care a fost suspendată în 2015. Dacă nici aceste rapoarte nu apar, este clară situația”, a mai adăugat politologul român.

Mungiu-Pippidi a punctat că e nevoie ca noi să ne curățăm și să ajungem la normalitate, deoarece suntem în Uniunea Europeană, suntem o pseudodemocrație și creștem de la o zi la alta tot mai mult.

Sursa: evz.ro

Citește și: Familia Banffy a primit o pădure de 2.000 de hectare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here