Prețul Parkingului din Hașdeu, de pe strada Păstorului 67-69, va fi majorat din cauza modificărilor salariale din domeniul construcțiilor și a faptului că terenul pe care va edificat proiectul prezintă alunecări de teren. Chiar dacă administrația locală avea un studiu de fezabilitate și geotehnic pentru terenul respectiv, problemele respective au fost descoperite abia acum.

Consilierii locali clujeni au adoptat în cursul acestei săptămâni o hotărâre prin care se majorează cu două milioane de lei prețul parkingului care se va edifica în complexul Hașdeu, pe strada Păstorului. Potrivit HCL-ului, prețul crește din două motive: majorările salariale din domeniul construcțiilor și descoperirea faptului că terenul pe care se va construi proiectul nu este stabil.

”Modificările legislative din domeniul construcțiilor privitoare la majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei/lună au dus, în opinia administrației locale la majorarea manoperei și, implicit, la creșterea prețului contractului. ”Modificările legislative au dus la modificarea tarifului minim al manoperei de la 8,62 lei/oră+TVA la 17,928 lei/oră+TVA și implicit la majorarea prețului contractului de la 20.411.498,02 lei+TVA la 23.723.732,96 lei+TVA”, se arată în hotărârea de consiliu local votată în cursul acestei săptămâni.

Emil Boc

Doleanța constructorului a fost îndeplinită de primăria condusă de Emil Boc, în pofida faptului că modificările aduse legislației de salarizare din domeniul construcției nu ar trebui să privească beneficiarul investiției, ci constructorului.

”Nu înțeleg care sunt motivele pentru care primăria clujeană face aceste modificări contractuale pentru că nu Primăria Cluj Napoca îi plătește pe muncitorii firmei de construcții, ci firma le achită oamenilor salariile. Plus că, din câte îmi explicați, contractul a fost semnat cu mult înainte de adoptarea OUG nr. 43/2019, care modifică OUG 114/2018, și care a fost publicată în data de 21 iunie 2019 în Monitorul Oficial și se aplică începând cu data de 20 iulie 2019”, explică un jurist contactat de Gazeta de Cluj.

Administrația locală nu știa că terenul are ”tendințe de deplasare”

O altă modificare contractuală care vizează parkingul din Hașdeu este reprezentată de o descoperire ”de ultimă oră”. La semnarea contractului pentru edificarea parkingului existau documentații de studiu geo-tehnic care prezentau terenul ca fiind fără probleme, însă, de fapt amplasamentul respectiv prezintă ”tendințe de deplasare”.

”Prin caietul de sarcini, care a stat la baza achiziției serviciilor de proiectare și execuție, s-a solicitat elaborarea unui studiu geotehnic de adâncime și detaliu și a unei expertize tehnice pentru protejarea construcțiilor învecinate, având în vedere că terenul de fundare s-a identificat ca unul dificil cu tendințe de deplasare. Astfel, prin studiul geotehnic efectuat și nota tehnică s-a impus modificarea soluției tehnice inițiale a fundațiilor speciale prevăzută în studiul de fezabilitate. Această soluție a determinat o creștere a valorii de execuție a lucrărilor de infrastructură și a generat necesitatea realizării unor lucrări suplimentare, dar implicit și renunțarea la cele stabilite inițial, astfel încât au fost emise note de comandă suplimentară și note de renunțare. Valorile acestora sunt: note de renunțare – 2.355.788 lei, fără TVA, note de comandă suplimentară – 3.777.965,2 lei, fără TVA, diferența – 1.422.187,20 lei, fără TVA. (…)

În vederea obținerii autorizației ISU și ulterior a solicitării emiterii autorizației de funcționare de către ISU s-au impus măsuri de siguranță suplimentare care au condiționat și obligativitatea realizării unor lucrări suplimentare în valoare de 1.639.536,08 lei, fără TVA.

