Noua alianţă PDL-PNL din Consiliul Judeţean (CJ) Cluj avea toate şansele să pună mâna pe preşedinţia instituţiei la şedinţa de miercurea trecută. Ironia face că şansa de a câştiga funcţia a fost pierdută de candidatul coaliţiei, Mihai Seplecan, la diferenţă de un vot, din cauza unei erori. Acesta ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj, fiind ales într-o şedinţă extraordinară, iar atribuţiile de preşedinte îi rămân lui Vakar Istvan până luna viitoare, când vor face schimb de poziţii.

 

În 3 iunie a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, în care a fost ales un vicepreşedinte cu atribuţii delegate de preşedinte, pentru a debloca activitatea în cadrul instituţiei în urma arestării lui Horea Uioreanu. Atunci, consilierii judeţeni l-au desemnat pe noul conducător al administraţiei judeţene, în urma suspendării preşedintelui CJ prin ordinul prefectului Gheorghe Vuşcan: UDMR-istul Vakar Istvan. Acesta a fost ales de grupul PDL-PNL, alături de UDMR, cu 23 de voturi din totalul celor 33 exprimate. Consilierii judeţeni au votat aceasta numire şi pentru a debloca plata salariilor regiilor subordonate Consiliului Judeţean Cluj.

 

Circul din cortul CJ

La şedinţa ordinară din 11 iunie urma să fie ales un alt preşedinte din rândul vicepreşedinţilor, planul fiind ca Mihai Seplecan să ia locul social-democratului Ioan Oleleu şi apoi să fie numit pe funcţia ocupată acum de Vakar. Lucrurile nu au mers însă după cum se aşteptau liberalii.

La începutul şedinţei, grupul PSD a încercat să încline balanţa în favoarea sa, propunând intrarea în Consiliul Judeţean a lui Cristian Matei, directorul Companiei de Apă Arieş, în locul lui Rareş Pop, arestat şi el de procurorii DNA. Democrat-liberalul Rareş Rusu a subliniat însă, susţinut de secretara judeţului, că nu există la dosar toate documentele necesare pentru această numire.

Consilierul făcea referire la semnătura necesară din partea liderului PNL Cluj, dat fiind că cel nominalizat a fost ales pe listele USL. Preşedintele liberal Marius Nicoară este, însă, plecat din ţară, iar în locul său a fost numit Mihai Seplecan, fără mandatul de a semna numirea lui Cristian Matei, de la PSD.

Social-democraţii au insistat în Consiliul Judeţean pe lângă Mihai Seplecan să semneze actul, precizând că l-au căutat chiar cu executorul judecătoresc, dar acesta a refuzat, dat fiind că nu a primit derogare pentru a parafa vreun act în numele senatorului Nicoară. Dănuţ Canta a fost cel mai vehement, acuzând noua alianţă că este una a corupţiei, şi ameninţându-i că „vor plăti pentru ce au făcut”. În aceeaşi şedinţă a fost validat ca membru în Consiliul Judeţean democrat-liberalul Marinel Andro.

 

Îndepărtarea lui Oleleu

Călin Tuluc a propus introducerea pe ordinea de zi a şedinţei încă patru puncte, pentru a realiza rocada dorită de noua majoritate. Astfel, în primul rând s-a depus proiectul pentru eliberarea lui Ioan Oleleu din funcţia de vicepreşedinte, apoi un altul pentru alegerea unui înlocuitor, al treilea proiect pentru alegerea unui vicepreşedinte cu atribuţii delegate de preşedinte şi al patrulea pentru alegerea lui consilier judeţean cu atribuţii delegate de vicepreşedinte.

Remus Lăpuşan, liderul social-democraţilor, a declarat că aceste proiecte nu pot fi introduse pe ordinea de zi decât cu trei zile lucrătoare înainte de şedinţă, iar dacă acest lucru se întâmplă mai târziu, pot fi acceptate numai dacă e un caz de forţă majoră sau urgenţă, iar cele patru proiecte nu sunt niciunul din aceste lucruri. Majoritatea a decis însă ca votul pe aceste proiecte să aibă loc în şedinţa ordinară.

