Cotidianul italian „Il Giornale” a publicat zilele trecute un amplu material despre o presupusă reţea de infracţionalitate internaţională, care contra unor şpăgi mici, dar numeroase, reuşeşte să treacă mii de oameni zilnic peste frontierele din partea estică şi centrală a Europei, ocolind toate măsurile de prevenire a pandemiei de Covid-19. 

Publicaţia amintită citează în sprijinul afirmaţiilor o serie de martori cu cetăţenie moldovenească şi afirmă că este vorba de un fenomen, nu de cazuri izolate, sumele care ajung în buzunarele vameşilor de la Giurgiuleşti, judeţul Galaţi (în fapt, poarta de intrare în Uniunea Europeană) fiind fabuloase.

„Acest trafic ilicit nu este în niciun caz ascuns, dimpotrivă, are o publicitate explicită.

«Transport pasageri si colete» poate fi citit atât pe unele pagini de Facebook, cât şi pe cărţi de vizită distribuite între cetăţeni, completate cu numere de telefon (italiene şi moldoveneşti) şi rute ilustrate, ca într-un fel de agenţie de turism. Destinaţii obişnuite în «Cizmă» sunt nu numai Roma, ci şi Milano, Trento, Padova, Treviso şi Belluno. Pentru a putea folosi serviciul sunt suficienţi 100 de euro”, scrie publicaţia italiană.

„În piaţa Ezio Tarantelli, o zonă la sud de Roma, nu departe de Tor di Valle, se încheie cursa a multor autobuze cu plăci de înmatriculare moldoveneşti. Sosirile au loc non-stop, având în vedere că capitala ar fi una dintre cele mai populare destinaţii. Vehiculele cu o placă de înmatriculare străină transportă nu numai oameni, ci şi alimente şi necesităţi de bază”, continuă relatarea.

Surprinzător, şoferii de autocare recunosc că afacerea le merge din plin câtă vreme din cauza pandemiei cursele aeriene dintre România şi Italia sunt suspendate.

„«Suntem aici toată sâmbătă şi duminică până la 14:00», spune unul dintre şoferi, cu relativ calm.

«Da, zborurile sunt închise, este adevărat. Dar cu autobuzul putem intra».

Toate la preţuri accesibile.

«100 de euro, iar persoana rămâne aici, puteţi plăti şi la sosire. Plecăm miercuri din centrul oraşului Chişinău, după 36 de ore ajungem la Roma, Anagnina, între 14:00 şi 8:00», explică interlocutorul.

Şi dacă controalele anticovidiene sunt efectuate la Anagnina, cei care se duc în Piazza Tarantelli nu vor găsi niciun filtru sanitar. Noii sosiţi coboară din autobuz şi pleacă nestigheriţi mai departe, unii cu cunoscuţi care au ajuns să le ridice cu maşina, alţii folosind trenul”, continuă relatarea din „Il Giornale”.

Citeste mai mult: adev.ro/qeo9z6

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.