Președintele Poloniei, Andrzej Duda. Foto: Profimedia

Polonia a discutat cu SUA despre schimbul de arme nucleare pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei, a declarat președintele Andrzej Duda, după ce Kremlinul a intensificat amenințările nucleare pe fondul războiului din Ucraina, relatează Bloomberg.

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est și-a intensificat cheltuielile militare după invazia Rusiei în Ucraina vecină, dar până acum oficialii nu au spus că au discutat cu aliații care doresc să obțină arme nucleare ca mijloc de descurajare.

Comentariile ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca armele nucleare americane să fie găzduite pentru prima dată de un membru NATO care a fost odată în spatele Cortinei de Fier. Făcând acest lucru ar sfida avertismentele președintelui Vladimir Putin că Rusia va reacționa la orice extindere a capacităților militare ale alianței în fosta sa curte din spate.

Un diplomat de rang înalt din Varșovia a declarat că comentariile lui Duda ar putea include probabil oricare dintre aceste activități. Diplomatul, care a refuzat să fie numit pentru că nu era autorizat să vorbească public pe această temă, a declarat că găzduirea armelor ar fi în interesul de securitate al Poloniei, al regiunii și al întregii Europe.

„Am vorbit cu liderii americani despre faptul că SUA iau în considerare o astfel de posibilitate” ca Washingtonul să împartă armele cu Polonia, a declarat Duda pentru ziar. „Subiectul este deschis”.

În aprilie, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, care conduce Partidul Lege și Justiție, aflat la putere, a declarat pentru ziarul german Welt am Sontag că Polonia este „deschisă” la găzduirea armelor nucleare americane.

Putin a lăsat să se înțeleagă în ultimele zile că o nouă escaladare în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945. Înainte de a invada Ucraina, el a cerut NATO să revină la pozițiile pe care le avea în 1997, înainte de graba fostelor țări comuniste de a se alătura umbrelei protectoare a alianței împotriva fostului lor stăpân sovietic.

În aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că guvernul Poloniei „a provocat recent o îngrijorare profundă: Linia este extrem de militantă, antirusească, iar acțiunile propuse, desigur, nu pot duce decât la o creștere suplimentară a tensiunii pe continent”, potrivit agenției de presă de stat Prime.

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia de șapte luni a Rusiei, poartă discuții separate cu mai multe țări, inclusiv cu SUA, cu privire la achiziționarea de energie atomică.

Citește și: Declarație cu iz de război făcută de șeful SRI, Eduard Hellvig, la UBB: „Cunosc păcatele de care este acuzată instituția”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here