Prof. dr. ing. Vasile Ţopa este noul rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Domnul Ţopa va ocupa această funcţie în perioada 2016-2020, acesta fiind la primul său mandat. De asemenea, noul rector este şi acţionar la firme importante precum OMV Petrom, Electrica şi Romgaz.
Alegerile au avut loc în data de 12 aprilie 2016, în cele 3 secţii de votare organizate din locaţiile UTCN de pe strada George Bariţiu nr. 25, Bulevardul Muncii nr. 103-105 şi complexul universitar din Baia Mare, strada Victor Babeş nr. 62 A.
Vasile Ţopa a avut un punctaj foarte mare în comparaţie cu ceilalţi doi candidaţi, o diferenţă mare fiind între primii doi, o diferenţă şi mai mare între toţi trei. Ţopa a condus cu un număr de 677 de voturi, prof. dr. ing. Marius Bulgaru urmându-l cu un număr de 134 de voturi, iar codaşul, având doar 6 voturi!
Cine este Vasile Ţopa?
S-a născut pe 29 iulie 1957 la Cluj-Napoca. A studiat la Facultatea de Electrotehnică, din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, unde a obţinut diploma de inginer. În perioada 1991 – 1998 şi-a făcut studiile doctorale, obţinând Diploma de Doctor Inginer, iar lucrarea de doctorat a a fost „Contribuţii la rezolvarea prin tehnici numerice de optimizare a problemelor inverse de câmp electromagnetic.”
În anul 1991 a studiat la Universitatea „Friederich Alexander” din Erlangen, Germania, unde a obţinut diploma în domeniul proiectării optimale a dispozitivelor electromagnetice.
A fost inginer stagiar între anii 1982 şi 1985. După aceea a fost asistent, şef de lucrări, conferenţiar, iar din anul 2001 este professor, iar din 2003 conducător de doctorat în specializarea Inginerie Electrică. De menţionat faptul că acesta a mai publicat cinci cărţi.
În vremea mandatului fostului rector prof. dr. ing. Aurel Vlaicu, prof. dr. ing. Vasile Ţopa a ocupat funcţia de prorector. Odată cu încetarea mandatului lui Aurel Vlaicu, Ţopa a preluat atribuţiile de rector-interimar, numire validată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
Rector UTCN, dar şi acţionar la OMV, Romgaz şi altele
Potrivit declaraţiei sale de avere din anul 2015, acesta deţine nouă terenuri. Un teren agricol în comuna Băişoara de 2000 mp, iar restul de opt se află în Alba Iulia. Deţine trei terenuri agricole, cu suprafeţe de 91.250 mp, 2.902 mp, respectiv 2.900 mp. De asemenea, mai posedă trei terenuri intravilane de 440 mp, 950 mp şi 314 mp. Mai are o păşune de 30.500 mp şi un teren forestier de 62.189 mp. Deţine 2 apartamente în Cluj-Napoca şi trei case în Alba Iulia.
Pe când ocupa funcţia de prorector al Universităţii Tehnice, venitul anual al acestuia era de aproape 97.000 de lei. Bănuim că acum ocupând funcţia de rector, venitul va creşte considerabil.
Printre firmele la care acesta este acţionar sunt OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica. De asemenea, a investit şi aproape 1.250.000 de lei la Fondul Proprietatea.
Ce planuri are acesta cu Universitatea?
„Primul obiectiv al meu este să îmi formez echipa nouă de consiliu de administraţie şi să îmi aleg echipă de prorectori” a declarat Vasile Ţopa pentru Gazeta de Cluj.
Acesta a precizat că sunt multe lucruri pe care doreşte să le schimbe în cadrul UTCN.
„Sunt lucruri care trebuie corectate, categoric le am în vedere, atât pe parte educativă, cât şi pe parte administrativă. E gru să mă rezum doar la un cuvânt.”
Printre obiectivele lui Vasile Ţopa este construirea unui institut de cercetare interdisciplinară, institut care vrea să aibă propria clădire, cu finanţare din soldul Universităţii sau de la bugetul de stat.
„Nu pot să dau deocamdată prea multe detalii despre acest subiect, pot doar să spun că va fi un institut de cercetare interdisciplinară pe care dorim să îl înfinţăm pe lângă Universitatea Tehnică, ca şi entitate separată şi în care să acţioneze şi să activeze grupurile şi laboratoarele noastre de cercetare”, a precizat domnul Ţopa.
Noul rector le-a transmis studenţilor că apreciază faptul că a fost votat şi că toate obiectivele vor fi îndeplinite.
„Faptul că mi-au acordat acest vot, un vot care demonstrează că au încredere în ceea ce am promis şi în ceea ce pot face. Pot să le transmit că tot ce am promis voi şi îndeplini cu siguranţă” a încheiat Ţopa.
Pregătirea inadecvată a unor studenţi îi determină pe aceştia să renunţe la facultate, unii chiar din primii ani. Specialiştii în educaţie susţin că mulţi studenţi abandonează facultatea fiindcă se angajează şi rămân în urmă cu studiile din cauza programului sau descoperă că nu fac faţă rigorilor universitare şi se conving că specializarea aleasă nu este cea pe care şi-o doresc. Pe lista obiectivelor lui Ţopa, legat de acest aspect, este înfiinţarea funcţiei de tutore pentru studenţii din primii ani de facultate, în vederea consilierii acestora şi convingerea să nu renunţe la învăţământul superior.
Această funcţie de tutore o pot avea doar studenţii din anii terminali. În urmă cu doi ani s-a făcut un top cu universităţile din ţară cele mai mult abandonate de către studenţi, iar Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca avea un procent de 38,8%.