Emil Boc și-a manifestat susținerea pentru Florin Cîțu. Desigur ceasta nu este gratuită. Boc va face tot posibilul să obțină de la Cîțu ceea ce nu a putut obține de la Orban. Care este prețul lui Cîțu sau/și a lui Boc? Ce a cerut unul, ce a oferit celălalt?

Probabil himerele prezentate la întrunirea Asociației Municipiilor din România pot deveni acum realitate dacă ele vor avea și girul actualului Guvern. Boc cere regionalizarea României. El a prezentat această idee înainte de începerea lucrărilor Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România.  

„Astăzi avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care vrem să ne adresăm Guvernului şi partidelor parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilitata unificarea administrativ voluntară a municipiilor cu una sau mai multe UAT limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a ţării nu putem rămâne pe loc. (…) Acest proiect de reziluţie propune ca în cazul reunificaăprii voluntare a unei UAT cu muncipiul resedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane să se acorde anumite facilităţi administrative”, a declarat Boc.  

Boc a adăugat că ultima reformă administrativ teritorială a ţării s-a realizat în 1968 şi că sunt necesare modificări. „Cu alte cuvinte, până când se realizează uniforma administrativ teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. E adevărat, suntem de 53 de ani – ca Italia, de când a câştigat Campionatul European – poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu.

Din ’68 este ultima reformă administrativ-teritorială. Până când se face această reformă administrativ teritorială – şi, evident, modificarea Constituţiei, în consecinţă – dorim să vă propunem spre analiză, şi Guvernului, pornind de la exemplul în derulare al municipiului Buzău. Există un referendum în Buzău, în 26 septembrie, care poate constituit un precedent pozitiv pentru începutul reformei administrativ teritoriale în România”, a spus acesta.

Prezent la şedinţa AMR, premierul Florin Cîţu a încurajat iniţiativa, menţionând însă că nu a văzut deocamdată forma concretă a proiectului. „Referitor la propunerea dumneavoastră, aşa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineînţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie”, a precizat premierul.      Recent, primarul Clujului a relansat ideea regionalizării României printr-o comasare a judeţelor în regiuni, care ar facilitata atragerea de fonduri europene şi, de asemenea, ar distruge „un sistem clientelar vechi de 55 de ani”.

Emil Boc a avut în acest sens o încercare eşuată a Guvernului pe care îl conducea, în 2011.

Sursa: adev.ro/qw4hnv

Citește și: Vara cuțitelor lungi între liberali

1 COMENTARIU

  1. Pai bine ca florestenii si cei din comunele lipite de Cluj zi de zi aglomereaza orasul, muncesc in CJ, folosesc strazile scolile parcurile spitalele orasului si doar dorm in comuna lor dar nu cotizeaza nici un leu la buget pentru a le intretine ca ei cica nu sunt clujeni. Floresti si Baciu trebuie facute urgent cartiere ale clujului, ca asta si sunt, nu entitati separate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.