Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni seară, după şedinţa coaliţiei, că s-a ajuns la un acord, astfel încât să existe o plafonare a preţurilor la energie şi gaz, de la 1 februarie.
După aproape cinci ore de discuţii în coaliţie, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că s-a ajuns la un acord, astfel încât preţurile la energie şi gaz să fie plafonate de la 1 februarie. Liderii partidelor aflate la guvernare au decis să nu reducă TVA-ul la 5%, aşa cum ceruseră social-democraţii iniţial.
„Am reuşit să ajungem la un acord, astfel încât la energie plafonul să scadă de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului să crească de la 300 la 500 de kW pentru care se calculează acest preţ. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va însemna că la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat, luni seară, Nicolae Ciucă, precizând că pentru IMM-uri preţul va fi plafonat la 1 leu/kW.
„La gaz, plafonul va scădea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creşte de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40%, de la 33 la 40%, asigurându-se astfel un preţ de 0,221 lei/kW”, a mai adăugat prim-ministrul.
Despre facturile emise greşit
„Am luat decizia ca toate facturile emise greşit să fie stornate şi retrimise, fără ca oamenii să fie debranşaţi sau să plătească penalităţi”, a explicat premierul, menţionând că este vorba de aproximativ un milion de facturi greşite.
Măsurile se vor aplica de la 1 februarie, până la sfârşitul lunii martie, a transmis şeful Executivului, timp în care se va realiza şi o analiză, la finalul căreia vor fi făcute noi propuneri. Întrebat despre impactul acesti măsuri, Ciucă a precizat că, pentru cele două luni de zile, impactul va fi de aproximativ 3 miliarde de lei.
Marţi dimineaţă, guvernanţii vor avea discuţii cu furnizorii şi cu distribuitorii pentru a stabili toate detaliile tehnice care vor fi cuprinse în Ordonanţa Guvernului. Actul normativ va fi promovat cel mai târziu săptămâna viitoare.
Înainte de şedinţa coaliţiei, Florin Cîţu a transmis că liberalii vor propune, drept măsuri pentru combaterea scumpirilor energiei, revenirea la un preţ reglementat, pentru consumatorii casnici, şi găsirea unor variante de compensare de la buget, pentru companii. De cealaltă parte, social-democraţii au susţinut reducerea TVA la 5% pentru energie şi gaze, aplicabilă de la 1 februarie. De altfel, partidul condus de Marcel Ciolacu a propus recalcularea facturilor emise greşit, reducerea plafonului cu aproape 45%, dar şi dublarea volumului compensat la energie şi gaze sau chiar interzicerea debranşării
Sursa: adevarul.ro