Președintele Tribunalului Cluj, judecătoarea Luca Emese, alături de soțul ei Marius, au închiriat o parcelă de teren de la Composesoratul Muntele Băișorii.  Un raport emis de Prefectura Cluj în anul 2013, în urma unui control la composesorat, dezvăluie că Emese și Marius Luca au închiriat parcela la prețul de numai 10 lei/an. Potrivit unui proces verbal al adunării generale încheiat în anul 2008, de acest tarif pot beneficia numai membrii composesori, însă inspectorii din cadrul Prefecturii Cluj au descoperit în urma activității de control că președintele Tribunalului Cluj nu se regăsește în registrul de membri. 

Președintele Tribunalului Cluj, Luca Emese, pare a fi membru al composesoratului Muntele Băișorii, după ce un raport de control întocmit de Prefectura Cluj în anul 2013 a ieșit la iveală.  Potrivit documentelor, Marius și Emese Luca plătesc numai 10 lei pe an în schimbul unei suprafețe de teren de 750 de metri pătrați pe care au închiriat-o în anul 2012. De aceste drepturi ar putea beneficia numai membrii composesorii, iar persoanele din afara composesoratului ar trebui să achite o chirie de 0,3 euro/metru pătrat în fiecare an. Nu se știe care a fost înțelegerea dintre soții Luca și Maria Cirebea la momentul în care a fost semnat contractul, însă un lucru este cert, raportul întocmit de inspectorii Prefecturii Cluj arată clar că  Marius și Emese Luca nu se regăsesc în registrul de membrii composesori.

Composesoratul Muntele Băișorii, cu binecuvântarea Mariei Cirebea, i-a făcut un cadou familiei Luca sau, mai bine spus, o pomană. În timp ce membrii composesorii au fost trimiși la colț și puși să-și aștepte rândul ani de zile dacă vor să primească câteva firimituri după „prada” celor mai influenți oameni ai Clujului, asta dacă vor mai rămâne firimituri. 

Președintele Tribunalului Cluj a uitat să-și treacă terenul închiriat în declarația de avere

Potrivit declarației de avere completată în anul 2022, președintele Tribunalului Cluj, Luca Emese, a obținut în anul 2021, pentru activitate de judecător, suma de 245.954 de lei, mai precis 20.496 lei pe lună. Familia Luca deține nu mai puțin de patru terenuri în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, cu o suprafață totală de aproximativ 2500 de metri pătrați, un teren agricol de 5 ha în lucalitatea Lunca Mureșului, județul Mureș, trei terenuri în intravilanul localității Roșiori, județul Bihor, cu o suprafață totală de 2,4 ha, un teren extravilan în localitatea clujeană Măguri Răcătău  cu o suprafață de 4425 de metri pătrați și un teren intravilan de 2553 metri pătrați în localitatea Smida. Nicăieri nu este menționată închirierea terenului de la Muntele Băișorii, însă suprafața infimă de 750 de metri pătrați ar fi pălit în fața celorlalte terenuri care se întind pe câteva zeci de hectare. Pe lângă cele 10 imobile pe care le are, familia Luca nu a declarat că ar deține vreo cabană în Muntele Băișorii, cu toate că localnicii susțin că președintele Tribunalului Cluj a ridicat o casă de vacanță pe terenul închiriat de la composesorat. 

Nu mai e un secret pentru nimeni că Stațiunea Muntele Băișorii a devenit punctul de întâlnire al celor mai influenți oameni din județul Cluj. După ce Composesoratul Muntele Băișorii a ajuns pe mâna Mariei Cirebea, aceasta a încheiat zeci de contracte de închiriere pentru diferite parcele de teren cu mai multe persoane sus-puse din județul Cluj. Localnicii susțin că aceste persoane au profitat de funcțiile pe care le dețin și de problemele de la composesorat pentru a-și atinge scopurile. 

Lista continuă…

Marian Laurentiu Agrigoroaie este avocat definitiv, membru al Baroului Cluj din data de 06 februarie 2006. Acesta a încheiat un contract cu Composesoratul Muntele Băișorii în anul 2012 în vederea închirierii unei parcele de teren cu o suprafață de 1057 mp, în schimbul căreia s-a stabilit că trebuie să plătească 100 de euro/an, fiind închiriată la valoarea de numai 0,09 euro/mp/an. Nici în acest caz nu a fost respectat procesul verbal încheiat la adunarea generală din anul 2008 prin care s-a stabilit tariful de 0.3 euro/mp/an, dar cine mai ține cont de lege când poți primi un teren generos într-o stațiune montană în schimbul unei sume infime.

