spitalul de boli infecțioase cluj

Coronavirusul provoacă probleme umanității de aproape jumătate de an. Cercetătorii au realizat mai multe studii în acest sens, analizând două tipuri de virus care au fost adevărate provocări de-a lungul timpului, însă au ajuns la concluzia că niciunul a avut un impact atât de puternic precum COVID-19. Ca organism colectiv, este esențial ca societatea să cunoască adevărul și să tragă în aceeași direcție, după cum afirma un politician, mai ales în situații criză. 

Pe 6 martie, Ministerul Sănătății a solicitat spitalelor județene să demareze proceduri de licitații pentru achiziționarea a câte unui aparat Real Time PCR în vederea creșterii capacității de testare, care în acel moment era realizată în 6 centre, unul dintre ele fiind la Cluj-Napoca.

Pe data de 11 martie este internată la Boli Infecțioase, Cluj-Napoca, o femeie de 52 de ani, din Covasna, întoarsă din Italia pe 8 martie. Acesta este primul caz de internare la spitalul din Cluj-Napoca a unui pacient ce prezintă simptome de coronavirus. 

Pe data de 12 martie s-a anunțat primul caz de infectare cu noul coronavirus COVID-19 de la Cluj. O femeie de 33 de ani, din Cluj, a fost depistată pozitiv cu coronavirus în seara respectivă. În acel moment, bilanțul la nivel național ajunsese la 59 de cazuri. Femeia în cauză se întorsese din Italia, din Trentino, pe data de 10 martie, iar la 24 de ore după întoarcerea sa, a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, cu durere în gât. Clujeanca a fost testată pentru coronavirus în cursul zilei de joi, 12 martie, alături de alte 69 de persoane, iar în urma a două recoltării a două probe, testul pentru coronavirus a fost pozitiv.

Între timp, la Spitalul din Cluj-Napoca au fost internați și alți pacienți care prezentau simptome de coronavirus, însă acestea au fost vizibil ameliorate față de cele de la momentul internării. 

Pe 14 martie, alți 2 cetățeni clujeni au fost infectați cu covid-19 și internați la Spitalul de Boli Infecțioase, urmând ca pe data de 16 martie să se mai înregistreze încă un caz de infectare în Cluj. 

A fost decretată starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Primul deces înregistrat la Cluj, cauzat de coronavirus, după cum informează autoritățile, a avut loc pe data de 20 martie și a implicat o femeie în vârstă de 76 ani internată la Spitalul Huedin. Pacienta avea afecțiuni pre-existente: hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Patru zile mai târziu, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, Secția ATI, se înregistrează un deces al unui bărbat de 71 de ani, testat pozitiv pentru coronavirus, dar care prezenta și alte patologii pre-existente: tumoră neuroendocrină, hipertensiune arterială, anevrism de aortă.

Începând cu 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, în cadrul spitalelor se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgențe și care pot fi reprogramate. Se suspendă, de asemenea, consultațiile programate și programabile în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. În termen de 48 de ore, toți pacienții au trebuit externați- toți pacienții care nu reprezentau urgențe și care nu necesitau obligatoriu acordarea îngrijirii medicale în spital. 

În perioada 31 martie- 1 aprilie, opt dintre cazurile de coronavirus din Cluj au fost declarate vindecate, iar pacienții au fost externați.

Situația a început să se agraveze ușor la nivel de județ.

Până la data de 18 aprilie, în judeţul Cluj au existat 237 de cazuri confirmate cu coronavirus, conform datelor oferite de Grupul de Comunicare Strategică, județul figurând pe locul 11 ca număr de infecții. Până la finalul lunii aprilie, două orașe ale județului Cluj au devenit focare de infecție cu coronavirus. Este vorba de Dej și Gherla. Potrivit prefectului județului Cluj, Mircea Abrudean, în Gherla existau peste 30 de persoane confirmate. La Dej, 11 persoane au fost confirmate pozitiv, urmând ca alte 26 de persoane din comunitățile de romi din zona Sărata, străzile Macazului (Dej Triaj), Călugăreni, Pomilor, Brândușei (Țiganșor), Nicolae Iorga sau Mihai Viteazu să fie depistate pozitiv la rândul lor și internate în Cluj-Napoca. 

