Deputatul clujean din partea PDL, Petru Călian, alături de  colegul său de guvernare din partea PSD, Mircea Duşa, au propus o iniţiativă legislativă prin care anumite funcţii publice, printre care şi cea de prefect, ar putea redeveni politice, cu mandat de patru ani.

Potrivit celor doi deputaţi, politizarea acestor funcţii ar fi favorabilă pentru că „agenda publică guvernamentală ridică o problemă deosebită în identificarea de soluţii şi oameni capabili în administraţia publică, la nivel judeţean şi local şi, mai ales, voinţa publică de a pune în aplicare programul de guvernare”. De asemenea, diferenţierea funcţiilor publice de cele politice „ar contribui la o mai bună funcţionare a insituţiilor publice în această perioadă complexă”. Prin această propunere, atât prefecţii, cât şi subprefecţii ar putea redeveni angajaţi cu funcţii politice, urmând a fi numiţi în funcţie de către Guvern pe o perioadă de patru ani. În acelaşi mod, premierul îi va numi înalţi funcţionari publici pe cei care au deţinut  funcţii de secretari generali în cadrul instituţiei prefectului.

„Decât politică pe ascuns…”

Adoptarea propunerii respectivului act normativ ar putea da startul unei noi epurări de genul celei care a avut loc la Corpul de Control al Guvernului, deoarece autorităţile publice care au prevăzute în schemă funcţiile ce intră sub incidenţa legii au termen de 45 de zile pentru a-şi „reorganiza structura organizatorică”, potrivit iniţiatorilor. În ceea ce priveşte fiecare judeţ, acesta ar trebui să funcţioneze cu un colegiu prefectual format din aceiaşi lideri conduşi de către prefect şi numiţi de către premier. Potrivit lui Petru Călian, „depolitizarea prefectului era una fictivă deoarece se făcea un joc politic”. „Toţi prefecţii sunt oameni politici. Decât să facă politică pe ascuns, mai bine să facă politică pe faţă”, spune deputatul PDL.

„Peste tot se face politică”

Stamatian, noul prefect al judeţului Cluj, este de acord cu iniţiativa propusă de Călian şi sprijină această lege. Conform acestuia, „peste tot se face politică”. Există vreun prefect care să nu fi făcut politică sau care să nu aparţină vreunui partid? Eu nu ştiu”, ne-a declarat Florin Stamatian.

Istoria unui prefect

Judeţul Cluj are, începând de săptămâna trecută, un nou prefect. Medicul Florin Stamatian a fost numit în funcţie de către guvernul Boc pentru a-l înlocui pe actualul prefect Călin Platon. Stamatian a absolvit Universitatea de Medicinã si Farmacie din Cluj-Napoca, specialitatea obstetricã-ginecologie. În present este şeful Clinicii de Obstetricã-Ginecologie nr. 1 din Cluj-Napoca şi profesor universitar la UMF. Între 2005 şi 2007, acesta a deţinut funcţia de director executiv al Autorităţii de Sănătate Publică din Cluj. Noul prefect este şi preşedinte al Societăţii de Obstretică şi Ginecologie din România, respectiv preşedinte executiv al organizaţiei judeţene a PDL. Membru al PDL din 1996, la alegerile locale din iunie a primit un nou mandat de consilier local. Odată cu depunerea jurământului în funcţia de prefect, Stamatian va fi nevoit, conform legii, să renunţe la toate funcţiile politice. Locul acestuia în CL va fi ocupat de următorul pe lista PDL, Radu Raţiu, membru al Organizaţiei de Tineret a PDL Cluj. Stamatian ar fi trebuit să primească funcţia de prefect de la PDL încă din 2005, dar atunci a fost preferat Alin Tişe. Florin Stamatian a avut ghinion în ocuparea funcţiilor şi în cadrul UMF. Astfel, el şi-a încercat norocul la alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie, dar nu a reuşit nici măcar să intre în Senatul Universităţii. Fostul prefect, Călin Platon, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL Cluj, fiind numit în funcţia de prefect în octombrie 2007.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.