Cluj-Napoca este orașul în care locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reușind astfel să recupereze aproape integral scăderea suferită în perioada de recesiune. Valoarea actuală a unui apartament în orașul de pe Someș este de 1.410 euro pe metru pătrat util.
În Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 6% în ultimele trei luni. Valoarea actuală, de 1.410 euro pe metru pătrat util, este cu 16,6% mai mare decât cea valabilă în perioada similară din 2016, arată rezultatele unui studiu publicat luni.
În orașul de pe Someș locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reușind astfel să recupereze aproape integral scăderea suferită în perioada de recesiune. Astfel, prețurile solicitate în prezent de vânzători sunt cu 46,9% mai ridicate decât în T3 2014 și cu doar 1,7% mai mici față de T3 2008.
Potrivit aceluiași studiu, în majoritatea marilor orașe ale țării, prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare au continuat, pe parcursul celui de-al treilea trimestru, să recupereze din scăderea consemnată în perioada de criză. „Excepția de la regulă” o reprezintă, desigur, Bucureștiul, unde pe acest segment de piață a avut loc un declin de 1,1%, până la o medie de 1.230 de euro pe metru pătrat util. De notat este că cel mai mare oraș al țării a recuperat până acum cel mai puțin din declinul provocat de recesiune, nivelul de acum al prețurilor fiind cu 39% mai mic comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2008.
În Timișoara, apartamentele s-au scumpit cu 2,8%, până la 1.110 euro pe metru pătrat util – valoare cu 9,5% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut. Față de trimestrul al treilea din 2014, locuințele din oraș sunt cu 30,6% mai scumpe, chiar dacă acestea rămân cu 11,5% mai ieftine decât în T3 2008.
În Constanța, vânzătorii și-au majorat pretențiile cu 2,3% trimestrul trecut, până la 1.050 de euro pe metru pătrat util, marja anuală de creștere fiind de 10,7%. În ultimii trei ani, apartamentele din oraș s-au scumpit cu 24,3%, însă sunt, momentan, cu 31,5% mai ieftine decât în perioada similară din 2008.
Un fapt interesant este reprezentat de intrarea Craiovei în rândul orașelor cu prețuri de peste 1.000 de euro pe metru pătrat: după ce a reușit să depășească Brașovul și Iașiul în trimestrul al doilea al anului, în cel de-al treilea, capitala Olteniei a sărit acest prag psihologic. Astfel, așteptările vânzătorilor din oraș se situează în prezent la 1.020 de euro pe metru pătrat, după un avans de 4,2% în perioada iulie-septembrie.
În Brașov, așteptările proprietarilor s-au majorat cu 2,3% în ultimul trimestru și, respectiv, cu 6,9% în ultimele 12 luni, până la 970 de euro pe metru pătrat util. În ultimii trei ani, apartamentele din oraș s-au apreciat cu 20,8%, însă se situează cu 32,1% sub nivelul valabil în T3 2008.
În Iași, apartamentele s-au scumpit cu 2,2% în al treilea trimestru al anului, valoarea actuală, de 940 de euro pe metru pătrat util, fiind cu 8,5% mai mare decât cea valabilă în urmă cu un an. Din 2014 încoace, locuințele din oraș s-au apreciat cu 20,2%, dar sunt, totodată, cu 25,1% mai ieftine decât în urmă cu nouă ani.
Se va termina și nebunia asta. Băieții deștepți își vor număra banii, iar fraierii pierderile. Vor ședea pe case și apartamente cu o valoare mult sub suma datorată băncilor. Băgați mare oameni buni, investitorii imobiliari și bancherii sunt fericiți!