”Răsturnare de situație: liderii occidentali, care anterior îl criticau aspru pe Trump, sunt acum dornici să lucreze cu el”scrie presa din Ungaria, țara europeană al cărui lider, Viktor Orban. E cel mai apropiat de noul președinte al SUA.

”De exemplu, ministrul britanic de externe l-a numit în declarații anterioare pe Trump „sociopat simpatizant neonazist” și „rasist”.
Suntem martorii unor evoluții interesante pe scena internațională. Liderii occidentali care anterior îl criticau vehement pe Trump îl felicită acum călduros și chiar așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el. După cum am scris în articolul nostru care rezumă felicitările liderilor mondiali, Ursula von der Leyen, printre alții, a lăudat victoria prezidențială a lui Donald Trump.

„Cele mai sincere felicitări pentru Donald J. Trump. UE și SUA sunt mai mult decît aliați”, a scris președintele Comisiei Europene pe pagina sa de social media. El a adăugat: „Suntem legați de un parteneriat adevărat care unește 800 de milioane de cetățeni. Așadar, să lucrăm împreună pentru o agendă transatlantică puternică”.

De amintit, totuși, că Von der Leyen, în calitate de fost ministru german al apărării și în prezent președinte al Comisiei Europene, și-a exprimat adesea îngrijorarea cu privire la poziția lui Donald Trump față de NATO și alianța transatlantică, și abordarea sa a relațiilor internaționale și a problemelor legate de democrația globală.
De exemplu, ea a criticat aspru sugestia lui Trump conform căreia membrii NATO ar trebui să își mărească cheltuielile militare pentru a răspunde cererilor sale, observînd că acest punct de vedere este în contradicție cu scopul alianței.
Dar se știe, de asemenea, că Von der Leyen a fost printre cei care au pus la îndoială dorința lui Trump de a se alia cu lideri precum Vladimir Putin și, de asemenea, l-a criticat pe Trump pentru poziția sa adesea conflictuală cu aliații, despre care a spus că subminează valorile democratice și stabilitatea.

Von der Leyen l-a îndemnat pe Trump să susțină în mod clar valorile democratice în detrimentul diplomației personale cu figuri autoritare.
Pînă în prezent, politica lui Von der Leyen s-a concentrat pe sprijinirea războiului, în special prin politica sa față de Ucraina și Rusia.
În schimb, Trump, un susținător al păcii și al diplomației, acordă prioritate soluționării conflictelor și promovării negocierilor, ceea ce este radical diferit de poziția lui Von der Leyen.

Acest dezacord ar putea provoca tensiuni semnificative între UE și SUA, mai ales dacă Trump reușește să își impună politica de pace. Comisia Europeană, deja disprețuitoare față de opiniile și criticile de dreapta, este probabil să devină și mai închisă față de poziția pro-pace a lui Trump, ceea ce ar putea duce la noi fricțiuni diplomatice.

Printre cei care l-au felicitat se numără și David Lammy – ministrul britanic de externe – care l-a criticat frecvent pe Donald Trump.
„Felicitări pentru victoria lui Donald Trump. Regatul Unit nu are un prieten mai bun decît Statele Unite, cu o relație specială – pe ambele părți ale Atlanticului – care datează de peste 80 de ani.
Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu dvs. în anii următori.” – a declarat ministrul britanic de externe pe pagina sa de socializare.

Ministrul britanic de externe David Lammy – un parlamentar laburist britanic – este renumit pentru faptul că este unul dintre cei mai puternici susținători ai justiției sociale, și ca atare, a criticat în mod repetat politicile interne ale lui Donald Trump, în special în ceea ce privește minoritățile și imigrația.

După cum se știe, Lammy a condamnat anterior retorica și politicile lui Trump, inclusiv restricțiile de intrare a musulmanilor și remarcile dezbinătoare privind problemele rasiale, afirmînd că acestea încalcă principiile egalității și justiției.
David Lammy consideră că aceste acțiuni sunt exemple periculoase de naționalism care subminează idealurile democratice atît în Statele Unite, cît și la nivel internațional – consolidînd stereotipurile negative și subminînd coeziunea socială (globală).
De fapt, în declarații anterioare, el l-a numit pe Trump „sociopat simpatizant neonazist” și „rasist”.
Cu toate acestea, Lammy a indicat că va găsi un teren comun cu Trump, dacă este necesar, în cazul în care Trump revine la putere.

De asemenea, Emmanuel Macron s-a numărat printre cei care l-au felicitat și a spus fără menajamente: „Sunt gata să lucrăm împreună, așa cum am făcut-o timp de patru ani – cu credința voastră și a mea, cu respect și ambiție; pentru pace și prosperitate continue”. Într-o altă postare, el a adăugat că a vorbit recent cu Olaf Scholz, cu care „așteaptă cu nerăbdare să lucreze pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai suverană în acest nou mediu”.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că Emmanuel Macron l-a criticat frecvent și pe Donald Trump în ceea ce privește politica externă și problemele internaționale, în special cu privire la rolul global al SUA și la abordarea sa față de acordurile multilaterale.
De exemplu, el a reacționat deosebit de dur la decizia lui Trump de a se retrage din acordul nuclear cu Iranul. După cum se știe, Franța, Germania și Regatul Unit și-au exprimat îngrijorarea într-o declarație comună, afirmînd că acordul era important pentru securitatea internațională.

De asemenea, Macron a criticat deschis politicile lui Trump privind schimbările climatice, în special decizia sa de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Macron a calificat-o apoi drept o „greșeală” și a făcut apel la acțiuni internaționale privind clima.
De asemenea, este bine cunoscut faptul că președintele francez a considerat că unele dintre politicile economice ale lui Trump sunt problematice – de exemplu, criticîndu-l pentru impunerea de tarife, despre care spune că au îngreunat relațiile comerciale dintre SUA și UE.
În ceea ce îl privește pe acesta din urmă, Macron și Trump s-au confruntat frecvent în cadrul reuniunilor G7, mergînd pînă la a avertiza cu o ocazie că, dacă Trump nu își schimbă poziția cu privire la tarife și la alte chestiuni controversate, Franța nu va semna declarația comună a G7” mai scrie presa ungară. (Traducere și adaptare B.T.I.)

inpolitics.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.