Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate modul în care securiștii clujeni îi urmăreau pe preoții greco-catolici sau pe membrii Bisericii Baptiste. Conform documentelor, securiștii au împiedicat hirotonisirea unor preoți din Cluj-Napoca, Bujor Gh. Mesaros Simion și Prundus Augustin. Pe vremea comuniştilor, în adunările religioase se infiltrau turnători, care dădeau informaţii Securităţii. Ulterior, celor turnaţi li se făcea un dosar şi mulţi dintre ei înfundau puşcăriile.
Pe vremea comunismului, religia era un subiect tabu. Mulţi dintre creştini au ajuns la centrele de reeducare, unde majoritatea au şi murit. Trimiterea lor după gratii a fost posibilă cu ajutorul turnătorilor, care participau la slujbele religioase şi apoi dădeau note informative Securităţii. Gazeta de Cluj vă prezintă o serie de note informative date de informatori din cadrul cultelor religioase.
”S-a prevenit hirotonisirea secretă a unor preoți (la 24 martie 1979 s-a realizat prinderea în flagrant a episcopului Dragomir Ioan din Baia Mare și Botiza Ioan din Cluj-Napoca, care au încercat să hirotonisească clandestin pe Bujor Gh. Mesaros Simion și Prundus Augustin), catehizarea de tineri, întocmirea, multiplicarea și difuzarea de materiale mistico-religioase, transmiterea pe diferite căi ocazionale de mesaje unor reprezentanți ai Vaticanului și altor personalități cultice din Franța, RFG etc.(este cazul lui Sabău Gh, fost preot greco-catolic care a intenționat trimiterea în exterior a unor materiale cu un conținut ostil statului nostru).
În cazul ”Apelul”, organele de securitate au continuat anchetarea informativă a unor clerici și laici selecționați a fi suspecți pe această linie continuând a întreprinde măsuri pe linia ordinelor rezultate din programul de măsuri, a indicațiilor și instrucțiunilor pe linie profesională pentru identificarea autorului lor.
Raportăm că în perioada ianuarie 1979 – decembrie 1980 organele de securitate și-au diversificat măsurile preventive acordând un rol important atragerii colectivelor de oameni ai muncii a factorilor educaționali. Astfel, un număr de 44 de elemente fanatice, pretabile la acte de dezordine și de natură protestatară au fost date în grija colectivelor de oameni ai muncii. S-au făcut 40 de informări la organele de partid județene, cuprinzând activitatea de recrudescență religioasă ca urmare a incitării din exterior, ori alte cazuri mai deosebite pe această linie. Prin combinații informative au fost determinate 22 de elemente să renunțe la comiterea unor acte de natură protestatară în scopul obținerii aprobării de a pleca definitiv din țară. Au fost efectuate 65 de avertizări dintre care 30, pentru curmarea activității unor elemente greco-catolice și ortodoxe. În continuarea organelor noastre acționează pentru prevenirea inițierii unor acțiuni dușmănoase de către elemente ostile din cadrul cultului ortodox și a fostului cult greco-catolic: T. Herineanu, Andreicuț Ioan., Pop Gavril., Flueraș V., Prundus Augustin, Ungureanu Vasile, Dancu Gavril, Gorcea Romulus, etc. Raportăm că în prezent am reactivat planurile de măsuri în probleme culte-secte acționându-se cu fermitate pentru aplicarea sarcinilor și măsurilor rezultate din programul de măsuri al DSS”, arată documentul extras din arhivele CNSAS. Acest document este semnat de Șeful Securității Colonel Dumitrascu N. și de Șeful Serviciului Pușcaș I.
Securiștii clujeni cu ochii pe doi studenți, un tâmplar și un tipograf
Un alt document data în 4.03.1981 și transmis către M.I. Direcția I-a Serv IV, având caracter strict secret, arată cum securiștii i-au identificat pe clujenii care au aderat la ”Comitetul de apărare a religiei și al libertății de conștiință”, înființat de Pavel Nicolescu din București.
