La Cluj-Napoca funcţionează de anul trecut o fabrică de mezeluri vegetale ecologice. Mezelurile pe bază de soia, care nu conţin nici un fel de E-uri, conservanţi sau coloranţi sunt produse de Centrul de Cercetare al Alimentelor Funcţionale AIVIA. Afacerea este în plină dezvoltare, iar patronii spun că încet-încet şi pe piaţa românească de alimente încep să fie apreciate produsele de calitate şi nu doar ceea ce este ieftin şi foarte ieftin.
Fabricarea mezelurilor vegetale necesită o investiţie semnificativă. Chiar dacă fabrica este la început, utilajele achiziţionate au fost scumpe, iar pentru brevent, patronii au plătit peste 100.000 de euro. În prezent, gama de produse include 12 produse printre care salam, parizer, cârnaşi, crenvurşti, pateu, dar planurile de viitor includ o diversificare a gusturilor inclusiv cu tentă orientală. În prezent în fabrica de mezeluri vegetale de la Cluj lucrează peste 10 persoane.