Datorii de aproape 200 de milioane de euro, 2.450 de angajaţi – mulţi prieteni, multe rude şi prea multe amante – , cheltuieli exorbitante, sindicate agresive şi veşnic nemulţumite şi, mai presus de toate, antipatia profundă a telespectatorilor, a abonaţilor, obligaţi să finanţeze managementul dezastruos al TVR. Aceasta este din păcate imaginea deplorabilă ce oglindeşte situaţia în care se află actualmente televiziunea publică.

 

Povestea dezastrului televiziunii publice începe în anul 2006, când la şefia TVR a fost numit Tudor Giurgiu. De atunci, an de an, pierderile au fost tot mai mari, ca în perioada 2010-2012, epoca Lăzescu – Culcer, să se atingă apogeul datoriilor.

Stelian Tănase, actualul şef al TVR, a venit în fruntea instituţiei hotărât să finalizeze “marea restructurare” începută de predecesorul său, Claudiu Elwis Săftoiu.

 

Intenţia de a concedia  1.000 de angajaţi, decizia de reducere a timpului de lucru al salariaţilor şi, implicit, a câştigurilor lor salariale cu 20%, au fost doar citeva dintre ideile reformatoare promovate de către  Stelian Tănase.

    Mai nou, şeful TVR, deloc sensibil la problemele financiare grave cu care se confruntă televiziunea publică, intenţionează să impună o nouă organigramă, fapt ce va conduce în mod efectiv la colapsul TVR.

   Surse din CA al TVR au confirmat această informaţie şi au precizat că Stelian Tănase va înainta membrilor Consiliului documentele privind noua organigramă în şedinţa din 7 iulie. Din lectura documentelor se observă intenţia şefului TVR de a înfiinţa peste 80 de posturi de directori si sefi de servicii. De fapt, în substrat, nu se urmăreşte nimic altceva decât schimbarea actualului management al TVR şi crearea de funcţii pentru clientela politică care il va mentine in functie.. Primează, aşadar, un singur criteriu: cel politic; şi nu, aşa cum ar fi firesc, criteriul rentabilităţii şi oportunităţii economice. Infiintarea posturilor va insemna o suplimentare a bugetului de salarii cu peste 1,5 milioane de euro anual, in contextul in care, aşa cum prezentam la început, datoria TVR este de aproape 200 milioane de euro. La aceste datorii se mai adaugă plata unor drepturi restante către salariaţi, stabilite în urma unor hotărâri judecătoreşti, în valoare de 12 milioane de euro. Toate acestea se petrec în momentul în care şeful TVR a refuzat semnarea contractului colectiv de munca invocând, în mod ipocrit, în faţa sindicatelor, dificultăţile de ordin financiar cu care se confruntă televiziunea publică.

 

Intenţia lui Stelian Tănase de a schimba actuala organigramă  nu poate fi înţeleasă decât în cheia unei urgenţe politice. Asta în condiţiile în care, la finele lunii martie, s-a încheiat procesul de evaluare managerială, iar reaşezarea managementului acum nu poate fi justificată în mod raţional. De fapt, nu e greu de observat că, profitând de degringolanda din arcul guvernamental, reprezentanţii  UDMR, urmăresc instalarea unor persoane fidele în viitoarele posturi de conducere ale TVR Tg Mures si TVR Cluj. Vineri s-a convocat de urgenta un Comitet Director , alcatuit din patru membri si organizat la limita cvorumului prin aducerea Irinei Radu, director editorial in TVR pentru a se vota avizul pozitiv al reorganizarii Televiziunii Romane. Miercuri urmeaza sa intre spre aprobare in sedinta CA al TVR planul de reorganizare al Televiziunii Romane. Surse din CA al TVR au declarat pentru Gazeta de Cluj ca acest plan incalca grav Memorandumul semnat de TVR cu Guvernul Romaniei pentru reesalonarea datoriilor in anul 2012. Acesta prevede ca timp de 7 ani TVR sa nu schimbe organigrama, sa nu aloce fonduri suplimentare pentru salarii , iar posturile devenite vacante sa fie desfiintate. Daca acest lucru se confirma, conturile TVR vor fie blocate din nou pina la lamurirea situatiei. Surse sindicale au declarat pentru Gazeta de Cluj ca miercuri sindicatele vor picheta curtea in timpul sedinte CA in semn de protest si vor adresa un Memoriu Ministerului Finantelor Publice pentru a atrage atentia asupra abuzurilor presedintelui Stelian Tanase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.