Luni, pe 27 noiembrie 2023, de la ora 11:00, a avut loc deschiderea primului centru regional RetuRO din România, în Bonțida, județul Cluj. Centrele RetuRO consolidează oferta de locuri de muncă verzi în România și pot inspira inițiative și investiții similare. Centrul regional din Bonțida, primul de acest fel din cele 17 ce urmează să fie deschise de către RetuRO, reprezintă esența schimbării culturale și structurale pe care o va aduce SGR în România. Centrul reflectă potențialul locurilor de muncă verzi în economia românească, precum și capacitatea de inovare și dezvoltare a comunităților.

Evenimentul a debutat cu discursul CEO-ului și președintelui RetuRO, doamna Gemma Webb


“Deschiderea primului centru regional RetuRO din România la Bonțida marchează începutul unei transformări profunde și durabile. Acest centru, alături de celelalte planificate și de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată țara, va angaja activ 19 milioane de români, construind astfel cea mai complexă infrastructură de reciclare din țară. În colaborare strânsă cu toți actorii implicați, ne propunem să facem din reciclare un obicei zilnic, o parte integrantă a identității românești, pentru a conduce. România spre un viitor mai verde și responsabil. Bineînțeles, acesta este doar începutul. Vom continua, astfel încât reciclarea să devină și mai ușoară și să transformăm România într-un model de urmat. Iar acesta este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm noi toți. Fiecare doză, fiecare sticlă reciclată, va contribui la o Românie mai curată, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a ceea ce putem realiza când ne unim forțele.”

Marcel Ciolacu, premierul României, a participat online și a declarat că este un eveniment foarte important, în condițiile în care pe 30 noiembrie se va lansa sistemul de garanție returnare în toată țara. „De aceea cred că astăzi vorbim de un moment zero, pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel naţional. Este un moment istoric, care va consemna cel mai ambiţios proiect de economie circulară din România şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional”, a declarat premierul Ciolacu.
De asemenea, la eveniment a participat și ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet

Ministrul Mediului a precizat că acest centru de la Bonțida va fi unul dintre cele care va număra cele 7 miliarde de ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, care vor fi gestionate în fiecare an. „Suntem astăzi la Bonţida, în judeţul Cluj, unde vom inaugura primul centru de numărare şi de sortare a sistemului garanţie returnare. Va fi unul din acele centre care va număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an şi nu pot fi decât optimist astăzi, cu trei zile înainte de lansarea sistemului garanţie returnare, care începe în 30 noiembrie. Sunt optimist că păşim cu dreptul. Este, din ce am văzut, o investiţie care foloseşte cele mai noi tehnologii şi cred că suntem pregătiţi: avem legislaţie, avem sistemul IT. (…) Sunt optimist şi aştept cu nerăbdare să
începem hora reciclării”, a declarat ministrul Mircea Fechet. La eveniment a mai participat și fostul ministru al Mediului, Barna Tánczos, alături de deputatul clujean de la UDMR, Csoma Botond.

Află cum să reciclezi
Trebuie să amintim că Sistemul Garanţie Returnare (SGR) va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023, iar din acel moment românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.  Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.
Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, și vor putea fi identificate după marcajul „Ambalaj cu garanție”, aplicat pe etichetă. Așadar, RetuRO recomandă tuturor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor putea fi răscumpărate în punctele de returnare în baza unei garanții, pentru că nu s-a plătit suma de 50 de bani la cumpărarea produsului și nu sunt marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare SA este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoar pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.