Consilierilor le-a luat destul de mult timp să stabilească modalitatea de vot. Pentru ca acesta să fie cu adevărat secret, au decis să se voteze pe buletine de vot pe hârtie, în cabinele de vot. La întrebarea dacă doresc eliberarea lui Ioan Oleleu din funcţie au răspuns DA 19 consilieri, 11 au răspuns NU, iar 5 au ales să exprime un vot nul.

Comisia de validare a ţinut să precizeze în procesul verbal că au fost folosite 11 culori diferite pe voturile pentru debarcarea social-democratului Oleleu. Astfel, liderii PSD au acuzat că votul a fost unul „controlat”, pentru ca liberalii să se asigure că nu sunt trădaţi.

 

Ghinionul lui Seplecan

În continuare, s-a trecut la alegerea unui nou vicepreşedinte. Mihai Seplecan a fost nominalizat de grupul PDL-PNL, iar Ioan Oleleu de PSD. Maghiarii şi PPDD-iştii au ales să rămână imparţiali. Votul a fost similar, cu excepţia unui aspect care s-a dovedit foarte important până la urmă. Consilierii trebuiau să scrie DA în dreptul candidatului dorit şi NU în dreptul celuilalt.

Numărarea voturilor a durat mai bine de o oră, timp în care liberalii şi partenerii lor de alianţă au fost foarte agitat. Motivul a fost eroarea de pe buletinele de vot, a doi consilieri ai majorităţii, care au scris doar DA în dreptul lui Seplecan, dar nu au scris NU în dreptul lui Oleleu. Deoarece procedura a fost clar stabilită înainte de vot, acestea au fost anulate de comisia de validare.

După numărarea voturilor, s-a constatat că există 17 voturi exprimate în favoarea lui Mihai Seplecan şi 9 voturi în favoarea lui Ioan Oleleu. S-au anulat 9 voturi. Întrucât nu a fost întrunită majoritatea, adică jumătate plus unu, ceea ce ar fi însemnat 18 voturi pentru unul dintre candidaţi, votul nu a fost validat, iar proiectul de hotărâre nu a trecut.

Votul lipsă ar fi al unei consiliere PDL, potrivit unor surse din mediul politic, însă nici Axente Husar, pe al cărui vot se bazau aleşii de dreapta, nu a dat un vot valid, recunoscând acest lucru de faţă cu presa. Amintim că acesta a fost exclus din PPDD şi se judecă în prezent cu partidul pe listele căruia a fost ales.

 

Vicepreşedinte de îndată

Atunci a început scandalul. Consilierii majorităţii au cerut ca voturile anulate să fie luate în considerare, iar secretara judeţului, Simona Gaci, a părăsit sala, jignită de aceştia. Remus Lapuşan, însă, a insistat ca voturile să rămână anulate. Până la urmă, s-a stabilit că procesul verbal al comisie de validare nu poate fi anulat, iar votul nu se poate relua în aceeaşi şedinţă.

Regulamentul CJ impune ca instituţia să aibă tot timpul doi vicepreşedinţi şi un preşedinte, astfel că s-a trecut mai departe la numirea lui Horaţiu Cătărig drept consilier judeţean cu atribuţii de vicepreşedinte, iar pentru alegerea lui Mihai Seplecan majoritatea a decis convocarea unei şedinţe extraordinare de îndată. La al doilea vot, pasenţa dreptei a ieşit, iar liberalul a fost numit vicepreşedinte cu un număr de 19 opţiuni exprimate. Grupul PSD nu a participat la vot, părăsind şedinţa. Aceştia au preciza că vor ataca în contencios administrativ numirea lui Mihai Seplecan pe poziţia ocupata până acum de Ioan Oleleu.

Consiliul Judetean Sedinta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.