Pe lista beneficiarilor se alătură și familia de medici clujeni Viorel și Simona Manole, care au închiriat în anul 2012 o parcelă de teren cu o suprafață de 1000 de metri pătrați. Nici de această dată nu a fost încheiat un contract în acord cu prevederile stabilite de procesul verbal, fiind stipulată suma de 0,1 euro/mp/an. Ceea ce înseamnă că pentru această suprafață cei doi medici trebuie să plătească 100 de euro pe an. O nimica toată dacă luăm în considerare salariile încasate de cei doi soți anual. Simona Manole este medic primar de radiologie imagistică la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, asistent universitar doctor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și își desfășoară activitatea și în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Soțul său, Viorel Manole, este  medic specialist în chirurgie cardiovasculară la Institutul Inimii. Potrivit declarației de avere a Simonei Manole, cei doi au încasat venituri de peste 600.000 de lei în anul 2021, respectiv peste 51.000 de lei pe lună. Medicul Simona Manole a notat în declarația de avere și terenul închiriat de la Composesoratul Muntele Băișorii în anul 2012, însă suprafața este total diferită. Dacă în raportul întocmit în urma controlului efectuat de Prefectura Cluj se arată că a fost închiriată o parcelă de teren cu o suprafață de 1000 de metri pătrați, în declarația de avere este menționat că a fost închiriat un teren de 2000 de metri pătrați, exact în același an.

Pe listele întocmite de inspectorii din cadrul prefecturii Cluj apare și numele actualului primar din comuna Iara, Ioan Dorin Popa, care a închiriat în anul 2010 o parcelă de teren cu o suprafață de 5000 de metri pătrați. Putem spune că edilul a fost extrem de norocos pentru că a prins o ofertă mai ceva ca de black friday și a reușit să închirieze terenul la un preț de zece ori mai mic decât cel stabilit în înscrisurile oficiale. Mai exact, Composesoratul Muntele Băișorii a stabilit că Ioan Dorin Popa poate închiria terenul cu numai 0,03 euro/mp/an, fiind nevoit să achite o sumă de 150 de euro pe an. 

Nici medicul clujean Gabriel Adrian Bărbos nu a putut să stea de-o parte când a văzut prețurile la care se închiriază parcele de teren în localitatea Muntele Băișorii și a reușit să intre în posesia unei suprafețe de teren de 1000 de metri pătrați în schimbul sumei de 100 de euro pe an. Gabriel Adrian Bărbos s-a aflat în centrul unui scandal de proporții în anul 2017, când era medic anestezist șef la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj, iar în paralel era angajat la clinica privată Lukmed, patronată de profesorul Mihai Lucan. Alături de alți medici de elită,  Gabriel Adrian Bărbos a fost acuzat că a produs un prejudiciu în sumă de 5.13 milioane lei.

Potricit procurorilor DIICOT medicii “au înlesnit punere în aplicare a rezoluţiei infracţionale în considerera căreia a avut loc constituirea grupului, a persoanei vătămate ICUTR prejudiciind patrimoniul acestei instituţii cu o sumă în cuantum de 5.169.406 lei astfel cum este evidenţiată până în acest stadiu al instrucţiei penale, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, spitalizarea unui număr mare de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, toate realizate în beneficiul SC Lukmed SRL”. 

De asemenea, „se relevă că o mare parte dintre pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale, au fost transferați în aceeași zi din incinta clinicii aparținând SC LUKMED SRL în Secția ATI din cadrul I.C.U.T.R. pentru monitorizare postoperatorie, fapt realizat, printre altele cu acordul suspectului BĂRBOS ADRIAN GABRIEL, în calitatea sa de medic anestezist în cadrul ambelor entități implicate”, potrivit DIICOT Bucureşti.

Neregulile de la Composesoratul Muntele Băișorii în ceea ce privește modul în care s-au inchiriat parcelele de teren au fost sesizate și consemnate în raportul de control al Prefecturii Cluj încă din anul 2013. 

