Şeful Serviciului Tehnic al Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea e un bugetar fericit, cu carnet PSD, vilă, „Mercedes” şi … pumni de fier

„Polonic”, tehnicianul dezastrelor de la Judeţean

Cătălin Manea
Teodor Puşcaşiu

Aşternuturi roase şi super-cârpite, mâncare proastă, penurie de medicamente şi dezinfectante, clădiri părăginite. Într-un cuvânt, mizerie. Acesta e „portertul robot” al majorităţii spitalelor româneşti. Unele dintre principalele motive ale acestei stări de dezastru absolut le constituie risipa, corupţia, clientelismul politic şi incompetenţa managerială a unora dintre factorii de decizie din instituţiile spitaliceşti.

„Polonic”, şef la tehnic

Avându-l ca director general pe fruntaşul pesedist Aurel Babeş şi cu Cornel Roşca la cârma Serviciului Tehnic, Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea a fost transformat într-una din multele „fabrici de bani” ale PSD Bihor.
Staţionarul II al spitalului a ajuns să reprezinte un adevărat pericol pentru personalul medical şi bolnavii internaţi aici. De peste zece ani, în clădirea Staţionarului II nu s-a făcut nici o investiţie. S-a reparat ceva doar în toamna anului trecut, cât deja în saloane şi sălile de operaţii ploua. Situaţia dezastruoasă a imobilului se datorează, în bună parte, „spiritului managerial” al şefului Serviciului Tehnic al instituţiei, Cornel Roşca. Absolvent la „fără frecvenţă”al unui amărât de Institut Pedagogic de 3 ani, Roşca a ajuns în actuala funcţie prin mijloace obscure.
Poreclit „Polonic” de foştii colegi de la cantina unde a lucrat în tinereţe, inginerul Roşca a ajuns, numai el ştie cum, să ocupe o funcţie pentru care se cereau studii serioase şi un spirit gospodăresc ieşit din comun.

Tare pe felie

Un memoriu adresat anul trecut de angajaţii Altelierului Mecanic de la Judeţean evidenţia „comportamentul incalificabil pe care dl Cornel Roşca îl are faţă de subordonaţi”. Adică, „creează în rândul muncitorilor, prin comportamentul sfidător şi nu numai, o stare continuă de stres, care poate degenera oricând într-o revoltă generală cu blocarea serviciilor prestate de atelier către unitatea spitalicească; nu are soluţii pentru activitatea la care este pus muncitorul să lucreze, doar zâmbete maliţioase de om atoateştiutor şi o mimă de scârbă la adresa oricărei persoane aflată în subordine. (…) Oamenii sunt puşi la diferite munci în totală discordanţă cu pregătirea lor. Nu acordă zilele libere pentru orele lucrate de personal şi neplătite de unitate, respingând orice cerere de acest gen. (…) Înjură şi scuipă muncitorii, îi jigneşte cu expresii de genul «prost», «nesimţit». (…) Duce oameni să execute lucrări la gospodăria proprie din comuna Brusturi. Nimeni nu îndrăzneşte să spună că nu merge. (…) Nici personalul medical (asistente, medici) nu este scutitt de vorbe urâte şi jigniri”.
Memoriul, semnat de 19 petiţionari şi adresat conducerii DSP Bihor încă din 2003, n-a avut nici un efect şi nu a primit nici un răspuns până în ziua de azi.
Roşca face ce-l taie capul. Un manipulant de la bucătărie, Mihai. N., a depus împotriva sa o plângere penală după ce a fost bătut de Roşca în aşa hal încât i-a rupt mai multe coaste şi clavicula.

„Spatele”: Ţincă, Babeş şi pesedeii

Surse din cadrul serviciilor seciale de informare acreditează ideea că Roşca a fost plantat la şefia tehnicului de la Judeţean de fostul ofiţer de Securitate Ovidiu Ţincă, azi decanul Facultăţii de Drept din Oradea. Cel care l-a băgat pe gât doctorului Dumitru Mohan, presându-l să-l angajeze la spital. Acelaşi Ţincă ce nu era străin nici de afacerile cu petrol ale lui Florian Roşca, fratele lui „Polonic”.
Despre angajarea lui Cornel Roşca, directorul Spitalului Clinc de Urgenţă Oradea, Aurel Babeş, spune că „ a fost angajat în 1999 prin concurs”. Fără alte comentarii. Referitor la caracterul violent al lui Roşca şi conflictele sale cu angajaţii instituţiei, Babeş recunoaşte incidentele. Însă, îl acoperă. Normal, doar sunt colegi de partid şi amici. „Avem cunoştinţă de conflicte ale acestuia cu unii muncitori angajaţi ai Serviciului Tehnic al unităţii noastre, în majoritatea situaţiilor acestea datorându-se nerespectării normelor de protecţie a muncii, a disciplinei în muncă în locuri de muncă periculoase. Nu avem cunoştinţă de existenţa vreunei cercetări penale privind pe dl inginer Roşca. Apreciem activitatea dlui Roşca ca fiind utilă şi productivă pentru Spitalul Judeţean”, spune Babeş.