”La ordinul dvs telefonic din data de 30.01.1981 privind efectele măsurilor întreprinse împotriva elementelor care desfășoară activitate ostilă sub acoperirea religiei, în perioada 1979-80, raportăm următoarele: sub influența unor organizații religioase reacționare din occident, a emisiunilor incitatoare ale postului de radio ”Europa Liberă”, a propagandei dușmănoase și emigraționiste desfășurată de emisarii cultici, elemente fanatice din cadrul cultelor neoprotestante precum și unii foști preoți greco-catolici li-au intensificat activitatea ostilă statului nostru. invocând pretinsa lipsă de drepturi, interpretând în mod eronat și tendențios unele prevederi ale actelor normative în vigoare, în vara anului 1979, elemente aparținând cultului baptist au aderat la așa-zisul ”Comitet de apărare a religiei și al libertății de conștiință”, înființat de Pavel Nicolescu din București. La acest ”comitet”, afiliat organizației reacționare religioase ”Solidaritatea Creștină Internațională” cu sediul Zurich – Elveția au aderat de pe raza noastră de activitate: Radu Căpușan, linotipist la ”Poligrafia”, Teodosiu Ioan, tâmplar la ”Libertatea”, Codoreanu Viorel, student la UMF Cluj, Enyedi Iosif, student la Institutul Agronomic și Balasa Marin, student la Conservatorul ”Gh. Dima”. În activitatea lor ostilă de denigrare și calomniere a politicii statului nostru, de dezinformare a opiniei publice cu privire la situația reală a cultelor și bisericilor din țara noastră, membrii așa-zisului ”Comitet” au reușit să polarizeze în jurul lor și alte elemente cultice nemulțumite. Sub influența propagandei ostile din occident și invocând pretinsa lipsă de drepturi, faptul că în România nu s-ar putea realiza pe plan social-profesional, fiind supuși la ”discriminări”, arată documentul.
Penticostali cu acordeoane
Gazeta de Cluj a mai prezentat cazul unui turnător clujean la Securitate, penticostalul Someşan Ioan care se întâlnea cu securistul Lăzăroiu N. În 9 iulie 1964, Someşan a făcut următoarea turnătorie.
“În ziua de 29 iunie sursa a făcut o vizită la familia lui Vereş din strada Observatorului. Când sursa a sosit acolo casa era plină cu mai mulţi din comunitatea maghiară şi din Someşeni, Simondea Iacob. Au fost adunaţi pentru rugăciune, dar când sursa a sosit acolo au căutat a spune că a făcut o vizită familiei Veres, pentru faptul că are un nou născut în casă.(…) În comunitatea maghiară din strada Cepei nr 6 de continuă tot manifestaţii cu caracter dizident. Sânt influenţaţi de Veres şi Bontho Fery. Sursa a discultat cu Pop Nicolaie şi cu Pop Ionel, secretarul de la Oradea, care arată că fac bine ceea ce fac. Arătând că de aceea curge atâta lume acolo, pentru faptul că numai acolo sânt bucurii”, arată documentele.
După ce persoanele care au fost turnate au fost “instrumentate” de securişti, li s-au făcut dosare.
“Asupra lui Vereş Ioan din Cluj, str Observatorului s-a deschis dosar de verificare prealabilă deoarece fiind conducătorul adunărilor penticostale maghiare din Cluj str Cepei, desfăşoară activităţi ilegale pe linia cultului penticostal, prin ore de stăruinţă vindecarea bolnavilor prin rugăciuni, etc. În ziua de 19 iulie, susnumitul va avea botezul copilului. În acest sens a invitat penticostali din alte localităţi pentru a participa cu acordeoane. Pop Ioan se află în atenţia organelor Crişana iar Pop Nicolae în atenţia organelor serv. Rai. Dej”, arată notele.
Doi pastori penticostali, foşti turnători la SECU
- NICOLAE POP, pastorul penticostal al judeţului Cluj şi al Bisericii Nr. 1 „Carpaţi” Cluj-Napoca, alias/aka informatorul ”VALERIAN / VALERIAN IOAN”, născut la 6 Aprilie 1919, în Comuna Căprioara, Judeţul Cluj, fiul lui Ilie şi Nastasia.
- IOAN HUDREA, ex-pastor al Bisericii Penticostale Nr. 1 Turda, Jud. Cluj, alias/aka informatorul „TOMA VIRGIL”, născut la 6 Martie 1934, în Deleni, Jud. Cluj, fiul lui Ioan și Victoria.