Potrivit raportului, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj s-au deplasat la „sediul composesoratului”, adică acasă la domiciliul Mariei Cirebea Maria, în localitatea Muntele Băişorii, iar la solicitarea Instituției Prefectului Județului Cluj au centralizat contractele de închiriere/concesiune încheiate de composesorat cu diverse persoane fizice şi juridice și încasările composesoratului în perioada 2008-2012. Din informațiile primite rezultă un număr de 347 de contracte încheiate în perioada 2008-2012, toate fără număr doar datate. Din moment ce nu există un număr de ordine apare suspiciunea că aceste contracte nu pot fi urmărite şi controlate. 

„În acelaşi timp Instituția Prefectului Județului Cluj a solicitat O.C.P.I. a județului Cluj copii xerox după extrasul de informare a cărților funciare aparținând composesoratului Muntele Băişorii. Solicitarea s-a întemeiat pe faptul că cei care închiriază teren de la composesorat aveau obligația contractuală ca în termen de 1 an pe cheltuiala lui să efectueze toate demersurile în vederea dezmembrării suprafeţei închiriate în vederea notării în cartea funciară rezultată. 

Având în vedere că Composesoratul Muntele Băişorii a refuzat să pună la dispoziția reprezentanților Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj contractele de închiriere şi concesionare în copie xerox motivând refuzul că, conțin date cu caracter personal, s-au comparat datele oferite din centralizarea efectuată de Direcția Generală a Finalelor Publice Cluj cu cele oferite de O.C.P.I. a județului Cluj. Extrasele de informare au fost centralizate de Instituția Prefectului Județului Cluj şi au fost în număr de 542 de cărți funciare.”, arată raportul întocmit de Prefectura Cluj.  

În timp ce unii își umflă conturile după ce au închiriat terenuri de la Composesoratul Muntele Băișorii, membrii composesori se tem că vor rămâne fără niciun petic de pământ, după ce Maria Cirebea s-a instalat ilegal la conducerea structurii și a început să organizeze composesoratul după bunul plac. Cu toate că vorbim despre o zonă turistică, care s-a dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, oamenilor nu le-au fost repartizați niciodată bani sau lemne de foc în cei 23 de ani de funcționare, ba chiar au fost nevoiți să lupte în instanță pentru a-și recăpăta drepturile.

Zona s-a dezvoltat, au apărut investitori, însă conturile composesoratului au rămas la fel de goale, cel puțin în înscrisurile oficiale. Începând cu anul 2008, Cirebea Maria s-a pus stăpână pe asociație, devenind secretar, în ciuda faptului că aceasta nu avea dreptul să ocupe această funcție pentru că nu deținea calitatea de membru composesor. Tot de atunci, Composesoratul Muntele Băișorii a fost condus de diferite persoane care s-au instalat ilegal în consiliul director, au fost convocate Adunări Generale de către anumite persoane care nu erau mandatate să facă acest lucru și au fost încheiate procese verbale fără a se ține cont de prevederile legale. Maria Cirebea a fost acuzată de nenumărate ori de membrii composesori că este mână în mână cu mafia pădurilor din Apuseni și cu toate că au avut loc defrișări masive în zonă, nu s-a luat în calcul despăgubirea membrilor. Aceasta motiva la acea vreme că banii proveniți din vânzarea materialului lemnos sunt valorificați pentru a achita paza pădurii.

4 COMENTARII

  1. S-a descoperit gaura macaroanei de către curtea de conturi. Bravo, pe cei mari nu i-ați afișat, sa vedeți ce e in Feleacul, in Polocsay, terenuri ale statului uitate și date ….

  2. Sa ii gie rusine la doamna judecator. Asta e caz de coruptie. Tocmai aia cu salarii colosale primesc cadouri dinastea. Oare pe cine a trebuit sa scape de puscarie pentru acest cadou de la Baisoara?

  3. Câtă corupție în acest județ ,rușine să vă fie !noi oamenii de rând pierdeam procesele cu dreptate de partea noastră ! Persoanele influente câștigă procesele cu ajutorul acestor judecători , și eu trec printr-o situație dificilă ,plătesc avocați care nu-i interesează, să primească bănuiți și restul cu Dumnezeu !

  4. Ha ha
    Pai ați scris numai de composesorat baisoara…une vreți voi sa va pu e ți șefi.. adică cei de la composesorat sacel com baisoara..în frunte co preotul din sat sacel care lucrează la gazeta de cluj…cam asa e treaba de ce nu zice ti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.