Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, s-a întâlnit cu conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) și a abordat tematica independeței justiției și a statului de drept, în vizita sa oficială în România.

La sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție, vizita de lucru a fost efectuată de către judecătorul Guido Raimondi, grefierul șef al CEDO, Roderick Liddell și judecătorul român la CEDO, Iulia Antonella Motoc. La întâlnirea cu înalţii reprezentanţi CEDO au participat judecători şi magistraţi asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Simona Camelia Marcu, judecător al Înaltei Curţi, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi conducerea instanţei supreme, reprezentată de preşedinte şi vicepreşedinţi.

Judecătorii instanţei supreme au susţinut necesitatea ratificării cât mai curând posibil a Protocolului nr. 16 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, acesta fiind un mijloc extrem de eficient de a da substanţă dialogului dintre jurisdicţiile naţionale şi CEDO şi de a asigura un sistem de justiţie independent.

Tema centrală a intervenţiei domnului preşedinte Guido Raimondi a fost independenţa justiţiei, în acest context fiind subliniată importanţa dialogului între instanţele naţionale şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, prin jurisprudenţa sa, consacră şi susţine acest principiu ca o componentă de bază a dreptului la un proces echitabil. În cadrul dialogului ce a avut loc, au fost abordate mai multe probleme de actualitate privind independenţa justiţiei şi a fost subliniată deschiderea judecătorilor români spre însuşirea şi aprofundarea valorilor şi principiilor consacrate prin jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului”, a transmis, vineri, ICCJ.

La rândul său, preşedintele CEDO a vorbit despre independenţa justiţiei şi statul de drept, care garantează un proces echitabil oricărei persoane într-o democraţie.

Guido Raimondi s-a întâlnit vineri și cu premierul Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here