Tribunalul Cluj a dat o primă sentință în procesul dintre Primăria Cluj Napoca și firma Polus Real Estate, care ar fi trebuit să construiască Cartierul Tineretului. Sentința, dată de magistratul Anca Groza, stabilește că firma, care anterior a fost conectată la afacerile lui Arpad Paszkany, trebuie să plătească administrației locale aproape 62 de milioane euro. Suma reprezintă contravaloarea proiectului imobiliar care ar fi trebuit să conțină aproape 400 de locuințe sociale, pe care Polus ar fi trebuit să le pună la dispoziția clujenilor.

La începutul acestei luni, Tribunalul Cluj a dat prima sentință într-unul dintre procesele în care se dispută proiectul Cartierul Tineretului. Instanța a dispus că firma Polus Real Estate trebuie să achite Primăriei Cluj Napoca suma de 61.814.827 euro, contravaloarea proiectului social promis de investitorul imobiliar primăriei clujene.

La începutul acestei luni, Tribunalul Cluj a dat prima sentință într-unul dintre procesele în care se dispută proiectul Cartierul Tineretului. Instanța a dispus că firma Polus Real Estate trebuie să achite Primăriei Cluj Napoca suma de 61.814.827 euro, contravaloarea proiectului social promis de investitorul imobiliar primăriei clujene.

”Admite acțiunea formulate de reclamanţii Consiliul Local Cuj Napoca şi Municipiul Cluj Napoca în contradictoriu cu pârâta Cartierul Tineretului Cluj SRL prin lichidator RTZ & PARTNERS SPRL şi- consecinţă: Obligă pârâta la plata în favoarea reclamanţilor a sumei de 61.814.827 Euro, reprezentând contravaloarea celor 384 de locuinţe sociale şi a obligației de a preda toate amenajările şi dotările aferente domeniului public: unitate de învățământ (şcoală), sediul de primărie de cartier, sediu poliţie precum şi întreaga infrastructură a rețelelor de drumuri, rețelele de canalizare, inclusiv a zonelor verzi din întregul cartier. Respinge cererea de intervenţie principală formulată de intervenienta Polus R.E.SRL în contradictoriu cu reclamanţii C.L. Cluj Napoca şi M.Cluj Napoca şi pârâta CTC, în aplicarea art.35 C.pr.civ. Cu cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 05.03.2021”. Arată soluția pe scurt a magistratului Anca Groza.

În 2007, Primăria Cluj Napoca s-a asociat cu firma Polus Real Estate, controlată la vremea respectivă de omul de afaceri clujean Arpad Paszkany, și au înființat SC Cartierul Tineretului. Prin intermediul acestei societăți ar fi trebuit să se edifice proiectul imobiliar Cartierul Tineretului.

Din 2015 până anul trecut, firma Polus Real Estate nu a realizat o cifră de afaceri mai mare de 100.000 lei, a mers pe pierdere și nu a avut mai mult de doi angajați. Compania este administrată de Csiszer Lajos, iar acționari sunt DALMATOVO HOLDINGS LTD, offshore cipriot, și firma maghiară DASEDA VAGYONKEZELO KFT.

Primăria l-a lăsat pe Paskany să conducă afacerea Cartierul Tineretului

La capitalul social al firmei Cartierului Tineretului administrația locală a participat cu 203 ha teren, estimate atunci la valoarea de 28.705.860 lei, iar firma Polus Real Estate cu 27.580.140 lei, bani cu care ar fi trebuit să se demareze construirea cartierului. O parte dintre locuințe aveau, potrivit administrației locale, destinație socială. La data respectivă societatea comercială era controlată de Arpad Paszkany.

În urma unei majorări de capital, off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD a devenit acționarul majoritar al Polus Real Estate.

În 2015, acționarii Polus Real Estate l-au numit pe CSISZER LAJOS în funcția de administrator. El era unul dintre oamenii de încredere al lui Demján Sándor, cel mai bogat om de afaceri din Ungaria, care între timp a decedat. Prin intermediul Trigranit, el a controlat afacerile complexului comercial Vivo din Cluj Napoca.

De altfel, Paszkany a declarat că Sándor Demján şi un alt om de afaceri, Sándor Nyúl, ar fi încercat să obţină un credit bancar ajutându-se de terenul pe care urma să fie construit Cartierul Tineretului, iar banii ar fi urmat să fie folosiţi în alte scopuri.

În replică, acționarii Trigranit au făcut o plângere penală împotriva lui Paszkany pentru că vrut să schimbe destinația celor 200 de ha teren din cadrul Cartierului Tineretului, pentru a construi un parc fotovoltaic. Însă niciuna dintre acuzații nu a ajuns pe masa judecătorilor.

Cartierul Tineretului era un proiect imobiliar prevăzut să se dezvolte pe un teren cu o suprafaţă totală de 203 hectare, situat pe Dealul Sf. Gheorghe, între Bulevardul Muncii şi Fâneţele Someşeni din Cluj-Napoca. Pe lângă cele aproape 6.000 de unităţi locative preconizate, din care 384 erau locuinţe sociale care ar fi trebuit predate cu titlu gratuit către Primăria Cluj-Napoca, în cadrul proiectului ar fi urmat să fie făcute şi alte investiţii, precum creşă, grădiniţe, şcoală generală şi liceu, centre medicale, spital, patru lăcaşe de cult, servicii urbane şi administrative: primărie, poliţie, oficiu poştal, bancă, centru comunitar, pompieri, magazine, galerii, centre comerciale, dar şi un hypermarket. Valoarea estimată a investiţiei depăşea 510 milioane de euro.

Unde sunt și cine răspunde

Numărul de telefon care figurează în datele de contact ale firmei Polus Real Estate mai este folosit de firmele DASEDA INVESTMENTS SRL, cu sediul la aceeași adresă la care este înregistrată Polus Real Estate, și Oceanic Prime Systems, o companie din Africa.

Revenind la procedura de insolvență în care se află firma Cartierul Tineretului, potrivit informațiilor Gazetei de Cluj, bunurile societății sunt în curs de evaluare pentru a se stabili ce vor primi cei doi acționari, Polus Real Estate și Primăria Cluj Napoca, de pe urma disputării masei credale.

Polus Real Estat a încercat anularea obligației de a construi locuințele sociale

Pe de altă parte, cei de la Polus Real Estate au pierdut, la fond, procesul prin care au cerut anularea prevederii prin care societatea trebuia să construiască 384 de locuințe sociale care ar fi trebuit să fie predate cu titlu gratuit administrației locale.

Potrivit dosarului, în 2015 Arpad Paskany a solicitat administrației locale ”în nume personal, executarea unei datorii inexistente împotriva societății de proiect „în contextul iminentei dizolvări și lichidări a patrimoniului Cartierul Tineretului Cluj; administratorul Cartierul Tineretului Cluj a emis apoi un act de recunoaștere a datoriei pe care Cartierul Tineretului ar avea-o față de consiliul local și a convocat o adunare generală a asociaților societății de proiect pentru a se aproba executarea respectivei obligații”. Însă, Tribunalul Cluj a respins cererea Polus Real Estate. În momentul respectiv, procesul se află pe rolul unei alte instanțe, în faza de apel.

Anul trecut, societatea a declarat o cifră de afaceri de 22.709 lei, pierderi constante și 2 angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.