Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, i-a transmis printr-un mesaj ministrului Justiţiei, Ana Birchall, că membrii CSM care nu se prezintă la şedinţe încalcă legea şi „se cred Dumnezei pe pământ”, deşi „roata morii se-nvârteşte”.

Viorica Costiniu i-a transmis un mesaj Anei Birchall prin care îi atrage atenţia că în situaţia în care un procuror sau un judecător refuză să intre la şedinţă, ar fi exclus din magistratură. Preşedintele de onoare al AMR face, astfel, o comparaţie cu membrii CSM care nu se prezintă la şedinţele convocate de preşedinte şi care „se cred Dumnezei pe pământ”.

„Indiferent de deficienţele de comunicare, de conlucrare, nu există nicio normă legală care să oblige preşedintele CSM, indiferent cine e, să stabilească agenda plenului după cea a ministrului Justiţiei, oricare ar fi acesta. Obligaţia care i se incumbă ministrului Justiţiei, ca şi tuturor celorlalţi membri CSM, indiferent dacă sunt aleşi sau de drept, este să ia act de agendă şi să participe la şedinţă, care reprezintă prioritate faţă de alte activităţi desfăşurate de membrii aleşi. Boicotul procurorilor din secţie este unul politic, se vede din univers, din cosmos, şi sunt aşa de «curajoşi» pentru că ei consideră că au spatele asigurat şi încalcă cu frenezie legile, normele deontologice şi cele penale, care vor trebui activate faţă de cei care încă se cred Dumnezei pe pământ”, spune Viorica Costiniu în mesajul transmis Anei Birchall.

Preşedintele de onoare al AMR spune că Adina Florea ar trebui să dea în judecată CSM şi să ceară daune morale, deoarece nici după şase şedinţe nu s-a reuşit validarea sa la SIIJ. Despre faptul că procurorii lipsesc „în mod organziat”, Costiniu spune că este „un abuz cras de serviciu”, pentru care „alţii ar fi fost de mult suspendaţi şi deferiţi justiţiei”.

„Un coleg de-al lor a câştigat, prin prestaţia profesională, două concursuri. Referitor la cel de-al doilea din iunie, procurorii lipsesc în mod organizat, (i)responsabil, printr-un abuz cras de serviciu. Alţii ar fi fost de mult suspendaţi şi deferiţi justiţiei, refuzând, în ochii lumii, să participe la şedinţa plenului pentru validarea concursului. În opinia mea, dna. A. Florea ar trebui să dea în judecată CSM-ul pentru a-i plăti daunele materiale şi morale”, spune Costiniu în mesajul său.

Aceasta face o comparaţie cu un judecător sau procuror care ar refuza să intre în şedinţă: „Dacă un procuror ori judecător ar refuza să intre în şedinţe, de mult ar fi fost exclus din magistratură”.

„Procurorii din secţie promovează anarhia, sfidarea legilor, excesul de putere în detrimentul legii şi al moralei, degringolada în sistem, conjugarea cu interesele politicului, oricare ar fi acesta ca nuanţă, ca substanţă”, mai spune Viorica Costiniu.

Preşedintele de onoare al AMR îi atrage atenţia ministrului Justiţiei că „roata morii se-nvârteşte” şi că „ulciorul nu merge de multe ori la apă”: „Am convingerea că nu agreaţi o astfel de stare de lucruri care defăimează justiţia prin exponenţii ei reprezentativi care se cred veşnici la cârmă şi ignoră o zicală: roata morii se-nvârteşte…, ori ulciorul nu merge de multe ori la apă”.

Şefa CSM, Lia Savonea, a anunţat, marţi seară, că va sesiza CCR privind un conflict între aceasta şi acţiunile ministrului Justiţiei Ana Birchall.

„În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei Ana Birchall”, a anunţat, marţi, Lia Savonea.

Potrivit şefei CSM, CCR va fi sesizată din două motive: „Primul: ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activtatea de urmărire penală. Al doilea – acţiuni de subminare a autorităţii CSM în calitatea sa constituţională de garant al indepenendenţei justiţiei”, a spus Savonea.

Reacţia a venit după ce mai mulţi procurori CSM au lipsit de la plenul de marţi, nefiind întrunit cvorumul. Pe ordinea de zi se afla validarea Adinei Florea la şefia Secţiei Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here