După ce Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a depus, la 29.11.2018, o plângere penală împotriva societății STARCONSTRUCT S.R.L., precum și împotriva reprezentantului acestei societăți, administrator Ciurea Viorel Constantin, pentru săvârşirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv înşelăciune, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a început cercetările in personam, fiind înregistrat dosarul nr. 9075/P/2018.
Totul a început în 9 noiembrie 2011, când Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a încheiat un contract cu societatea STARCONSTRUCT S.R.L., prin care firma se obliga să execute, să finalizeze și să întreţină lucrările de reparaţii capitale la Clinica de Radiologie – Oncologie din cadrul SCJU Cluj-Napoca contra prețului de 5.230.540,90 lei + T.V.A. (6.485.870,71 lei).
Ulterior, contractul a fost amendat prin două acte adiționale, prin intermediul cărora durata de valabilitate a contractului inițial s-a prelungit până la finalizarea efectivă a lucrărilor care fac obiectul contractului, lucrări ce urmau a fi executate în funcție de alocările bugetare cu această destinație.
Potrivit plângerii penale formulate, pe parcursul derulării contractului, societatea a întocmit un număr de 17 situaţii de lucrări, în temeiul cărora a emis 18 facturi fiscale (o factură pentru avans, iar restul de 17 pentru lucrările efectuate) care au fost achitate în totalitate de către SCJU Cluj-Napoca, întocmindu-se totodată câte un proces-verbal de recepție pentru fiecare lucrare finalizată.
Prejudiciu de aproape 500.000 de lei
Îm martie 2017, Curtea de Conturi – Camera de Conturi Cluj a efectuat un control la Spitalul Clinic Județean de Urgență, în urma căruia s-a constatat că spitalul a efectuat plăți nelegale către STARCONSTRUCT S.R.L. în baza contractului de lucrări nr. 23529 în valoare totală de 487.606 lei. Ca urmare, Curtea de Conturi a stabilit măsura obligatorie în sarcina SCJU Cluj-Napoca de a evalua și recupera prejudiciul.
După aceste evenimente, spitalul i-a cerut expertului tehnic judiciar ing. Bojan Vasile să efectueze o expertiză tehnică extrajudiciară în construcții pentru a verifica dacă lucrările executate de STARCONSTRUCT S.R.L. și plătite de SCJU au fost realizate în conformitate cu obligațiile asumate în contract.
Potrivit Raportului de expertiză tehnică extrajudiciară, există diferențe majore între lucrările asumate și plătite și lucrările efectuate. Cu alte cuvinte, STARCONSTRUCT S.R.L., a luat banii pentru niște lucrări pe care nu le-a făcut, diferența dintre valoarea lucrărilor decontate şi cele efectiv realizate fiind de 474.813,67 lei.
„Considerăm că prejudiciul la care a făcut trimitere atât Camera de Conturi Cluj, cât şi dl. expert tehnic judiciar ing. Bojan Vasile a fost generat prin conduitele cu valențe infracţionale ale societății STARCONSTRUCT S.R.L. și a reprezentantului acestei societăți, administrator CIUREA VIOREL CONSTANTIN.”, se arată în plângerea penală formulată de SCJU Cluj-Napoca și depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în 29 noiembrie 2018.
STARCONSTRUCT S.R.L, acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată și înşelăciune
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, reprezentat la acea vreme de Petru Șușcă, a susținut că evenimentele petrecute fac obiectul infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Motivând că: „atât situaţiile de lucrări, cât şi facturile emise atestă în mod clar fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului, dat fiind faptul că numeroase lucrări care figurează ca fiind executate nu există în realitate ori sunt necorespunzătoare din punct de vedere cantitativ sau calitativ.
De asemenea, este de menționat faptul că înscrisurile indicate au fost întocmite tocmai în vederea producerii de consecinţe juridice, prin emiterea facturilor născându-se în sarcina SCJU CJ obligația corelativă de a efectua plata lucrărilor facturate de către prestator. (…) înscrisurile au fost folosite de către societatea STARCONSTRUCT S.R.L. în relația cu SCJU CJ, astfel cum rezultă fără urmă de dubiu din starea de fapt descrisă anterior. Raportat la obiectul contractului și la importanța prestării corespunzătoare a serviciilor de către prestator, dorim să subliniem că prin săvârşirea infracțiunilor indicate s-a adus atingere drepturilor tuturor pacienţilor care ajung să treacă pragul SCJU CJ de a fi trataţi într-un mediu propice efectuării actelor medicale. Este de subliniat în acest context inclusiv faptul că lucrările priveau numeroase reparații capitale în cadrul Clinicii de Radiologie – Oncologie.”, se arată în plângerea penală formulată împotriva STARCONSTRUCT S.R.L.
În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a invocat art. 244 alin. (1) C. pen. „Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.” și alin. (2) al aceluiași articol: ,,Înşelăciunea săvârşită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracțiune, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.”
Reprezentanții spitalului de la acea vreme motivau că unitatea medicală este una dintre cele mai mari din țară și deservește un număr foarte mare de pacienți, care au avut de suferit, din cauza faptului că firma contractată nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în contract.
„Subliniem faptul că infracțiunea de înșelăciune constituie principala formă de lezare a patrimoniului prin nesocotirea încrederii, ceea ce atrage în mod automat o gravitate mai ridicată a faptei. Aceasta cu atât mai mult cu cât SCJU CJ este una dintre cele mai mari unități sanitare din România, deservind un număr ridicat de pacienţi care au ajuns să sufere din pricina manoperelor prin care societatea STARCONSTRUCT S.R.L. a înţeles să obțină venituri în mod injust.
Raportat la starea de fapt descrisă ex ante, considerăm că SCJU CJ a fost indus în eroare de către societatea STARCONSTRUCT S.R.L, alături de administratorul acesteia, prin prezentarea ca adevărat a faptului că lucrările au fost pe deplin și corespunzător efectuate, deşi acest lucru s-a dovedit neadevărat. De altfel, pe parcursul derulării procedurilor specifice recepției lucrărilor efectuate, s-a procedat inclusiv la inducerea în eroare a reprezentanților SCJU CJ care, neavând cunoștințe de specialitate, și în considerarea manoperelor frauduloase exercitate de către societate, au procedat la recepția lucrărilor fără a sesiza caracterul necorespunzător al serviciilor prestate.
Scopul special prevăzut de norma de incriminare constând în obţinerea unui folos patrimonial injust este prezent, dat fiind faptul că societatea a urmărit încasarea unor sume de bani care în realitate nu erau datorate de către SCJU CJ. De asemenea, condiția producerii unei pagube este îndeplinită, dovada în acest sens constând în concluziile Camerei de Conturi Cluj, precum și în Raportul de expertiză tehnică extrajudiciară întocmit de către dl, expert ing. Bojan Vasile la solicitarea SCJU CJ.
Nu în ultimul rând, considerăm că infracțiunea s-a comis prin intermediul unor mijloace frauduloase, în concret apelându-se la falsificarea de înscrisuri de către STARCONSTRUCT S.R.L. cu scopul a se obține un folos patrimonial, agumentele prezentate anterior în cadrul secțiunii dedicate respectivei infracțiuni aplicându-se mutatis mutandis. (…) arătăm faptul că subscrisa se constituie parte civilă, urmând ca pe parcursul urmăririi penale să precizeze cuantumul sumei pe care o pretinde de la persoanele care au săvârșit infracțiunile antemenționate.”, se arată în plângerea penală.