Până la data de 8 mai, în Cluj, numărul de cazuri de infecții confirmate a crescut la 460. Comuna Viișoara a județului Cluj a fost numită focar în această perioadă, când pe data de 26 mai au fost depistate 4 cazuri de coronavirus în rândul unor copii bolnavi și de rujeolă. Pe lângă aceasta, se numără și localitatea Sântioana, unde 45 dintre cei 56 de pacienţi ai unui cămin de vârstnici şi cinci angajaţi ai unităţii au fost depistaţi cu noul coronavirus. 

Iată situația județului Cluj prezentată de autorități spre finele lunii (26) mai: 80 de persoane aflate în carantină, 1066 aflate în izolare, 65 dintre cazurile depistate pozitiv sunt internate la Cluj-Napoca, 9 persoane internate la ATI, dintre care 4 sunt din județ, total vindecați și externați sunt 460, dintre care 374 din județ, total decedați 24, dintre care 14 din județ. 

Până la finalul stării de urgență, în Cluj au fost depistate în total 518 cazuri pozitive de coronavirus. După intrarea în starea de alertă (15 mai), până la finalul lunii iunie au fost înregistrate conform raportării Institutului Național de Sănătate Publică, 681 de cazuri de infectare cu covid-19 confirmate. Numărul infectaților a crescut astfel cu 163.

Imediat după relaxarea măsurilor la nivel național, epidemia de coronavirus nu s-a stins, din contră. Particularitatea lunii iunie e reprezentată de faptul că cele mai multe cazuri noi raportate au fost în focare, spitale și centre sociale. Județul Cluj nu a reprezentat o excepție de la regulă în acest sens, numărul celor infectați crescând vizibil. Cluj înregistrează astfel, în luna iunie, câteva focare de infecție cu covid-19. 

Institutul Inimii din Cluj a prezentat 14 cadre medicale infectate, precum și 9 pacienți testați pozitiv, iar la Institutul Oncologic din Cluj au fost depistați, de asemenea, alți 17 pacienți și alte 3 cadre medicale infectate. Alte 56 de persoane din cadrul Centrului pentru Persoane Vârstnice din comuna Țaga au fost confirmate pozitiv cu coronavirus. 

Luna iulie a venit cu un val de cazuri noi de covid-19. Unul dintre ele se află în mijlocul campioanei Ligii 1- CFR Cluj- care prezintă 13 cazuri de infecție cu noul coronavirus. 

Alt focar este prezent la Primăria Cluj-Napoca, unde, la momentul redactării acestui material, au fost depistate 8 persoane infectate pozitiv cu coronavirus. Reamintim că primul caz aici a apărut după ce un angajat s-a testat în vederea plecării în concediu în străinătate. În urma anchetei epidemiologice efectuate, s-a stabilit că nu este nevoie de alte testări suplimentare în Primăria Cluj-Napoca, întrucât angajata se afla singură în birou, celelalte două colege aflându-se în concediu de odihnă.

De asemenea, nu mai puțin de 14 polițiști au fost confirmați cu coronavirus în cadrul IPJ Cluj. Niciunul dintre șefii IPJ Cluj nu a fost declarat infectat. 

Nu în ultimul rând, alte 15 persoane din orașul Turda au fost confirmate pozitiv cu coronavirus, după ce au participat la o întrunire religioasă. 

Tot luna aceasta au fost declarate 6 cazuri de infecție confirmate pozitiv la DNA Cluj, printre care se numără procurori, polițiști și personal auxiliar. 

Conform ultimelor informații oferite de Guvern până la momentul redactării acestui articol, județul Cluj înregistrează un număr de 970 de persoane infectate cu coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.