Rețele de monitorizare a calității aerului au înregistrat miercuri dimineață depășiri cu până la 500% pentru poluarea cu PM10 și PM2,5, în special în zona de Nord a Capitalei și în localitățile Corbeanca, Ostratu și Otopeni.
Foarte mulți cetățeni bucureșteni au reclamat încă de marți că aerul este irespirabil.
„Este inacceptabil cum sunt intoxicați cu fum toxic românii din marile orașe, și nu numai. Arderi necontrolate, arderi ilegale de deșeuri, iar autoritățile de mediu nu există. (…) Oamenii sunt disperați, după ce că stau închiși case, după ce că suntem într-o epidemie a unei boli cu manifestare pulmonară, acum nu mai pot deschide nici geamurile?”, reacționează vicepreședintele USR, Cătălin Drulă.
De această dată, explicația reprezentanților Ministerului Mediului aduce în prim plan un incendiu de vegetație în satul Periș, care a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor de la o fermă de porci. Focul nu a fost stins de ieri de la 11.00 până în prezent, conform presei.
”Ca urmare a incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Echipele Gărzii de Mediu și APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situația și a evalua impactul incendiilor de vegetație din zona Periș-Corbeanca-Buftea-Otopeni. Totodată a fost solicitată intervenția ISU pentru a elimina toate focarele active și mocnite și a preveni extinderea lor”, au postat reprezentanții ministerului pe pagina de Facebook.
Purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile, a declarat pentru HotNews.ro că focul a pornit marți la ora 11.00, inițial a ars vegetația, apoi a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor, de la o fostă fermă de porci, iar acesta arde și acum, acolo fiind depusă o cantitate mare de fecale și alte reziduuri.
”În cursul zilei de ieri a fost anunțat un incendiu, în jurul orei 11.00, între localitățile Periș și Ostratu, din Ilfov. Din datele din teren, este vorba despre vegetație uscată, au ars circa 3 ha. Au intervenit două autospeciale de pompieri. S-a intervenit și peste noapte. Din noua transmisie de date, rezultă că acolo este pe lângă vegetație și un canal de deversare a dejecțiilor de la o fermă de porci. După ce a ars stuful și ce mai era acolo, s-a ajuns la acest strat de dejecții care este de foarte mult timp acolo, practic este un strat de combustibil. Canalul este unul lat, nu vă imaginați o țeavă sau ceva mic. Incendiul încă nu a fost stins. Este o cantitate foarte mare, un start foarte gros de dejecții, va fi o intervenție de durată”, a explicat Daniel Vasile.
Norul de fum din Capitală va staționa deasupra orașului
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță, miercuri dimineața, referitor la evoluția norului de fum din zona Periș, că circulația aerului va fi relativ slabă, și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest.
„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Periș, jud. Ilfov – mun. București se apreciază că în cursul acestei zile circulația aerului va fi relativ slabă (sub 20 km/h) și se va realiza predominant dinspre est-nord-est către vest-sud-vest, astfel că evoluția norului de fum va fi de relativă staționare și dispersie, apoi de deplasare ușoară către vest-sud-vest. În intervalul menționat, în zona de interes cerul va fi senin”, anunță sursa citată.