Centrul Ratiu pentru Democratie (CRD) lanseaza Premiul Ion Ratiu pentru Jurnalism, cu scopul de a promova si incuraja jurnalismul pus in slujba cetatenilor . Trei organizatii profesionale care vegheaza la respectarea codurilor deontologice – Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie – au fost invitate sa nominalizeze jurnalisti care, pe parcursul anului 2014, au dat dovada de non-partizanat si au aparat interesele cetatenilor prin anchete/investigatii in domeniile: anti-coruptie, politici publice defectuoase si administratie publica deficitara. Laureatul primei ediitii a fost votat de un juriu format din membrii Consiliului Director al CRD.
Redactorul sef al Gazetei Sporturilor, jurnalistul Catalin Tolontan, a primit majoritatea voturilor, el fiind nominalizat „pentru ca a realizat si publicat cele mai de impact investigatii de presa din ultimii ani, intr-o publicatie cu profil sportiv. Pentru ca a demonstrat ca poti face presa si la mogul, ca poti sa deranjezi interesele patronului si sa-ti pastrezi coloana vertebrala. Pentru ca si-a protejat aceasta independenta prin competenta profesionala si printr-un management care a adus bani patronului, nu viceversa”.
Decernarea Premiului Ion Ratiu pentru Jurnalism va avea loc in cadrul evenimentului anual CRD Workshop (5-7 iunie 2015), care propune publicului ateliere, mese rotunde si dezbateri pe teme dintre cele mai diverse, de la „Noul sistem electoral romanesc” pana la „Libertatea presei prin prisma consumatorului de media”. CRD Workshop isi propune promovarea „democratiei ca mod de viata” – principiu formulat si respectat de „cel mai bun presedinte pe care Romania nu l-a avut niciodata”, Ion Ratiu (6 iunie 1917 – 17 ianuarie 2000), oponent al comunismului si avocat al democratiei pe tot parcursul vietii sale. Revenit in tara in 1990, dupa 50 de ani de exil, Ratiu s-a implicat in politica – a candidat in 1990 la alegerile prezidentiale, a fost membru al Camerei Deputatilor si a reprezentat Romania, ca ambasador, la NATO – dar a luptat si pentru libertatea presei, conditie absolut necesara unei democratii functionale. In acest sens, inca din primele zile de dupa intoarcerea sa acasa,
s-a zbatut pentru infiintarea unui ziar si a unei televiziuni care sa se opuna instrumentelor de propaganda transmutate din perioada comunista. A reusit doar pe jumatate – in 10 mai 1991 a aparut primul umar al ziarului Cotidianul; avizul pentru deschiderea unei televiziuni nu l-a primit niciodata.