În toiul haosului provocat de festivalurile organizate de administrația locală, menite să spele imaginea comunelor, se „uită” câteva aspecte importante care duc la efectuarea unor operațiuni financiare suspecte. Fel de fel de artificii pentru cei de la conducere, dar de o importanță deosebită pentru o bună funcționare a societății.

Un exemplu perfect al ignoranței celor de la conducere este festivalul organizat în comuna Poieni, „Verde de Bologa”. Acest festival l-a adus pe Prefectul județului Cluj împotriva Consiliului Local al Comunei Poieni și a Asociației Nomadart, contestând legalitatea unei hotărâri emise de Consiliul Local al comunei. Acesta din urmă aproba alocarea unei sume de bani pentru organizarea unui eveniment cultural, în parteneriat cu Asociația Nomadart.

Prefectul a adus în fața instanței o serie de argumente pentru a demonstra ilegalitatea Hotărârii nr. 63/2023, printre care:

Nerespectarea procedurii legale de alocare a fondurilor publice:

Potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, toate cheltuielile publice trebuie să aibă o destinație clară și să fie aprobate conform normelor naționale și europene. Prefectul a susținut că suma de 50.000 de lei a fost alocată fără a urma procedurile legale prevăzute pentru achiziții publice și fără a se semna un contract de colaborare între autoritățile locale și Asociația Nomadart.

Mai mult, Prefectul Clujului reclamă lipsa dovezilor clare ale unui contract semnat între Consiliul Local și Asociația Nomadart, ceea ce ar fi invalidat hotărârea, având în vedere că legea cere existența unui acord formal între autoritățile publice și asociațiile private pentru astfel de proiecte. Acesta a subliniat faptul că alocarea sumei de 50.000 de lei nu a fost supusă unei proceduri de achiziție publică, contrar reglementărilor stipulate de legea privind achizițiile publice.

Asociația Nomadart a propus ca suma de 50.000 RON să fie atribuită în vederea contractării unor artiști, respectiv Taxi (12.500 lei), Ad Libitum Voices (10.500 lei), Fără Zahăr (6000 lei), Castrum Novis (12000 lei), Focul Viu (6000 lei), și încă o trupă (3000 lei).

Cert este că acest contract nu a fost semnat de niciuna dintre părți și nu s-a făcut dovada faptului că ar fi produs vreun efect. În opinia acestuia, alocarea acestei sume considerabile pentru un proiect care nu respecta toate cerințele legale ridica întrebări cu privire la transparența și legalitatea gestionării fondurilor publice. În fața instanței, Consiliul Local și Asociația Nomadart nu au depus o întâmpinare oficială, dar au motivat acuzația adusă cum știau mai bine, venind ulterior cu documentele. Au susținut faptul că  suma alocată era doar o contribuție parțială pentru realizarea proiectului, iar întregul eveniment urma să fie desfășurat în parteneriat cu Asociația Nomadart. Asociația Nomadart a precizat că cei 50.000 de lei reprezentau doar jumătate din costurile totale ale evenimentului și au susținut că nu ar fi de fapt necesar un contract de colaborare.

Este clar că nu se poate vorbi de o finanțare exclusivă, ci de o colaborare între părți, dar cu toate acestea, nu există niciun act care să dovedească acest fapt! Consiliul Local Poieni și Asociația Nomadart s-au scos ușor din situație, spunând că acest contract se poate încheia și mai târziu. Deci, în comuna Poieni, întâi se dau banii, apoi semnăturile. Oricum, pe site-ul unde era afișat anunțul cu festivalul, scria clar si răspicat : ”Verde de Bologa este un eveniment organizat de Asociația Nomadart în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Poieni, Consiliul Județean Cluj.”

Asociația Nomadart a încasat în anul 2022 venituri în valoare de 64440 de lei, însă cheltuielile au fost mai mari, ieșind în pierdere cu 11708 de lei.

L-am contactat pe cel de la conducerea Nomadart, acesta susține că asociația mai funcționează. Întrebat care este de fapt povestea litigiului, acesta a răspuns:

Noi nu am fost implicați direct în poveste. În ce sens: Noi am apelat la Primăria Poieni exact pe modelul finanțărilor nerambursabile de la Municipiul Cluj-Napoca și alte municipii să intre în parteneriat cu noi pentru organizarea festivalului. Când au aflat pentru ce solicităm suma, au spus că vor plăti ei direct artiștii. Noi ne-am ocupat de partea de tehnică, închiriere, echipamente, iar ei au plătit de 50.000 de lei niște trupe. Pentru sumele respective au fost făcute contracte pe Primăria Poieni. Se pare că de aici a pornit tot, pentru că ei nu au făcut SEAP, nu au făcut licitații. Dacă ar fi avut încredere, ar fi făcut parteneriat cu noi, făceau alocare de fonduri pe asociație și totul era simplu pentru ei.

Așa, trebuie să dea banii înapoi pentru că n-au respectat procedurile.

Am fost sunați tot noi, că plățile de la Primărie către artiști sunt făcute tardiv, târziu și la insistențele noastre. Din cauza acestor măgării, noi nu vom mai face acolo festival. Oricum, primarul actual, care era atunci consilier, știe tot ce s-a întâmplat, în detaliu.”, a declarat pentru Gazeta de Cluj

Dacă ar fi întrebat sau dacă s-ar fi consultat cu altcineva, ar fi ieșit un festival frumos. Însă, pe lângă ca Asociația Nomadart le-a dat totul pe tavă, administrația din Poieni n-a fost în stare să facă nimic și să respecte un contract.

Aceste scheme financiare au fost puse pe seama administrației fostului primar din Poieni, care a dat-o în bară de mai multe ori. Mai demult, a acordat un milion de dolari prin licitație firmei DUMEX, arestați de DNA Bihor pentru fraudă în acest sens. Să nu mai vorbim de contractele „directe” de milioane de lei de la Primări Poieni. Se pare că avem un tipar aici în ceea ce privește tranzacțiile fantomă. Conform surselor noastre, până în prezent, nu s-a ridicat problema imputarii banilor de la fostul primar în ceea ce privește festivalul fraudat, Verde de Bologa.

Cu toate că cererea de chemare în judecată a Prefectului Clujului a fost respinsă pe temeiul că acest contract poate fi încheiat ulterior, cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă acesta nu ar fi sesizat acest lucru în instanță?

Citește și: La Cluj, PSD votează cu inima. Și inima zice: Victor Ponta!

3 COMENTARII

  1. Pe cand dai in judecata si pe primarul din Feleac?????pentruineregulile de la Motel Premier Valcele, unde primarul este principalul VINOVAT..dat in judecata si de TRANSGAZ…….Acolo trai pe vatrai se continua petrecerile de tot felul..desi stalpii de inalta tensiune trec pe deasupra si gazul pe dedesubt etc etc…AUTORIZATII DE CONSTRUCTII ..IOC!….dar oamenii de acolo fac bani la greu pe chiolhane….

  2. Cum sa închei contractul ulterior?? Când ulterior? Ulterior prestării serviciilor?? Haideți să fim serioși!!! Pai ce rost mai are să il închei după?? Ca sa reglementezi un raport juridic care s-a petrecut deja si care si-a produs efectele?? Nu pot sa cred ca o instantă de judecată poate debita așa ceva…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.