Astfel, valoarea totală a investiției este de 27.017.580,24 lei, fără TVA, valoare ce depășeste indicatorii tehnico-economici aprobați prin HCL 288/17.05.2016 și care este de 25.528.165 lei, fără TVA”, arată hotărârea de consiliu.

Turnătorul lui Udrea din Dosarul Gala Bute

SC Kranz Eurocenter, firma care a câștigat proiectul acestei parcări, îi aparține piteșteanului Corin Boian, un om de afaceri loial cercurilor democrat-liberale.

Corin Boian

Firma a câștigat, împreună cu Institutul de Studii și Proiectare Energetice (ISPE S.A), și contractul pentru construirea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Cluj în valoare de 111.103.998,44 de lei, fără TVA.

Boian este denunțător în dosarul Gala Bute, în cadrul căruia Elena Udrea a fost trimisă în judecată. Potrivit propriilor declarații de la dosar, Boian a susținut că ”la data convenită cu Adrian Gărdean, cred că în cursul lunii octombrie 2011, am venit la Bucureşti având asupra mea suma de 600.000 de euro. Banii erau în numerar, în bancnote mari, cred că numai de 500 de euro, pentru a ocupa un volum cât mai mic. M-am întâlnit cu Adrian Gărdean la biroul acestuia, de la Aviaţia Utilitară din Băneasa, iar în prezenţa mea acesta a pus în geantă 300.000 de euro.

De aici, ne-am deplasat împreună, cu maşina mea, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în Piaţa Constituţiei, în apropiere de Palatul Parlamentului. Am ajuns aici în prima parte a zilei, dar nu pot preciza ora. Eu am aşteptat în maşină, iar Adrian Gărdean a intrat cu geanta cu bani în clădirea ministerului, din cât îmi amintesc prin intrarea din faţă, dinspre Piaţa Constituţiei. Adrian Gărdean s-a întors după cel mult o oră, fără geantă şi mi-a spus că a dat-o domnului Gheorghe Nastasia, aşa cum planificasem”, arată patronul Kranz Eurocenter în declarația de la DNA.

Afaceri de milioane de euro

Trebuie menționat că omul de afaceri Corin Boian are succes la contractele publice. Spre exemplu, Primăria Lupeni, din judeţul Hunedoara, a atribuit asocierii Termogaz Company – Acomin – Kranz Eurocenter un contract de 152,9 milioane lei fără TVA (37,3 milioane euro) pentru execuţia infrastructurii de agrement a staţiunii turistice Straja Lupeni.

Tot Kranz eurocenter a câștigat, în urma unei contestații, construcția unei pârtii de ski din județul Bistrița care aproape că nu are înclinație. Aici, valoarea contractului este de aproximativ 24 de milioane de lei. De asemenea, Kranz Eurocenter este antreprenor general la unul dintre cele mai mari proiecte de ski din România, în valoare de 70 de milioane de euro, realizat in proportie de 15-20% în Parâng.

Unele dintre aceste afaceri girate de firma lui Boian sunt cercetate de procurorii DNA

Probleme încă din 2012

În aprilie 2012, Primăria Cluj-Napoca a semnat un protocol cu Universitatea Babeş Bolyai pentru a amenaja un parking suprateran în campusul Hasdeu, la iniţiativa primarului interimar de atunci, Radu Moisin. Demersurile pentru realizarea parkingului au fost prelungite din cauză că protocolul de colaborare a suferit mai multe modificări de conţinut şi a trecut prin Consiliul Local de două ori. Prin acest protocol, UBB a oferit terenul pe care îl are în administrare, iar primăria s-a angajat să suporte costurile proiectului şi amenajării parcării supraterane. Parkingul va fi ridicat pe un teren în pantă de 1.500 de mp şi va funcţiona, cel mai probabil, ca un parking de cartier, cu plata unui abonament anual de parcare.

În primă fază, contractul, scos la licitaţie în luna martie 2013 pentru 278.660 de lei a fost câştigat de societatea Avensa Consulting, cu o ofertă de 98.000 de lei. Aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, astfel că primăria a reziliat înţelegerea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.