Asociatia Magistratilor din Romania protesteaza impotriva trocului politic facut de premierul Victor Ponta privitor la nominalizarile pentru sefii parchetelor din Romania. Conform asociatiei profesionale, “trocul politic facut in ceea ce priveste functiile de conducere din parchete reprezinta un grav atentat la statutul procurorului, la independenta acestuia, dar si o decredibilizare oficiala a acestei categorii profesionale, prin nominalizari lipsite de transparenta, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducand in derizoriu si lipsind in mod intentionat de valoare profesionalismul magistratilor”, se arata in comunicat.
Asociatia cere factorilor politici sa ”inceteze imediat” orice idee de compromis ce vizeaza justitia, sa dea dovada de responsabilitate si consecventa in respectarea principiilor, a statului de drept, confirmand astfel ca Romania este in Europa si nu in afara ei. “AMR ia act de faptul ca celelalte doua puteri in stat au folosit prin comportamentul adoptat fata de puterea judecatoreasca parghii care nu au nicio legatura cu statul de drept, ca au incalcat in mod evident principiul separatiei puterilor in stat, garantat de Constitutie”. Totodata Asociatia considera ca atitudinea de “imparteala politica” a functiilor de conducere din parchete reprezinta “cea mai grea lovitura data statului de drept” dupa anul 1989, punand justitia in situatia unui “control exercitat pe fata, fara nicio urma de indoiala”.
„Romania a facut astazi cel mai mare pas inapoi in respectarea Constitutiei, motiv pentru care acest compromis anuntat in numele ei nu face decat sa o intoarca inapoi, intr-o perioada de trista amintire. Asociatia Magistratilor din Romania refuza orice idee de implicare politica in sistemul judiciar si din acest considerent solicita in mod imperativ celor care au luat in calcul o astfel de varianta sa revina imediat asupra propunerilor formulate si sa permita celor din interiorul sistemului sa dovedeasca faptul ca o cariera profesionala poate fi cladita pe criterii care dau cu adevarat valoare functiei de magistrat si anume: competenta, integritatea si experienta, dincolo de orice indoiala”, conchide comunicatul citat.
Clientelism politic in justitie
De asemenea, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) considera ca functiile cele mai inalte din PICCJ, DNA si DIICOT „au fost negociate exclusiv pe criterii politice” si considera „revoltatoare aceasta atitudine a factorilor decidenti”. „Astazi, constatam nu doar ca s-a abandonat fara nicio justificare rezonabila aceasta procedura, ci si faptul ca functiile cele mai inalte in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost negociate exclusiv pe criterii politice, aparenta creata prin propunerile formulate fiind aceea a unei intelegeri politice cu privire la numirea in functii cheie din sistemul judiciar”, afirma UNJR.
Laura Kovesi a fost propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), iar Tiberiu Nitu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Propunerile au fost avansate miercuri dimineata de catre premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, printr-o scrisoare adresata Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codrut Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului sef al DIICOT.
Candidatii la functiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievati la sfarsitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Sectia pentru procurori a CSM.
“Nimic nu mai poate opri procedura”
Procedura declansata miercuri dimineata pentru numirea mai multor procurori, printre care seful DNA si procurorul general, nu mai poate fi oprita de nimic, a declarat premierul Victor Ponta. „Sunt convins ca trebuie sa merg mai departe cu aceasta procedura (…) Nimic nu mai poate opri procedura”, a spus Ponta la Realitatea TV. El a sustinut ca nu este santajabil, ca nu a incheiat vreo intelegere cu presedintele Traian Basescu si ca nu acesta i-a cerut sa o nominalizeze pe Kovesi la conducerea DNA. Premierul a mai afirmat ca are ce anume sa ii reproseze Laurei Kovesi pentru activitatea acesteia ca procuror general, dar ca nu doreste sa prezinte in public aceste reprosuri. Ponta a explicat totodata ca si alti procurori au competenta de a conduce DNA, dar ca Laura Kovesi reprezinta pentru Comisia Europeana o garantie a faptului ca DNA nu va fi „subjugata” de USL, asa cum a fost vehiculat in ultimele luni.
Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, catre Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce, marti, Ponta declara ca procurorul general si seful DNA vor fi selectati in urma unei proceduri care va fi condusa de viitorul ministru al Justitiei. Candidatii la functiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievati la sfarsitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, miercuri seara, ca liberalii sunt gata oricand sa preia Ministerul Justitiei daca se respecta criteriile pentru numirea procurorilor, mentionand ca alegerea este a premierului si adaugand ca ar fi inteleapta retragerea actualelor propuneri.
Razvan Robu