Pentru aceia care nu au banii necesari sa isi cumpere un automobil la pretul la care acestea se gasesc pe piata, una dintre alternative ar fi sa urmareasca piata locuintelot executate silit. Persoanele care cumpara imobile executate silit sunt atrase in primul rand de pretul redus al acestora. Daca proprietatea nu se vinde la prima licitatie, pretul scade la a doua licitatie cu 25% fata de cel evaluat (sau chiar pana la 70% daca se prezinta minimum doua persoane), in timp ce la a treia licitatie pretul poate fi redus chiar si la mai putin de 50% din cel de pornire.

În Cluj-Napoca, în apropiere de strada Oaşului, pe Imobiliare.ro este prezentată o licitaţie pentru o garsonieră într-un bloc construit în 1980, la un preţ de 53.625 de lei (aproximativ 12.000 de euro). Din preţul iniţial a fost scăzută o pondere de 25%. Locuinţa are o suprafaţă de 22 de metri pătraţi utili şi este situată la parter.

Cu 25.000 de euro (113.250 lei) cei interesaţi pot să cumpere în Iaşi, pe Bulevardul Nicolae Iorga, un apartament cu trei camere, scos la vânzare de Smarthousing. Imobilul are o suprafaţă utilă de 53 de metri pătraţi şi este amplasat la ultimul etaj al unui bloc cu patru nivele.

Cu o sumă suficientă pentru achiziţia unui apartament cu două camere într-o zonă semicentrală a Bucureştiului, cei interesaţi de segmentul licitaţiilor silite pot cumpăra unul cu patru camere, situat însă într-unul dintre cartierele mărginaşe ale oraşului. În zona Pantelimon, pe Imobiliare.ro este scos la vânzare un apartament cu patru camere, cu o suprafaţă de 76 de metri pătraţi, la un preţ de 215.904 lei (circa 48.000 de euro). Locuinţa este situată la etajul nouă al unui bloc ridicat în 1974, iar valoarea sa de piaţă se ridică la 287.872 de lei (64.000 euro).

În Timişoara, Volksbank scoate la vânzare un apartament cu trei camere la casă, la un preţ de 118.713 lei (circa 26.500 de euro). Imobilul este situat pe strada Gheorghe Ţiţeica, are o suprafaţă utilă de 69 de metri pătraţi şi include o cotă indiviză de teren.

În zona de sud-vest a Timişoarei, în apropiere de Gara de Vest, un apartament cu patru camere are un preţ de pornire de 35.200 de euro. Locuinţa are o suprafaţă utilă de 106 metri pătraţi şi este listată pe Imobiliare.ro de OTP Real Estate Services.

 

Etapele premergatoare achizitiei unui imobil executat silit

Dupa ce s-a informat in prealabil cu privire la bunurile executate silit si a gasit casa care corespunde nevoilor sale, cel interesat trebuie sa contacteze executorul judecatoresc si/sau institutia financiara care o detine pentru informatii suplimentare si poate chiar sa-l vizioneze.

Apoi, va depune garantia de 10% din pretul de pornire la CEC Bank, Trezorerie sau orice alta institutie de credit care are in obiectul de activitate operatiuni de consemnare la dispozitia instantei de executare sau a executorului judecatoresc. Executorul va fixa, prin incheiere definitiva, ziua, termenul pentru vanzarea imobilului, care se aduce la cunostinta publicului prin intermediul publicatiei de vanzare.

Aceasta se afiseaza la sediul organului de executare si al instantei de executare, la locul unde se afla imobilul, la sediul Primariei unde este situat imobilul, la locul unde se desfasoara licitatia (daca se desfasara in alt loc decat cel al situarii imobilului), si, de asemenea, se va publica intr-un ziar de circulatie nationala sau ziar local, in functie de valoarea acestuia.

Procedura in cazul licitatiilor

La licitatie pot participa persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si capacitate sa dobandeasca bunul vandut.

Pot adjudeca bunurile si creditorii urmaritori sau intervenienti, dar acestia nu la o valoare mai mica de 75% din pretul de pornire al primei licitatii. In schimb, nu au obligatia de a depune garantia de 10%. Alte persoane care nu au obligatia de a depune garantia sunt cele care au un drept de proprietate comuna pe cote parti sau sunt titulari ai unui drept de preemptiune asupra bunului.

La data, locul si ora stabilite, executorul ofera spre vanzare bunul prin trei strigari succesive, astfel incat sa existe suficient timp intre ele pentru optiuni si suprasolicitari, pornindu-se de la pretul oferit care este mai mare decat cel la care s-a facut evaluarea sau, daca nu s-a oferit un pret mai mare, chiar de la acel pret. Daca nu este oferit nici pretul de evaluare, vanzarea se va amana la un alt termen – cel mult 30 zile, pentru care se face o noua publicatie.

In acest caz, licitatia incepe de 75% din pretul primei licitatii. Daca nu se obtine pretul de pornire si exista totusi cel putin 2 licitatori, bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit, dar nu mai jos de 30% din pretul de pornire al primei licitati. Vanzarea se poate face si daca exista un singur licitator, care ofera pretul de la care incepe licitatia.

Daca nu se poate face vanzarea nici la a doua licitatie, la cererea creditorului se va stabili alta, caz in care pretul incepe de la 50% din cel de pornire al primei licitatii.

Executorul va declara adjudecatar persoana care a oferit pretul de vanzare cel mai mare sau cel stabilit conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila.

Daca un client e declarat castigator al licitatiei, are la dispozitie 30 de zile in care sa depuna si diferenta de 90% din pret. Daca acesta nu ofera diferenta de pret in termenul prevazut de lege, pierde garantia de 10%, iar licitatia se repeta. In plus, adjudecatarul va suporta cheltuielile prilejuite de noua licitatie si eventuala diferenta de pret.