Partid istoric, aflat într-o stare latentă, PNŢ-ul pare că se pregăteşte de o nouă viaţă alături de independenţii din Uniunea Naţională pentru Progresul României. Astfel, independenţii se vor bucura de prestigiul şi statutul unui partid istoric, în schimb renunţând la numele propriul.

Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) pare a se extinde, încercând să se impună pe scena politică printr-o fuziune cu PNŢCD.  Întrebarea care se impune este cine are mai mult de câştigat din această uniune, UNPR, datorită istoricului PNŢCD, sau PNŢCD, considerând că, astfel, ar putea intra în Parlament?
Pactul de la Argeş, semnalul unei posibile alianţe
Preşedinţii organizaţiilor judeţene ale Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat, Georgiu Gingăraş şi Iulian Prunaru , au semnat un protocol de colaborare în perspectiva alegerilor locale din 2012. Actul consfinţeşte faptul că ambele partide vor lucra împreună în perioada electorală, urmând să îşi acorde sprijin reciproc în diferite localităţi, în funcţie de candidatul mai bun din partea uneia dintre cele două părţi semnatare.
Georgiu Gingăraş spune că unul dintre scopurile acestei colaborări este atragerea la urne a cetăţenilor care nu au mai votat în ultima vreme, mai ales din perspectiva trecerii la votul obligatoriu. La rândul lor, ţărăniştii speră ca protocolul cu UNPR Argeş să fie începutul unei colaborări pe plan naţional dintre cele două partide. Până atunci, uneperiştii şi ţărăniştii argeşeni se vor întâlni pentru a stabili, concret, zonele unde vor putea colabora, în funcţie şi de reacţia colegilor din teritoriu. Ulterior, înainte de campania electorală din primăvara lui 2012, ambele partide vor face un sondaj pentru a vedea care va fi candidatul comun la primăria Piteşti şi la şefia Consiliului Judeţean Argeş.
Preşedintele PNŢCD la nivel naţional, Aurelian Pavelescu, a fost, ieri, în vizită de lucru la Piteşti. Acesta a ţinut o conferinţă de presă, după care s-a întâlnit cu şefii filialelor din Argeş, Dolj, Olt, Vâlcea şi Telorman, la sediul celor dintâi. Acesta a punctat că Argeşul putea fi mai puternic, dar certurile şi orgoliile unor foşti membrii au facut ca organizaţia condusă de  Iulian Prunaru să fie pe locul 10, fiind o organizaţie de mijloc în interiorul partidului. Acesta a expus presei motivele pentru care a fost semnat protocolul cu UNPR. De altfel, un astfel de acord între cele două formaţiuni a fost semnat în premieră chiar în acest judeţ, în urmă cu numai o lună. Legat de următorul pas -un acord cu PDL-, Pavelescu a precizat că sunt discuţii serioase la „nivel înalt”, dar se aşteaptă conferinţa de alegeri a democrat-liberalilor. „Această colaborare a devenit pentru noi un proiect politic la nivel naţional. Felicit Argeşul care a dat startul în acest sens. Există negocieri la nivel central pentru a ne maximiza şansele la alegerile locale. UNPR este partid guvernamental şi poate avea membrii în secţiile de vot, noi nu avem şi prin această alianţă ne putem păzi voturile. Nu avem destule structuri pentru a intra de unii singuri în aceste alegeri. Alianţe au făcut şi cei de la PNL sau PSD”, a spus acesta.
Diferenţa dintre cele două formaţiuni politice
Diferenţa de istoric şi prestigiu dintre cele două partide sunt enorme. PNŢCD este urmaşul legitim al partidului istoric Partidului Naţional Ţărănesc.  Partidul Naţional Ţărănesc a fost un partid politic format în 1926, prin fuziunea Partidul Naţional Român din Transilvania (prezidat de Iuliu Maniu) cu Partidul Ţărănesc din Vechiul Regat (prezidat de Ion Mihalache). Partidul s-a afirmat în special în perioada interbelică ca alternativă de guvernământ la Partidului Naţional Liberal şi ca o forţă care a militat pentru menţinerea regimului democratic-constituţional, în contextul creşterii tendinţelor de natură totalitară şi fascistă. După al Doilea Război Mondial, PNŢ a fost principală forţă politică care s-a opus instaurării comunismului în România. Liderii naţional-ţărănişti au avut, însă, de plătit pentru curajul lor, fiind condamnaţi la ani grei de închisoare, unde mulţi dintre ei, inclusiv Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, şi-au găsit sfârşitul.
În 1990, Corneliu Coposu a înfiinţat Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, ca succesor al Partidului Naţional Ţărănesc interbelic. Schimbarea de titulatură a făcut posibilă integrarea în Internaţionala Creştin Democrată, însa a implicat şi schimbarea radicală a programului partidului.
După guvernarea 1996 – 2000, aspru criticată, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, principalul exponent al Convenţiei Democrate Române, nu a reuşit să obţină numărul de voturi necesare trecerii pragului electoral.
În urma eşecului electoral din 2004, PNŢCD a pornit un proces de înnoire ideologică şi de imagine. Schimbările s-au reflectat în adoptarea unui nou statut şi în schimbarea denumirii în Partidul Popular Creştin Democrat. Pe 10 septembrie 2006, Comitetul Naţional de Conducere a decis revenirea la denumirea iniţială de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat.
La 21 ianuarie 2007, în funcţia de preşedinte a fost ales omul de afaceri Marian Miluţ, care a devenit membru al partidului în anul 2005. Fostul preşedinte, Gheorghe Ciuhandu, care este şi primar al municipiului Timişoara, nu a mai candidat.
Începând din 20 august 2008, Marian Petre Miluţ este înlocuit de Radu Sârbu. Fostul preşedinte nu a acceptat rezultatul Congresului din august 2008 şi s-a considerat, în continuare, în funcţie până în vara anului 2010 cand a hotărât să renunţe.
Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) este un partid politic reprezentat în Parlamentul României şi, actualmente, la putere. Partidul îşi revendică o orientare politică de centru-stânga, cu doctrină social-democrată.

Lideri politici importanţi ai PNŢ
·    Iuliu Maniu, preşedinte al partidului, prim-ministru
·    Ion Mihalache, preşedinte al partidului
·    Alexandru Vaida-Voievod, preşedinte al partidului, prim-ministru (demisionar din partid în 1935)
·    Dr. Nicolae Lupu, vicepreşedinte al partidului (demisionar din partid în mai multe rânduri)
·    Ştefan Cicio-Pop, preşedinte al Adunării Deputaţilor
·    Virgil Madgearu, vicepreşedinte al partidului, economist de marcă
·    Christache Teodoru, Deputat de Covurlui din îulie 1932 până în noiembrie 1933. S-a retras din Partidul Naţional Ţărănesc, urmându-l pe Alexandru Vaida-Voievod care a înfiinţat organizaţia de lupta naţională Frontul Românesc
 Conducerea UNPR
·    Marian Sârbu, preşedinte
·    Cristian Diaconescu, preşedinte de onoare
·    Gabriel Oprea, preşedinte executiv

Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.