Un bugetar fericit

Cornel Roşca a acumulat în cei câţiva ani de când a fost înşurubat şef la Judeţean, o avere de invidiat. Vila de pe strada Braşovului nr 12 (foto), ale cărei termopane seamănănă izbitor cu cele montate la Spitalul Judeţean anul trecut, valorează câteva sute de mii de dolari, başca gospodăria şi terenurile din Brusturi, iar Mercedes-ul negru cu nr BH-15-ERA te lasă gură cască. Averi „marcate” în nici un caz din leafa de bugetar din sistemul sanitar. Situaţia prosperă a controversatului personaj nu pare să intereseze pe nici unul dintre forurile abilitate să-l tragă de urechi şi să-l ia la întrebări în care pungă din banul public şi-a vârât mâna.

Competenţă sub semnul întrebării

Staţionarul II, o subunitate a Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea, este o clădire de patrimoniu fiind unul dintre cele mai vechi spitale din ţară, dat în folosinţă în anul 1806. Aici funcţionează 17 secţii şi compartimente, cuprinzand 362 paturi, deservite de 8 laboratoare de explorări paraclinice. Tot în cadrul Staţionarului II funcţionează şi Centrul de Hemodializă, dotat cu 19 aparate.
Veche de 200 de ani, clădirea Staţionarului II necesită, încă de acum 10 ani, reparaţii urgente şi investiţii. Care investiţii au fost canalizate de conducere, respectiv de directorul tehnic, aproape în exlusivitate, în altă parte. Subsolul este inundat din cauza conductelor sparte, vechi de peste o jumătate de secol. Instalaţiile de apă şi încălzire ale clădirii, din care o parte sunt adăpostite în pod, se află exact deasupra Blocului Operator şi se sparg adesea. Nu o dată au inundat sălile de operaţii. Instalaţia de canalizare este şi ea „ciur”. E de prisos să mai descriem în ce condiţii sunt „cazaţi” bolnavii. Toate astea, în timp ce clădirea Staţionarului I e lux, cu termopane pe care s-au cheltuit miliarde de lei.

Pe ochi frumoşi

O altă afacere dubioasă ce se leagă de numele lui Cornel Roşca e şi privatizarea spălătoriei Spitalului Clinci de Urgenţă, care se află în incinta Staţionarului II. În urma unei licitaţii organizate de ochii lumii, a fost câştigat firm a Serv Septic SRL, patronată de un anume Dorobanţu, cunoscut ca un „filopesedist” cu state vechi. Firma clientelară a primit jumătate din spaţiul bucătăriei de la Staţionar II. Afacerea e foarte profitabilă pentru Dorobanţu, nu însă pentru spital care plăteşte acum de aproape trei ori mai mult pentru exact aceleaşi servicii executate de propriii angajaţi de la Serviciul Spălătorie înainte de „externalizarea” acestui serviciu. Pentru firma-căpuşă a spitalului, cu patroni din rândul clientelei PSD, banii curg gârlă. Facturile sunt decontate fără crâcnire de conducere. Şi vizavi de această problemă, Aurel Babeş zice că totu-i OK. „Ca urmare a externalizării acestui serviciu, spitalul a economisit 8.000 lei/kg de lenjerie spălată, ceea ce la nivelul unui an calendaristic a însemnat o economie de aproximativ 1,5 miliarde lei”. Roz bonbon, nu alta.
Deşi iniţial s-a declarat de acord în privinţa unui dialog cu reporterii noştri, Cornel Roşca a refuzat să răspundă la orice întrebare ce i-a fost adresată şi a refuzat să fie fotografiat. Deşi el însuşi invitase jurnaliştii pe strada Louis Pasteur nr 50, unde se află biroul său de şef al Departamentului Tehnic. Roşca a refuzând să-şi exprime un punct de vedere oarecare şi ne-a recomandat laconic înspre purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea. Când e vorba să răspundă la acuzaţii, Roşca devine tăcut ca o lebădă. Un bugetar fericit, dar cu musca pe căciulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.