Mai multe instanțe din țară au votat miercuri în unanimitate pentru desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților. Magistrații răspund astfel unei scrisori trimise de ministrul Justiției, prin care acesta le cere să își exprime punctul de vedere. În paralel, Camera Deputaților a adoptat tacit, tot miercuri, desființarea acestei secții, dar votul decisiv va fi dat de Senat.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a trimis o scrisoare tuturor parchetelor şiinstanţelor din ţară pentru a consulta magistraţii pe patru teme importante privind justiţia din România: pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea la completuri de apel formate din 3 judecători, noul ciclu temporal de şcolarizare la INM şi dacă se impune desfiinţareaSectiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Adunările generale de la Curtea de Apel Pitești, Tribunalul Cluj și judecătoriile din Cluj Napoca, Arad, Carasenbeș, Hârlău, Sighetu Marmației, Dej, Sectoarele 2 și 4 au votat miercuri în exclusivitate pentru desființarea Secției Speciale.  

Întrebările trimise de ministrul Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis magistraților din România o scrisoare în care îi invită să-și exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:

1 Schema de pensionare anticipată a magistraților. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?

2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)

3. Noul ciclu temporal de școlarizare la INM. (Considerăm pertinente aceleași întrebări menționate la pct 1)

4. Secția pentru Investigarea Infracțiunilor Speciale din Justiție. Se impune desființarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înființat și revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înființat și în ce sens anume?

Curtea de Apel Pitești a votat unanim pentru menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani, și nu la 4 ani. Menținerea completurilor de 2 în apel a fost de asemenea votată unanim, însă pentru abrogarea schemei de pensionare anticipată nu a existat majoritate, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Miercuri au fost transmise mai multe puncte de vedere, pe lângă cel al Curții de Apel Pitești.

Astfel, Judecătoria Sector 4 București a votat unanim, în adunare generală, pentru desființarea Secției Speciale și menținerea cursurilor de formare profesională la INM la 2 ani. În ceea ce privește pensionarea anticipată, s-a votat majoritar pentru prorogare, până la corelarea cu nivelul pensiei, astfel încât aceasta să nu fie mai mare decât indemnizația. Vot majoritar a fost și pentru întrebarea legată de completurile în apel.

Judecătoria Cluj Napoca a votat cu majoritate pentru desființarea Secției Speciale, prorogarea intrării în vigoare a pensionării anticipate și unanim pentru menținerea completurilor de 2 în apel și cursuri de 2 ani la INM.

Ce voturi au mai fost exprimate miercuri:

Judecătoria Sector 2: Vot unanim pentru abrogarea prevederilor legate de Secția Specială, vot majoritar pentru prorogarea pensionării anticipate, INM de doi ani și menținerea completelor de 2 judecători în apel Tribunalul Cluj: unanimitate pentru desființarea Secției Speciale, revenire la apelurile în 2 și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru prorogarea pensionării.

Judecătoria Arad: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale și cursuri de 2 ani la INM. Vot majoritar pentru abrogarea pensionării la 20 de ani vechime

Adunările Generale de la Judecătoriile Hârlău (Iași) și Caransebeș au decis în unanimitate prorogarea pensionării anticipate și abrogare în cazul celorlalte trei, inclusiv pe Secția specială.

Judecătoria Sighetu Marmației: vot unanim pentru desființarea Secției Speciale, INM de doi ani, complete de 2 și vot majoritar pentru prorogarea pensionărilor anticipate

Judecătoria Dej: Vot majoritar pentru desființarea SIIJ, revenirea la apelurile de 2, prorogarea pensionării la 20 ani și vot unanim pentru abrogarea dispozițiilor privind INM de 4 ani.

În paralel cu voturile magistraților din țară, Camera Deputaților a adoptat miercuri, tacit, proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților, inițiat de parlamentari USR. Camera decizională în acest caz este Senatul.

Practic, Ministrul Justiției a cerut ”statistica dosarelor SIIJ” unde sunt cercetați mai mulți judecători și procurori, solicitându-le acum magistraților să spună dacă sunt totuși de acord cu reînființarea Serviciului de anchetare a magistraților din DNA, serviciu care a fost înființat netransparent și a reprezentat o armă de presiune și șantaj la adresa judecătorilor care nu dădeau soluții pe placul DNA.

De ce se vrea desființarea SIIJ?

Secția Specială de investigare a magistraților funcționează sub umbrela Parchetului General. A fost înființată prin OUG și a devenit operațională în octombrie 2018, iar procurorul-șef al acestei noi secții are statut oarecum egal cu cel al șefilor parchetelor anticorupție (DNA) și antimafia (DIICOT). Până în 2018, magistrații erau anchetați la fel ca ceilalți demnitari, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Printre cele mai importante dosare instrumentate de SIIJ sunt și cele deschise pe numele Laurei Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA. Altfel, din totalul celor 849 de dosare înregistrate, 642 vizează activitatea judecătorilor!

Secția Specială a fost și unul dintre motivele scandalului dintre fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, și ex-premierul Viorica Dăncilă. Cearta a izbucnit după ce Birchalla propus, în ședință de Guvern, ca activitatea procurorilor din Secția Specială să fie evaluată de Ministerul Justiției, propunere respinsă de Dăncilă.

Opoziția față de SIIJ i-a adus Anei Birchall și un conflict cu Lia Savonea. Președintele CSM a încercat, în repetate rânduri, să rezolve instalarea Adinei Florea la conducerea Secției Speciale, dar ședințele CSM au fost boicotate și decizia încă nu a fost luată.

2 COMENTARII

  1. Bravo fief #rezist! Bravo Cluj corporatist si spalat pe minte. Pensioneaza-i anticipat, da-le bani, desfiinteaza sectia nu care cumva sa fie controlati si pe urma altii, nu voi, sa-si faca cruce ce sentinte „logice” si clare scot aia la lumina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.