De ce ne-am temut n-am scăpat. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică dimineață că a fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus pe teritoriul României. Victima este un pacient de 67 de ani confirmat cu noul coronavirus în 18 martie la spitalul din Filiași. Acesta s-a întors la începutul lunii martie din Franța.

„Este vorba de  pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova.

Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer)”, arată GSS.

Povestea în continuare

În acest moment, bolnavul venit din Franţa pe 6 martie (cum spune bolnavul) sau 7 martie (cum spune Prefectura Dolj), este considerat cel mai grav caz de îmbolnăvire cu Coronavirus, el fiind în fază terminală, ca urmare a unor afecţiuni preexistente. Povestea lui este de-a dreptul incredibilă şi, datorită inconştienţei unor cadre medicale, a dus la deschiderea unui dosar penal pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, în care sînt anchetate mai multe persoane din conducerea Spitalului din Filiaşi.

A FOST ŢINUT PE HOLUL SPITALULUI 24 DE ORE, AVÎND ŞI CANCER, DAR ŞI CORONAVIRUS!

Totul a început în ziua de 6 martie, cînd pacientul de 67 de ani s-a întors din Franţa, unde stătuse în ultimii 10 ani. La acea dată, Franţa nu intra în zona roşie sau galbenă, aşa încît s-a dus liniştit acasă. intrînd în contact cu familia, vecinii, prietenii şi alţi concetăţeni ai săi din Filiaşi. Numai că, în seara de duminică 15 martie, a venit la Spitalul din Filiaşi, acuzînd dureri foarte mari şi o stare gravă, avînd în vedere cancerul în fază terminală de care suferă.

Pacientul a fost ţinut pe holurile spitalului 24 de ore, din motive necunoscute încă, dar care acum sînt anchetate de procurori. Pe 16 martie, DSP Dolj a luat decizia să i se facă testul de Coronavirus, iar pe 18 martie, în urma rezultatului pozitiv, a fost transferat la Spitalul de boli infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

În tot acest timp, pacientul a intrat în contact cu zeci de persoane în intervalul 6-15 martie, nefiind autoizolat la domiciliu. De asemenea, în cele 24 de ore cît a stat pe holurile spitalului, precum şi în cele trei zile în care a fost internat în Spitalul din Filiaşi, a avut contact cu personalul medical şi cu alţi pacienţi!

ÎNCHIDEREA SPITALULUI ŞI CARANTINĂ PENTRU PERSONALUL MEDICAL

Drept urmare, DSP Dolj a dispus închiderea secţiei de urgenţe a Spitalului Filiaşi, iar toate persoanele cu care a intrat în contact, inclusiv 23 de cadre medicale şi auxiliare din spital, vor intra în carantină timp de 14 zile.

Presa locală menţionează comunicatele oficiale ale Prefecturii Dolj. Astfel, ziarul „Ediţie specială” citează: „Au fost prelevate 23 de probe de la cadre medicale şi personal CPU al Spitalului Filieşenilor, urmând ca acestea să stea în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Prin urmare, activitatea Compartimentului pentru Primiri Urgenţe va fi suspendată în această perioadă, iar în cursul serii a fost efectuată dezinfecţia întregului spaţiu în care funcţionează acest compartiment”.

Şi „Gazeta de Sud”, care a urmărit îndeaproape cazul, preia Comunicatul Prefecturii Dolj, dar s-a lovit de un zid atunci cînd a cerut un punct de vedere de la directoarea DSP Dolj, Ludmila Prunariu, care a invocat un ordin dat de Raed Arafat: „Există un ordin operativ al domnului Arafat prin care se specifică faptul că orice comunicare se face cu aprobarea Grupului de suport tehnico-științific de la MAI. Ea se face exclusiv prin instituția prefectului. Trebuie respectat ordinul în situația de urgență”!

TOT DIN FILIAŞI, AL DOILEA CAZ GRAV DE CONTAMINARE CU CORONAVIRUS

La Spitalul „Victor Babeş” din Craiova a mai fost adus încă un pacient ce provine – culmea! – tot din Filiaşi, avînd – culmea! – tot 67 de ani, suferind şi el de afecţiuni preexistente, precum hipertensiune arterială şi diabet zaharat. Cu toate aceste coincidenţe, se pare că cei doi nu s-au întîlnit, primul venind din Franţa fără să intre în izolare benevolă, cel de-al doilea făcînd deja parte dintre cei suspecţi de Coronavirus.

În acest moment, procurorii de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Filiaşi au deschis deja dosarul penal pentru cadre medicale din conducerea Spitalului Filiaşi, sub acuzaţiile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, infracţiuni care, în contextul modificărilor din Codul penal pe perioada „stării de urgenţă”, pot duce la închisoare de pînă la 15 ani.

sursă: cotidianul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.