Magistratul de la Curtea de Apel Cluj, Andreea Chiş a candidat în acest pentru Consiliulul Superior al Magistraturii pentru mandatul 2017-2022. Clujeanca noastră s-a pregătit cu un plan de administrare a instituţiei şi a obţinut unul dintre cele trei locuri disponibile pe ţară.

 

Adunarile generale ale instantelor si parchetelor din tara s-au reunit joi, 27 octombrie 2016, pentru a-si alege preferatii in viitorul Consiliu Superior al Magistraturii 2017-2022. Astfel că, procurorii şi judecătorii au trebui să voteze cei mai capabili nouă magistrati din totalul de 33 de candidaţi rămaşi în concurs.

Schema viitorului CSM va fi formata din 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 3 judecători de la curţile de apel, 2 judecători de la tribunale şi 2 judecatori de la judecătorii. În ce îi priveşte pe reprezentanţii procurorilor, un loc va fi ocupat de reprezentantul Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, un loc îi va reveni procurorului de la parchetele de pe lângă curţile de apel, 2 procurori vor proveni de la parchetele de pe lângă tribunale, şi un procuror va fi ales pentru a-i reprezenta pe procurorii de la parchetele de pe lângă judecătorii.

Din informaţiile pe care le avem, la această oră, au fost contorizate voturile exprimate în rândul judecătorilor ÎCCJ şi procurorilor din PICCJ.

 

S-a înscris în cursă pentru condiţii mai bune de lucru la judecători

„Dragi colegi, anul acesta am decis sa candidez pentru o poziţie în Consiliul Superior al Magistraturii în calitate de reprezentant al curţilor de apel. Am făcut acest pas pentru că a venit timpul să mă implic în problemele sistemului judiciar de pe o poziţie care să-mi permită luarea deciziilor, şi nu doar una din care să cer altora să ia decizii pentru mine şi pentru colegii mei. Înainte să fac acest pas, mi-am consultat colegii judecători de la Curtea de Apel Cluj, pentru că în primul rând votul de încredere al celor care mă cunosc cel mai bine lucrând cu mine cot la cot mă putea motiva să merg mai departe după ce doar m-am gândit că aş putea.
Proiectul meu, la secţiunea note cuprinde, la rândul său, cele mai importante proiecte pe care le-am derulat până acum. Ele prezintă, în opinia mea, relevanţă din perspectiva unei astfel de candidaturi, întrucât sunt proiecte pe care vreau să le continui şi după ce voi ocupa poziţia de membru în consiliu, dacă mă veţi alege. Proiectul cuprinde şi propuneri ce vizează problematica mai largă a condiţiilor în care munceşte judecătorul, pentru a putea să-şi facă munca în aşa fel încât să răspundă cât mai bine aşteptărilor foarte mari pe care societatea le are faţă de el.
Cred, însă, că mai important decât orice proiect este omul. Alegeţi omul în care aveţi încredere că va face tot posibilul să realizeze ce a promis, indiferent dacă sunt eu sau altul. Alegeţi pentru voi, şi nu pentru cel ales. Alegeţi omul care este deschis să asculte şi alte propuneri. Alegeţi omul despre care voi credeţi că după ce va deveni membru al consiliului va avea în continuare ochi să vă vadă, urechi să vă asculte şi minte deschisă să încerce să găsească soluţii. Alegeţi omul despre care credeţi că este ca şi voi . Doar el poate să vă reprezinte”, declara Andrea Chiş în meomentul în care şi-a depus candidatura la CSM.

csm

Noua componenta a CSM  pentru 2017-2022

Cei de la Lumea Justiţiei au obţinut rezultatele  din această cursă electorală. Astfel, în viitorul CSM din partea Înaltei Curţi şi Ministerul Public vor intra:

De la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost votate judecătoarele Mariana Ghenă și Simona-Camelia Marcu, iar de la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost ales procurorul Codruţ Olaru.

La celelalte instanțe a fost nevoie de mai mult timp pentru numărarea voturilor, dat fiind faptul că electoatul era mai mare. Însă de la curțile de apel din țari au fost alese judecătoarele Lia Savonea (Curtea de Apel Bucureşti), Nicoleta-Margaretă Tînt (Curtea de Apel Braşov) și clujeanca Andrea-Annamaria Chis (Curtea de Apel Cluj).

De la tribunalele din țară  au ieșit confrom voturilor hudecătoarea Gabriela Baltag (Tribunalul Neamţ)  și judecătorul Dorin Danci (Tribunalul Maramureş)

Pe partea de judecătorii, magistrații au votat doi reprezentanți: Mihai-Bogdan Mateescu (Judecătoria Râmnicu Vâlcea) și Mihai-Andrei Bălan (Judecătoria Timişoara)

La parchete de pe lângă curţile de apel și judecătorii, electori i-au desemnat pe Cristian-Mihai Ban (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti) și Tatiana Toader (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti)

 

Chiş era împăcată cu lupta purtată

Înainte cu o zi de exprimarea voturilor, Andrea Chiş a ţinut public să le mulţumească tutor celor ce au susţinut-o în cursa electorală pentru poziţia de la CSM.

„Multumesc familiei, colegilor judecatori si din alte profesii juridice, prietenilor de pe facebook si din afara lui pentru tot suportul din aceasta perioada. Gandurile voastre bune se contabilizeaza in Univers. Le-am simtit pe toate. Maine sper sa fie un vot prin care sistemul sa aleaga ce e mai bine pentru el si ceilalti din afara.
Zilele acestea, probabil nu intamplator, mi-am amintit cea mai frumoasa poveste despre libertate si iubire, Marele inchizitor, nuvela imaginata de Ivan in Fratii Karamazov. Dostoievski inseamna pentru mine azi ce a insemnat si la 16 ani, cand am citit cartea. Nu poti sa nu-i simti profunzimea”, menţionase Andrea Chiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.