Agenția Națională pentru Locuințe va scădea prețul apartamentelor ANL cu 50% în toată țara. Potrivit ZF, guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care vizează scăderea prețului locuințelor construite de ANL pentru tineri, anunțat de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației Cseke Attila.

În 2020, prețul locuințelor s-a dublat!

În anul 2020, prețul locuințelor ANL aproape s-a dublat, după ce materialele de construcție au crescut cu aproximativ 15%, iar salariile muncitorilor au fost majorate. Măsura adoptată rescrie prevederea care ţintea acoperirea costurilor de construcţie a unei noi locuinţe din preţul de vânzare a celor existente.

„Locuinţele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil. Decizia Guvernului de astăzi este un ajutor pentru tineri în acest sens”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Potrivit Ordonanței, prețul de vânzare a locuințelor de tip ANL pornește de la costul de construcție a imobilului, nu de la costul de înlocuire. De asemenea, din prețul de vânzare se va scade chiria plătită de oameni până la momentul achiziției.

Cât va costa o locuință ANL în Cluj-Napoca?

Totodată, ordonanța prevede ca locuințele din orașele mai mici să fie mai ieftine decât cele din orașele mari din țară.

Astfel, o locuință ANL din Cluj-Napoca, construită în anul 2003, care are o suprafață de 62 de metri pătrați ar costa 86.215 lei. De precizat că în 2019, o astfel de casă costa 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei.

În București o locuinţă din, sectorul 2, cu o suprafaţă de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, aceasta va costa 150.092 lei.

Pentru ca proiectul de OUG adoptat de Guvern să intre în vigoare mai trebuie publicat în Monitorul Oficial.

sursa: monitoruldecluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here