Spiritele s-au calmat la DSV Cluj. Sacrificiul lui Alexandru Duma i-a “iertat de pacate” pe toti subordonatii sai. Un alt nume este vehiculat deja pentru sefia Directiei, cel al lui Adrian Oros.

Gazeta a relevat în mai multe editii faptul ca în Directia Sanitar Veterinara din Cluj situatia este cel putin ciudata. Directorul demisionar, Alexandru Duma a condus cu mâna de fier directia, dar, un la un control al Autoritatii National Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA) au iesit la iveala mai multe neregularitati.

Prefectul judetului, Calin Platon a cerut demisia de onoare directorului care, foarte linistit, a raspuns ca nu este obligat sa elibereze postul. La numai o saptamâna, la Cluj au aparut reprezentantii autoritatii nationale pregatiti sa efectueze un control de fond în Directie. În mai putin de 24 de ore de la venirea acestora, Duma si-a dat demisia si, amintindu-si de solicitarea prefectului a afirmat ca aceasta s-ar fi datorat presiunilor extraordinare la care ar fi fost supus.

Pacea de la Aroma

Contactat telefonic de catre reporterii Gazetei, Calin Platon sustinea ca demisia directorului nu are nicio legatura cu el si ca numirea sau destituirea sefului DSV nu intra în competenta sa. Deci a lasat sa se înteleaga ca decizia lui Duma este legata de controlul de fond promis de ANSVSA.

De fapt, surse autorizate afirma ca Alexandru Duma s-a sacrificat pentru a-i apara pe multi dintre angajatii directiei. Acesta ar fi reusit sa obtina de la reprezentantii ANSVSA clementa, în cadrul unei întâlniri avuta în livada de la Palacsay, la „Aroma”, cu reprezentantii autoritatii nationale. El si-a asumat raspunderea pentru toate neregularitatile din directie, cea mai grava fiind legata de functionarea fara autorizatie a abatorului din Huedin a firmei Maria Cris, iar, în schimbul demisiei ar fi obtinut încetarea controlului.

Gestul directorului a reusit sa calmeze spiritele din ANSVSA si din DSV si sa echilibreze situatia, deoarece Duma a preluat astfel si posibilele pacate ale celor care ar fi trebuit, de fapt si de drept, sa se ocupe de abatorul huedinean, doctorii Nicolae Pivaru, seful Serviciului de Sanatate a Animalelor al DSV si Gheorghe Ile, seful Serviciului de Igiena si Sanatate din cadrul DSVSA Cluj. Teoretic, raspunzator pentru de animalele care intrau în abatorul respective este Nicolae Pivaru care trebuie sa supravegheze parcursul acestora pâna în momentul sacrificiului si chiar si dupa. Totusi , dr Pivaru, contactat telefonic a declarat ca de acest abator nu se ocupa el, ci Gheorghe Ile, seful Serviciului Igiena, el fiind raspunzator doar de animalel din ferme….nu si de cele din abator.

Abatorul SC Maria Cris din Huedin apartine familiei Gheorghe si Maria Rauca si, desi functioneaza de mai bine de patru ani, din 2005 nu mai are autorizatie. Respectiva unitate nu functiona deoarece în anul preaderarii României la Uniunea Europeana nu a fost reautorizat. În ciuda “trecerii” pe care Rauca o avea în DSV nimeni nu si-a asumat raspunderea de a-l autoriza deoarece acesta nu respecta normele europene privitoare la accesul în abator, fluxul tehnologic, conditiile de sacrificare si depozitare.

Mostenirea de la DSV

Rezultatele controlului ANSVSA vor ramâne secrete, totusi un lucru este clar, adica faptul ca simpla prezenta a inspectorilor acesteia la Cluj a declansat puternice “procese de constiinta”. Iar, momentan, pacea rezolva toate problemele.

Seful serviciului de comunicare din cadrul ANSVSA a declarat ca “acest corp de control a efectuat o verificare a directiei din judetul Cluj. Procesarea notelor si datelor din teritoriu dureaza ceva mai mult, se asteapta un raport în câteva zile. Totusi notele informative nu pot fi facute publice, doar rezultatele, eventual”.

Desi nu se stie ce ar determinat initierea controlului, se pare ca idea nu este straina de subsecretarul de stat, Mircea Chertes care a oscilat între a-l încuraja sau, dimpotriva, a tempera spiritele, data fiind faptul ca, potrivit anumitor surse, este apropiat al doctorului Pivaru si evident un control dur l-ar fi pus pe acesta în pericol. În acelasi timp o verificare mai atenta ar fi implicat si un control financiar si o verificare a personalului…

De asemenea exista voci care dau ca sigura numirea profesorului universitar Adrian Oros în locul pe care Duma. Acesta a mai ocupat aceasta functie si în perioada guvernarii taraniste dar, ulterior s-a alaturat echipei liberale si acum este pregatit sa se întoarca în directia mentionata.

Meda Ion

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here