Proiectul de lege privind modificarea Codului Penal, prin care se elimină pragul pentru abuzul în serviciu, a fost votat de Plenul Camerei Deputaţilor miercuri. Votul a fost de 191 pentru, 66 împotrivă şi 12 abţineri. În timpul dezbaterilor, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a criticat Opoziţia pentru incapacitatea de a adopta aceste Coduri Penale, afirmând că legile adoptate de această coaliţie vor rămâne în istorie, nu obiectele personale ale parlamentarilor.


”Aceste proiecte au stat în mâna dumneavoastră, dragi colegi din Opoziţie, 12 luni de zile aproximativ. Ele nu au fost adoptate, aţi stat şi v-aţi uitat la ele şi apoi au fost preluate de această coaliţie, PSD-PNL-UDMR”, a spus Predoiu, el precizând că a votat ”pentru” proiect.

Ministrul a mai arătat că după dezbateri dure, complicate, acest proiect a fost adoptat. ”Ce să înţelegem noi, că e bine ca dumneavoastră, care staţi, vorbiţi şi nu faceţi nimic, sau e bine ca noi care vorbim, dezbatem, uneori ne contrazicem, dar votăm şi lăsăm ceva în Monitorul Oficial”, a spus el.

Predoiu a continuat: ”Peste ani de zile, ceea ce va rămâne nu sunt declaraţiile, trotinetele, cablurile şi boxele dvs, ci sunt legile adoptate de această coaliţie. Această coaliţie a votat anul trecut desfiinţarea SIIJ, aţi fost incapabili să o faceţi, legile justiţiei, 12 luni v-aţi uitat la ele, ca pisica în calendar, incapabili să le treceţi, legea privind avertizorii de integritate, legea privind consolidarea ANABI, ca să recuperăm produsele infracţiunii despre care dvs vorbiţi şi nu faceţi nimic şi în fine Codurile penale”, a arătat Predoiu.

El a precizat că actuala coaliţie a adoptat şapte legi într-un an de zile pentru consolidarea justiţiei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, cu un prag pentru abuzul în serviciu de 250.000 de lei. Ulterior, în urma deciziei coaliţiei, în comisia juridică din Camera Deputaţilor a intrat un amendament care prevedea un prag de 9.000 de lei, echivalentul a trei salarii minime. Marţi seară, în urma unui scandal în comisia juridică, s-a decis retragerea amendamentului şi păstrarea proiectului în forma Ministerului Justiţiei, fără prag valoric pentru abuzul în serviciu. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că proiectul merge la promulgare la şeful statului.

Citește și: Percheziții DNA la Protectia Consumatorilor Cluj.  Comisarii Cristian Nicula și Mircea Radu, luați în vizor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.