Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat, la „Marius Tucă Show”, că au existat cazuri de presiune clară asupra unor judecători prin intermediul cercetărilor care se făceau împotriva lor,precizând că au fost judecători trimişi în judecată pentru că procurorii au considerat deciziile nelegale.

Citește și: UNJR şi AMR solicită DNA informaţii cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea Serviciului de combatere a infracţiunilor din justiţie

„Am văzut în ultimele zile din nou o campanie agresivă împotriva Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Ideea acestei secţiii şi faptul că ea a fost susţinută şi de UNJR şi de AMR şi de mulţi alţi colegi nu a apărut din neant, că nu vrem noi neapărat să avem noi o secţie anume care să cerceteze infracţiunile. A fost o nevoie de a se da procurorilor şi judecătorilor garanţii suplimentare împotriva cercetării lor, pentru că s-a dovedit că foarte uşor astfel de cercetări făcute fără niciun fel de control, fără niciun fel de garanţie de independenţă poate să devină mijloace de presiune împotriva judecătorilor, iar lucrurile au fost mult mai grave decât ne-am imaginat. Au fost judecători trimişi în judecată pentru simplul motiv că procurorii au considerat că hotărârea respectivă este nelegală sau netemeinică (…) A trimit un judecător în judecată pentru hotărârea pronunţată este un atac la independenţei sale şi aşa este. Lucrurile acstea s-au întâmplat”, a declarat Dana Gîrbovan.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România susţine că rolul acesta de verificare a legalităţii vine tot din procuratura stalinistă, „dar nici măcar aceia nu trimiteau în judecată judecătorii şi cercetau penal pentru hotărâri, ci procurorul general putea să atace în recurs în anulare o hotărâre judecătorească”.

„Dacă judecătorii care judecau cauze, în special cauze de corupţie cu impact mediatic mare aveau aveau această temere că hotărârile pe care le vor da ar atrage din partea DNA, unde se afla serviciul de anchetă a magistraţilor în acea perioadă, ar putea ulterior să-i deschisă dosar penal judecătorului aveai deja un mijloc de presiune în favoarea statului şi încă unul foarte puternic. Foarte grav sunt discuţiile de la DNA Oradea, care au apărut în spaţiul public, în care aceştia vorbeau despre um să facă dosare anumitor judecători pentru ca şi celorlalţi să li se facă frică. Aşa ceva este nu revoltător, este înspăimântător”, a completat Dana Gîrbovan.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.